VALIKKO
9.6.2013 13:18

Tunnustus ja malariamuisteloita

Angataa on tunnustettu! Tällaisella isolla punaisella sydämellä:

image

Kiitä antajaa ja linkitä bloggaaja, joka sinulle tunnustuksen antoi.

Valitse viisi ihanaa bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa ja

kerro se heille jättämällä kommentti heidän blogiinsa.

Näin autamme uusia bloggaajia eteenpäin ja

ehkä juuri sinä löydät uuden upean blogituttavuuden!

Tunnustus tuli blogista nimeltä Afrikan Sydämessä. Kiitos oikein paljon, olen iloinen! (Yritin jättää kiitokset myös Afrikan Sydämen kommenttiboksiin, mutta se osoittautui tosi hankalaksi ilman blogger-tiliä, kun anonyymiä vaihtoehtoa ei ollut. Siksi Afrikan Sydän saa kiitokset näin postauksen kautta!) Angatalla on nykyään yli 200 lukijaa, mutta ei kai se ole niin nöpönuuka, tunnustukset ilahduttavat aina!

Blogissa kerrotaan perheen muutosta Kongon Brazzavilleen, joten kannattaa tutustua! Perhe ei ole vielä lähtenyt matkaan, mutta jo matkavalmistelujen lukeminen saa aikaan matkatäpinän. Voi, kun siitä on jo kauan aikaa, kun itse hankki kaikkia rokotuksia ja otti selvää malarialääkkeistä ja viisumiasioista…

Malarialääkkeistä puheenollen, onko joku kokeillut jo tuota uutta sivu aikutuksettomaksi mainostttua lääkettä nimeltä Malarone? Se on aika kallista, n. 5€/päivä, mutta jos se tosiaan on sivuvaikutuksetonta, sitä voisi ehkä käyttääkin lyhyemmillä matkoilla.

Ihka ensimmäisellä Afrikan matkallani Maliin söin kammottavaa malariaan estolääkettä nimeltä Lariam. En syönyt kuuria loppuun, sillä sain lääkkeestä niin epämiellyttäviä sivuvaikutuksia ja olin suorastaan sairas lääkkeenottopäivinä kerran viikossa. Ihon alla tuntui juoksevan muurahaisia, enkä muistanut sanoja. Millään kielellä. Kerran istuskelin ja tuijotin radiota, ja mietin, että mikähän ihme se oli se nimitys tuolle musiikkia soittavalle laitteelle, on kyllä jännä laite… Lisäksi voin pahoin ja tunsin itseni hyvin epänormaaliksi ja kipeäksi.

Noiden kokemusten jälkeen en syönyt enää mitään malarialääkkeita, vaan käytin iltaisin pitkiä housuja tai hameita ja hyttysmyrkkyä (sitä, mistä täällä Rantapallossakin pyörii bannerimainos), ja nukuin öisin hyttysverkon alla. Toiselle ja kolmannelle Malin matkalleni ostin netistä vastustuskykyä lisäävää luontaistuotetta, jota suihkaistiin muistaakseni joka aamu kielen alle imeytymään verenkiertoon. Kun lähdimme Senegaliin, jätin kaikki lääkkeet sikseen ja suojauduin hyttysiltä lähinnä hyttysverkolla yöllä ja myrkyttämällä kotimme parin päivän välein hyönteisiä tappavalla suihkeella. Niin ja juomalla Tonicia, luulin vielä tuolloin, että kiniinin määrä Tonicissa oikeasti riittää torjumaan malariaa.

Olen sairastanut kerran malarian tuolla viimeisellä Afrikan reissullamme. Lähdimme Senegalista käymään lomalla Gambiassa ja nukuimme asunnossa, jossa ei ollut hyttysverkkoja. Se riitti. Matkalla mukana ollut ystäväni sai malarian Gambiassa (vaikka hän käytti estolääkitystä) ja minä palattuamme kotiin Senegaliin. Malaria on kyllä nöyryyttävänä ja inhottavin tauti, joka minulla on koskaan ollut. Mikään ei pysy sisällä, paitsi ehkä hyvällä tuurilla kokis ja vesi-suola-liuos ja pyörryttää. Kuumetta on kauheasti ja paleltaa, vaikka olisi Suomesta tuotu toppatakki ja kaikki kodin peitot päällä. Taudin jälkeen voimat ovat poissa vielä parin viikonkin jälkeen.

Onneksi Senegalista ja Gambiasta saa ostettua hyvin tehokkaita malaria-lääkkeitä, joilla malaria poistuu kehosta noin neljässä päivässä. Kanadalaiset Senegalissa asuvat ystävämme ostivat lääkkeitä jopa varalta mukaan Kanadaan lomalle lähtiessään, että voisivat parantaa itsensä tehokkaasti kotimaassaan, mikäli malaria iskisi jälkikäteen Senegalista poistumisen jälkeen.

Opin matkallani ainakin sen, että ilman hyttysverkkoa ei kannata nukkua edes päiväunia. Seuraavalle Afrikan matkallemme ostaisin ehdottomasti jo Suomesta mukaan pieneen tilaan mahtuvan matkaverkon ensimmäisiksi öiksi. Kun olisin toipunut matkustamisesta lähtisin ensi töikseni lähimmälle torille ostamaan suurta ja laadukasta hyttysverkkoa, joka pysyisi paikallaan parisängyn yllä reunat patjan alle työnnettynä. Myrkyttäisin makkariamme ollessani sieltä sieltä poissa ja käyttäisin ulkona hyttysmyrkkyä ja pitkiä vaatteita iltaisin. Afrikassa jotkut käyttävät sitruunaruohosta keitettyä vettä malarian ehkäisyyn, onko jollain tästä kokemusta?

Ja sitten vielä loppusanoiksi jaan tunnustuksen eteenpäin seuraaville blogeille:

Willa Wanilla

Barbamama

Kommentit

 • Emmi

  Moi, oon jo hetken lukenut blogiasi, mutta olisi todella kiva kuulla että miten alkujasi päädyit Maliin ja muutenkin sellaista kertausta miksi olet esim. Ghanassa ja muissa länsi-afrikan maissa ollut 🙂 Jos ymmärsit mitä haen takaa 🙂

  • rosita

   Moikka!
   Kiitos kommentista!

   Joo, ymmärsin, mitä tarkoitat. Sellaisesta miten kaikki alkoi-postauksesta olisit kiinnostunut. Voisin hyvinkin sellaisen tehdä jonain Afrikan ikävöimis-päivänä! Saat neljään syyhyn tiivistetyn vastauksen jo nyt postausta odotellessa: Suomessa oli kylmää ja kamalaa, halusin oppia uuden kielen, halusin tehdä enemmän vapaaehtoistyötä ja halusin myös lomailla! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.