VALIKKO
25.11.2015 23:08

Vaikuttaako terrorismin pelko matkasuunnitelmiisi?

Radisson Blu hotellissa Bamakossa Saharan laidalla on suomalainen sauna. Vaaleille lauteille voi kiivetä kivikiukaan viereen ja sulkea paneloidun oven, eikä löylyissä tajuaisi olevansa lähelläkään Afrikan maanosaa. Siellä saa hyvää cappucinoa ja naurettavan pieniä croissantteja, jotka maksavat aika paljon Malin rahoihin tottuneelle, mutta jotka lievittävät länsimaalaisen afrikkaähkyä. Hotellin huoneet ovat kauniita ja ilmastointi tuntuu ihanalta kuumuuteen väsyneestä valkonaamasta. Henkilökunta on leppoisaa ja baaritiskin takana ranskaa ranskalaisella aksentilla puhuva lyhyttukkainen tyttö suosittelee Cosmopolitania naisasiakkaille. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä kerrostalosta, jossa asuin ystäväni kanssa.

Viime perjantaina tuossa hotellissa tapettiin 21 ihmistä terroristien toimesta.

Masentavaa, typerää, mieletöntä. Into lähteä talven pakkasia pakoon Bamakoon hiipuu tänäkin vuonna. Edellisen kerran ammuskelijat iskivät erääseen lempiravintoloistamme maaliskuussa. Sitä edellisenä kahtena vuonna oli levottomuuksia ja sodan mahdollisuutta ilmassa, sekä vallankaappaus. Kaikki tämä 20 vuoden rauhan jälkeen.

Tuollaisesta menee fiilikset. Entä jos kuitenkin lähtisi, mutta ei menisi mihinkään länsimaita edustaviin paikkoihin? Pysyisi vain perheen ja paikallisten ystävien kanssa ja eläisi hissuksiin. Ei nostaisi pankista itse omia rahojaan, söisi vain kotona, käyttäisi aina julkisia taksin sijaan.

Silti tulee sellainen olo, että mitä jos kuitenkin tapahtuu jotain. Niinhän voi tietysti tapahtua täällä Suomessakin. Rattijuoppo saattaa ajaa päälle milloin vain ja kotiakin on moni kuollut. Tilanne ulkomailla voi rauhoittua pian pitkäksi aikaa. Olihan Thaimaassakin tsunami, mutta nyt siellä on taas paljon turisteja.

Tekeekö sinun mielesi Pariisiin? Itse hymähdin lauantaina 14.11. näkemälleni Facebook-mainokselle, jossa ehdotettiin lomaa Pariisiin. En klikannut mainosta, ei tehnyt mieli. Fiilikset olivat menneet. Onkohan se tuo vauvan tulo, joka saa ajattelemaan kauhuskenaarioita enemmän, kuin ikinä ennen?

Oletko itse matkustanut kohteeseen, jossa on tapahtunut kauheuksia juuri ennen matkan varaamista? Lähtisitkö nyt Pariisiin tai Bamakoon? Vaikuttaako pelko matkustuspäätökseesi?

DSC01111

Kommentit

 • Hmn. Toistaiseksi se ei ole vaikuttanut. Mutta kyllähän se nyt varsinkin alkaa olla mielessä. Inhottaa tää maailmanmeno, tuntuu että viikko viikolta vaan hullummaksi menee. 🙁

  • rosita

   Olen ihan samaa mieltä, huonompaan suuntaan mennään. Pitää varmaan jokaisen löytää toivo paremmasta, ettei tyystin lakkaa tekemästä juttuja, joiden ansiosta nauttii elämästä, kuten matkustaminen. Me suomalaisina olemme niin etuoikeutetusta asemassa, kun pystymme ylipäätään matkustamaan, vaikka saattaisimmekin olla pienituloisia.

 • Pikkupietari

  ”Rattijuoppo saattaa ajaa päälle milloin vain ja kotiakin on moni kuollut. Tilanne ulkomailla voi rauhoittua pian pitkäksi aikaa. Olihan Thaimaassakin tsunami, mutta nyt siellä on taas paljon turisteja”

  Rattijuoppo ei yritä surmata juuri sinua eikä tee sitä tahallaan. Luonnonvoimat ovat usein tuhoisia. Muslimiterroristi haluaa sinut surmata juuri siksi, että olet valkoinen länsimainen.

  • rosita

   Näinhän se on: olen maalitaulu. Toisaalta eihän sillä ole väliä kuolenko siksi, että joku halusi minut tappaa vai siksi, että joku tappoi vahingossa. Olisinhan kuollut joka tapauksessa. Siksi tämä koko pohdintapostaus.

 • Maarit Johanna

  Se on nimenomaan nuo fiilikset, jotka siinä menee. Aika epätodennäköistähän se varmasti olisi, jos isku sattuisi samoihin paikkoihin uudelleen. Jos se sattuu kohdalle, se on vain äärimmäisen huonoa tuuria olla siinä paikassa juuri siihen aikaan. Ei minuakaan huvita lähteä Pariisiin juuri nyt, mutta ystävälleni tuli pakottava tarve päästä käymään itselleen tärkeässä kaupungissa. Hän on jopa kiertänyt iskupaikkoja hiljentyen.
  Näinä aikoina tuntuu ihan hyvältä asua periferiassa, kaukana kaikesta tuollaisesta.

  • rosita

   Hmm olipas mielenkiintoinen tuo ystäväsi hiljentymisreissu. Kiitos tästä uuden pointin jakamisesta aiheeseen. Jään mietiskelemään tätä.

   Suomen Lappi on kyllä varmaan aina yksi turvallisimmista paikoista maailmassa! 🙂

 • Sandra

  Itse olen miettinyt samoja juttuja viime aikoina, kun tuntuu, että joka päivä terrorismi tuodaan omaan tajuntaan, omaan olohuoneeseen ja Facebook-feediin. Pelottaa, totta kai, mutta silti matkustan ja elän normaalia arkea 4.3 miljoonan asukkaan Melbournessa. Menen juna-asemalle ruuhka-aikaan, kävelen mielenosoitusten läpi ja pungen itseni keskelle kaikkia tapahtumia, koska en halua antaa pelolle valtaa.
  Jollain tavalla on ikävä Suomen lintukotoa 🙂

  • rosita

   Kiitos näkökulmasta! Niin sanoivat uutisissa haastatellut pariisilaisetkin iskujen jälkeen, etteivät aio antautua pelolle ja lakata elämästä. Juuri se olisi kuulemma terroristien tahto.

   Niin kovin surkeaa tuollainen silmitön väkivalta!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.