VALIKKO
18.4.2015 12:22

Rakkauslaulu Tampereelta

Kävin todistamassa tuon tarinan kulun Tampereeen Työväen Teatterissa. Se kertoi avioliitosta, joka alkoi 60-luvulla ja loppui siihen, mihin elämäkin.

Oli hyvin turvallista ja virkistävää katsoa rakkaustarinaa, joka oli kestävä. Tästä tarinasta oli Kaunarit kaukana, ei ollut juonitteluja ja alttarilta karkaamisia. Vain pariskunta, jonka nuorena ja vanhuksina eletty elämä limittyi yhteen juonen kulkiessa eteenpäin. Näytelmä toteutui siis 4 näyttelijän voimin, kahdella hahmolla.

Näytelmää katsellessa mietin monta kertaa, että kylläpä dialogi on erilainen vanhuspariskunnan kohdalla verrattuna nuoreen. Ajattelin, että toivottavasti itse mahdollisena vanhuksena osaan yhä heittää läppää ja puhua muutenkin, kuin vain toteavilla lauseilla ja tietyillä äänenpainoilla. Toivottavasti se on mahdollista arjessa normaalisti, eikä vain erikoistilanteissa.

Mietin myös, että onpa tämä näytelmä tavallista elämää esittävä. Representaatiota kahden elämästä. Näyttelijät esittävä elämää, ja minä olen tullut oikeassa elämässä katsomaan, kun he leikkivät elämää, jonkun pariskunnan elämää. Pidin kokemastani, kuten pidän elämäkerroista ja tositarinoistakin. Rakkauslaulu on näytelmä, jossa on tarttumapintaa, sitä on helppo ymmärtää ja elää mukana.

Mennessäni katsomaan näytelmää, minulla oli kiire. Meinasin myöhästyä, onnekseni Tampereen viikonloppumme vieraanvarainen emäntä Hiking Travelin Liisa kyytsäsi minut vihreällä pakullaan paikalle. Kun lähdin Tampereen Työväen Teatterista, minulla oli inspiroitunut olo, niin kuin aina hyvän taide-elämyksen jälkeen. En voinut kävellä rauhallista tahtia, vaan kiirehdin taidepäissäni Hämeenkatua hotellille. Olin saanut ajatuksia ja teatterielämyksen. Piti hengittää vähän syvempään ja olla vähän kiihtynyt, tiedättehän.

Teatterissa käynnin jälkeen ajattelee aina, että pitäisi kyllä käydä useammin teatterissa. Ja katsomassa maalauksia näyttelyissä ja lukea enemmän runoja meren rannalla ja juoda teetä kukkapellolla kissanpennun kanssa laulaen. Kulttuurielämysten kokeminen edistää hyvinvointiani ja sellaisen koettuani, ei voi kuin ihmetellä, että kuluttaa silti aikaansa suoratoistosovellusten kökkösarjojen parissa, jotka on sitäpaitsi nähnyt monta kertaa. On se kumma.

Kannattaa mennä teatteriin katsomaan elämää. Oikeita ihmisiä, jotka esittävät elämää. Silloin voi kokea Rakkauslaulun veroisia tarinoita.

Kommentit

  • rosita

   Oooooo tuota sinun teatterikierrosta! Niin harmittaa, että se jäi väliin 🙁
   Olen viimeksi pikkutyttönä päässyt Jyväskylän kaupunginteatteriin kierrokselle, joten olisi ollut aika päästä toiselle!

 • Tiia/reisereise

  Oon niin iloinen, kun olen ensi viikolla menossa teatteriin pitkästä aikaa. Itsekin kun käyn liian harvoin katsomassa näytelmiä, toivottavasti siihen tulee joskus muutos. 🙂

  • rosita

   Miten mukavaa! Mitä menet katsomaan?

   Olen ajatellut, että teatteriliput on kalliita, eikä muka siksi tule mentyä teatteriin. Onhan niitä kaikkia harrasteteattereitakin, jotka eivät ole hinnalla pilattuja. Niistäkin saa varmasti isommat kikcsit kun valmiiksi nauretuista sarjoista netissä.

   • Tiia/reisereise

    Menen isovanhempieni kanssa katsomaan Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut. (Se menee Porissa).

    Joo, samaa ajattelen minä ja totta onkin, että teatteriliput ovat kalliimpia kuin elokuvaliput, mutta kertaakaan en ole pettynyt mihinkään teatteriesitykseen. Ja totta, harrasteteatterit voivat usein olla edullisia..täällä Vaasassa oli jokin viikko sitten ylioppilasteattereiden festari, liput olisivat olleet 10€/kpl, mutta en sitten mennyt. :/
    Musikaalia olisi myös kiva mennä katsomaan, tai kesäteatteria. Pitääkin vähän googletella missä olis.

    • rosita

     Oo, Christietä teatterina, kuulostaa hyvältä!

     Viime kuussa, kun oli Tampereella kotimaan matkamessut, sain Pyynikin kesäteatterilta kutsun heidän uuden näytelmänsä esittelytilaisuuteen messuilla. Paikalle päässeille bloggareille olisi tarjottu lippuja kesän uuteen Avioliittosimulaattori-näytelmään ja sen ajattelin kyllä mennä katsomaan, vaikka pää kainalossa, vaikka messuille en päässytkään. Pitäisi tehdä sellainen bloggaajat teatteriin-kampanja, että saataisiin katsoa oikeiden ihmisten tuottamia elämyksiä, eikä aina tuijotettaisi ruutua 🙂

     • Tiia/reisereise

      Kannattaa kyllä käyttää hyväksi teatterikutsu, kun on mahdollista. 🙂
      On muuten hyvä kampanja-ehdotus! Ehkä pitää keksiä joku teatterihaaste tai oma hashtag, olisi kyllä kiva lukea teatteriarvosteluja, varsinkin eri paikkakunnilta.

     • rosita

      Joo, tehdään kampanja ja keksitään hashtag!!! Tämähän on ihan loistava tapa promota kotimaan matkailua ja suomalaista näyttämötaidetta! Teatteriarvostelut herättäis kiinnostusta ja kannustais ainakin meikäläistä sinne katsomon puolelle, voisin lähteä uuteen kaupunkiin reissuunkin ihan vaan teatterin takia. Minäpä laitan sinulle sähköpostia niin suunnitellaan 😀

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.