VALIKKO
6.3.2014 10:32

Tukholman ranskalaisin crêperie

*Postaus on tehty yhteistyössä iPhonen kanssa. Valitettavasti.

Ruotsi ja räiskäleet kuuluvat yhteen. Se johtuu siitä, että kuullessani sanan lettu, tulee mieleeni välittömästi Peppi Pitkätossu valmistamassa räiskäleitä raaka kananmuna päätä pitkin valuen.Iloista, eläväistä ja ruotsalaista!
Ranskalaiset eivät kutsu lettuja letuiksi tai räiskäleiksi, vaan krepeiksi. Pepin lisäksi Tukholmassa kreppejä valmistaa hyvin ranskalaistyylinen crêperie nimeltään  à la Crêpe. Tuo pikkuinen lettuparatiisi löytyy osoitteesta Katarina Bangata 42, mistäpä muualta kuin Södermalmilta, jossa niin aikuiset kuin lapsetkin toivoisivat olevansa yhtä boheemeja kuin Peppi.

image

Ranskalaiset vieraamme halusivat kaiken skandinaavisuuden keskellä tarjota meille ranskalaista ruokaa. Sunnuntai-iltana yllättävän monet ravintolat ovat kiinni Tukholmassa, joten etanoiden sijaan söimme tiellemme osuneita kreppejä. à la Crêpe sopii hyvin ruokapaikaksikin, sillä tarjolla on niin makeita kuin suolaisiakin kreppejä. Paikasta saa tietenkin myös ranskalaista viiniä, olutta ja siideriä, joista jälkimmäistä kuuluu nauttia kreppien kanssa ranskalaiseen tapaan.

Minä valitsin krepin kalatäytteellä ja rucolalla. Mieheni söin krepin ja hyvän pihvin, samoin kuin muut seurueemme miehet. Oma annokseni oli niin hyvää, etten herkutteluun keskittyessäni kiinnittänyt enää huomiota siihen, mitä muut naiset olivat tilanneet. Oh, vieläkin hymyilen, kun ajattelen ihanaa kalakreppiäni!

Jälkiruoissa miehet pitivät taas yhtä tilauksiensa suhteen ja pyysivät pöytään liekitettyjä kreppejä. Itse kokki tuli keittiöstä liekittämään letut pöytäämme tarjoilijan kanssa.

image
image

Itse jaoin ystäväni kanssa jälkkärikrepin valkosuklaatäytteellä, mustikoilla ja lakritsikastikkeella. Aah, kuola alkaa taas valua!

image

 à la Crêpe tuo kivan ranskalaisen lisän normi Tukholman reissuun. Varsinkin perinteiseen päivä Tukholmassa-risteilyyn paikka voisi olla hauska ja yllättävä lisä, jos vanhakaupunki on jo nähty moneen kertaan. Södermalm on muutenkin hykerryttävä kaupunginosa putiikkeineen ja taideopiskelija-fiiliksineen. Siksi ainakin itseni taas tunnen, kun siellä käyskentelen.

Missä sinä käyt syömässä Tukholmassa ollessasi? Ovatko lihapullat ja voileivät sitä, mitä Ruotsin pääkaupungissa tahdot? Olisi mukava kuulla Tukholmalaisia ravintola- tai kahvilavinkkejänne, hyvät lukijani!

 

Kommentit

 • ananas2go

  Kiitos lettuvinkistä!

  Lasse Lucidor, Järntorget 78, Vanhassakaupungissa tarjoaa maittavaa, monipuolista ja kohtuuhintaista lounasta arkisin.

  Jos en Tukholmaan saapuessani syö meriaamiaista laivassa, menen kahville ja vohvelille yhteen ravimtolalaivoista, joita on Vikingin terminaalista kaupunkiin kävellessä. Vohvelit ovat belgialaistyyppisiä, neliskanttisia, pienehköjä ja makeita. Voi maksaa myös euroilla, takaisin kruunuja.

  • rosita

   Kiitos loistavista vinkeistä!

   Oiiiii ensi kerralla menen kyllä nauttimaan belgialaisneliskanttis-vohveleita! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.