VALIKKO
19.1.2015 11:19

Tänään saunassa vuoden 1906 Pispalassa

Saimme #bloggaritmansessa tapaamiseemme mainion vinkin Visit Tampereelta:

P1095358
Rajaportin sauna on rakennettu vuonna 1906 Pispalaan (väitin aiemmassa postauksessani rakennusvuodeksi jotain niin väärää etten kehtaa edes linkata postaukseeni). Saunan on alunperin rakentanut aviopari, Hermanni ja Maria Lahtinen, ja he tekivät siitä pikkubisneksen perheensä elättämiseksi: yleisen saunan. Rajaportin sauna toimii edelleen yleisenä saunana ja sen tunnelma on vertaanssa vailla. Sauna on kyllä ehdottomasti yksi Tampereen erikoisimmista nähtävyyksistä! Onneksi saimme siitä vihiä, sillä en olisi osannut googlettaa mitään, missä olisin saanut kokea historiaa yhtä elävästi, kuin Rajaportilla.
P1095354
Menimme FiBKK-Katjan, Tuntemattoman Lauran, ja Curious Feetin Teean kanssa saunaan perjantai-iltana tuntia ennen saunan sulkemisaikaa. Hiking Travelin Liisa heitti meidät vihreällä pikkupakullaan saunan pihaan, ja ensi vilkaisulla näimme saunan vilvoittelupenkeillä ulkona ainakin kymmenen pyyhkeisiin verhoutunutta tamperelaista, miehiä ja naisia. Näky oli suorastaan pysäyttävä, oli niin hassua nähdä keskellä Pispalaa yhtäkkiä talvisäässä istuvia höyryäviä saunojia! Ajattelin heti, että vitsit tässähän olisi kyllä rankka turistikohde ulkomaalaisille vieraillemme. Oikein syväsukellus suomalaiseen kulttuuriin! Itse asiassa saunassa kuuluikin olevan ainakin kaksi englantia puhuvaa naista, jotka näyttivät jo olevan sinut saunomisen kanssa.
P1095343
Saunan kassalta kylpijät jakautuvat miesten ja naisten pukuhuoneisiin. Pukuhuoneissa sadan vuoden takainen tunnelma ottaa viimeistään vallan. Vinot seinät, nariseva lattia, kukat ja vanha kakluuni ovat kuin suoraan suomifilmistä. Pukuhuoneissa ei ole turhia moderneja kaappeja tai säilytystiloja, naulakot vain vaatteille, penkit ja hattuhylly. Arvoesineet voi jättää saunan kassan vartijalle, joka on omanlaisensa nähtävyys hänkin: ketjussa polttava viiksimies, joka ei turhia juttele, mutta sopii Rajaportin saunan miljööseen kuin Talonmies Pikkarainen Pekka ja Pätkä-leffoihin. Minä pidän persoonallisista hahmoista!
P1095348
P1095349
Itse lölyhuoneessa on pesutilat alakerrassa, jossa käydään kipposuihkussa niin kuin mökeilläkin. Yläkertaan vie jykevät kiviportaat ja ylhäällä istutaan kaikki samalla ”orrella”. En ole mikään saunomisen asiantuntija, mutta löylyt tuntuivat hyvältä. Pehmeiltä ja kosteilta, näin voisin niitä kuvailla. Vilvoittelukierros ulkona oli tehtävä ja sen jälkeen istuttava saunassa vielä hetki, ennen kuin kello läheni sulkemisaikaa.
P1095352
Saunan yhteydessä toimii kahvila, joka oli sekin ihanan näköinen. Katselin kahvilan hinnastoa Rajaportin nettisivuilta ja nyt tämä pihi on varma, että vierailee Rajaportilla vielä uudestaan oikein pitkän kaavan mukaan. Kunnon saunailtaan kuuluu limppari tai pillimehu! Eikä se kaljakaan kallista ollut, jos joku sitäkin tykkää juoda.
P1095353

Rajaportin sauna tarjosi #bloggaritmansessa – projektin bloggareille vapaaliput löylyihin.

Kommentit

 • Maria

  Toi näyttää kivalta! Taskusta löytyy vielä vapaalippukin niin täytyy muistaa käyttää ensi Tampere vierailulla 😀

  • rosita

   Hyvä, laita ehdottomasti vapaalippulaiset käyttöön! Oli tuolla vaan niin oma tunnelmansa, suosittelen lämpimästi!

 • En ole käynyt julkisissa saunoissa, paitsi viime viikolla elämäni ensimmäistä kertaa Saunaseuran saunoilla Lauttasaaressa Helsingissä mutta heidän tilansa eivät olleet ihan niin idyllisiä kuin tämä 🙂 Vaikka tosi hyvät löylyt sieltäkin kyllä sai! Perinteiseen suomalaiseen saunaan vieminen on kyllä ihan ehdoton ulkomaan vieraille. Paras vielä, jos pääsee pulahtamaan järveen 🙂

  • rosita

   Järveä ei tuolla Rajaportilla ollut, lumihangessa olis tietty voinu pyöriä muiden vilvottelijoiden huviksi! 😀

   Ai Lauttasaaressa olisi sauna, kiitos vinkistä! Meillä ei ole kotona saunaa, joten joskus voi tuotakin tietoa tarvita, kun vieraita tulee. Tuonne Tampereelle kannattaa kyllä melkein puitteiden takia lähteä täältä asti saunomaan joskus.

 • Maarit Johanna

  Oikein jo odotin että missä kohdassa mainitset avannossa käynnin mutta ei teillä tainnutkaan olla vettä siinä lähellä! 😀 Höh, täällä en edes tiedä onko rakennettu Lappiin montaa yleistä saunaa jotka eivät olisi avanto mahdollisuudella 🙂

  • rosita

   Pispalan pariskunta ei vissiin ajatellu avantohommia sillon ku saunan pykädi paikalleen! 😀

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.