VALIKKO
30.4.2017 15:01

Vaatevallankumouksen kunniaksi: Suuri Vaatetilitys

Vaatehankintabudjetti vuodelle. Jokainen Hyvän mielen vaatekaapin lukenut tietää tämän kirjailija Rinna Saramäen mainion vinkin shoppailuvimmaa taltuttamaan. Ideana on siis pitää kirjaa vaatehankinnoista, jotta voisi suunnitella itselleen vuosibudjetin vaatteiden ostoa varten. Jos suunnittelee käyttävänsä vaatteisiin vaikkapa 600 euroa vuodessa, ostoskäyttäytyminen saattaa muuttua: käyttääkkö koko budjetti yhteen käsilaukkuun, vai hajauttaakko hankintoja usealle kuukaudelle? Jos ostaa vain todella laadukasta loppuelämäksi, voisiko jonain vuonna puolet vaatebudjetista voikin käyttää johonkin muuhun? Haluanko vai tarvitsenko uusia vaatteita?

Suuri Vaatetilitys 2015 paljasti, että käytin vaatteisiin tuona vuonna 351,50 euroa. Mikäpä olisi parempi hetki käyttää vuoden 2016 vaatehankintojen paljastamiseen, kuin huhti-toukokuun vaihteen vaatevallankumousviikonloppu, joka näyttää tammikuun lumimyrskyviikonlopulta.

Suuri Vaatetilitys 2016

Vaaleanpunainen trenssi Stockmannilta 50€. Olen aina halunnut fiksun näköisen takin kauniissa värissä.
Palmrothin herrainkengät 35€. Järkyttävän isosta alesta Jyväskylän Sokokselta.
Kukkakuvioinen bomberpaita Teneriffalta 9,90€. Satoi koko loman.
Armed angelsin mustat collegehousut 50€. Poistin vaatekaapistani liian pienet ja liian epämukavat housut ja farkut ja hankin Nudgesta huippulaadukkaat kollarit loppuelämäkseni. Kollareiden leikkaus on niin siisti, että niillä voi mennä myös toimistolle, eikä kukaan edes hoksaa minun käyttävän töissä maailman mukavimpia laahuiluhousuja!
Yöpaita ja alusvaatteita 25€. Hullut päivät.
Helmikoristeinen tummansininen paita Facebook-kirpparilta 7€. Työt aloitettuani halusin nätin, mutta mukavan ja klassisen asiapirkkovaatteen.
Valkoinen pitsihame kirppikseltä 5€. Heräteostos.
Musta T-paita kirppikseltä 3€. Hyvälaatuinen Nanson paita on koristeltu pitsillä hihansuista.
Valkoinen sifonkipaita kirppikseltä 3€. Ks. yllä mainittu perustelu mukavista asiapirkkovaatteista.
Pitkähihainen mekko H&Mstä 34,90€. Uusi mekko tuntui äärimmäisen tärkeältä hankinnalta äärimmäiseen tärkeään tilaisuuteen. Tunne-, ei järkiostos, eikä myöskään ihan nappiostos.
Vaaleanpunanen tunika Puolasta 15€. Heräteostos.
Pitkä villatakki Puolasta 20€. Uuden toimiston ilmastointi toimi vain täysillä ensimmäiset pari viikkoa.
2 valkoista t-paitaa Puolasta yht. 3,99€. Järkyttävää made in Bangladesh-muotia Terranovasta. Ostin paidat täysin hurahtaneena niiden veren tahrimiin lapsityövoimahalpoihin hintoihin. Siinä on taas joku joutunut kärsimään kohtuuttomasti, että minä saan ostaa vaatetta halvalla. Tuli niin iso morkkis, etten ostanut enää loppuvuonna yhtään mitään. Onneksi t-paitojen kangas on kuitenkin ihan tsägällä osoittautunut kestäväksi, eikä minun todennäköisesti tarvitse ostaa valkoisia t-paitoja pitkään aikaan.

Vaatehuolto:
Suutari 15€
Pesula 17€

Nukkaleikkuri 15€. Nerokas laite pidentämän vaatteiden käyttöikää!
Korjautin Bamakossa ompelijalla ostamani helmipaidan puoleksi irronneita helmiä ja pitsihameen ratkenneita saumoja Dakarissa. Molemmissa maissa ompelija sanoi, ettei niin pienistä hommista viitsi pyytää mitään maksuksi.

Vähän eri meininki Afrikan ompelijoilla, kuin itselläni. Vaatteiden korjauspinossa odottavat tällä hetkellä: takki ja sen irronnut nappi, sukkahousut parsimista, hame, johon pitää vaihtaa kaksi nappia, housut reiän kokoon kursimista, laukku uutta lukon kiinnikettä ja hame kuminauhavyötärön lisäämistä. Pikkuhommia, sanoisivat ompelijat Afrikassa. Gilmoren tytöt-maratonia vaativia käsityötalkoita, sanon minä. Kun hankkii vain vaatteita, joista oikeasti pitää niin paljon, että niitä haluaa huoltaa, hillitsee sekin shoppailuhaluja. Siinähän ei ole mitään järkeä, että osta niin huonolaatuista kamaa, että joutuu heittämään vaatetta pois muutamien käyttökertojen jälkeen.

Vuoden 2016 Vaatetilityksen hinnaksi tuli siis kaiken kaikkiaan 335,79€. Päälle 300 on siis itselleni oikein hyvä ja jo toista vuotta käytännölliseksi osoittautunut vaatehankintabudjetti. Tänä vuonna vaatehommiin on mennyt vasta vaivaiset viisikymppiä. Loppubudjetin käyttäisin mielelläni täydellisesti istuviin, eettisesti ja ekosti tehtyihin farkkuihin. Lisäksi haluaisin kiilakorkokengät. Aion metsästää näitä hankintoja niin kauan, että löydän juuri sellaiset kestävät tuotteet, kuin haluan. Ei kompromisseja, niin ei pitäisi syntyä vaatejätettä!

Haluan myös haastaa seuraavat blogistit tehtailemaan itselleen vaatehankintabudjetin ostostensa perusteella: Pakkomielteitä-Henna, Diiskuneiti, Kasvua-Matleena ja Get the Toolboxin tytöt. Ja tässä vielä malliksi Rinna Saramäen, idean äidin, 2016 tilitys!

Kuva: Vaatevallankumous

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.