VALIKKO
9.8.2015 14:58

Vapise, Hesarin taidekritiikki: #bloggariteatterissa on täällä!

#bloggaritmansessa oli mahtava juttu. Tuo Tampereelle sijoittuvan bloggareiden tapahtuman järjestäminen kotimaanmatkailun promoamiseksi oli minulle ja Anna-Pogolle ensimmäinen touhuamamme miitinki. Saimme mm. kokeilla lumikenkäjalkapalloa, maistaa kaikkia Tallipihan kahvilan pullia ja kakkuja ennenkaikkea höpöttää toisten bloggareiden kanssa bloggaamisesta niin hotellihuoneissa kuin Pispalan yleisessä saunassakin suumme kyllyydestä.

Koska meillä bloggareilla tuntuu keskenämme olevan niin mukavaa, minä, Reisereise-Tiia ja Anna-Pogo ajattelimme, että tehdäänpä taas porukalla. Tällä kertaa bloggarisopan ainekset syntyvät tämän postauksen kommenttiboksista: http://www.rantapallo.fi/angata/2015/04/18/rakkauslaulu-tampereelta/ ja tästä uutisesta: http://www.mtv.fi/uutiset/kulttuuri/artikkeli/lehtiarvostelu-voi-nostaa-tai-kaataa-esityksen-teatterinjohtaja-traumaattista/5115374

Käyhän lukemassa uutinen! Tiivistetysti sanottakoon, että teatteriväkeä ottaa päähän Hesarin näyttämötaidekritiikin hirmuvalta. Hesarin entinen kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring sanoo:

-Onhan Hesari valtava vaikuttaja. Ihan valtava. En tiedä, onko maailmassa yhtään valtiota, jossa olisi yksi näin iso monopoli, joka kattaa koko kentän.

Koetaan, että yhdellä mediumilla on suhteettoman suuri valta teattereita kuluttavan kansan toimintaa ohjaamaan ja siksi teattereiden keskustelun ja kritiikin paikaksi kuulutetaan avuksi meitä somelaisia. Olen itse opiskellut taiteen kritiikin kirjoittamista aikanaan (ei sillä, että olisin juuri oppejani päässyt soveltamaan tai millään lailla itseäni asian ammattilaisena pitäisin) ja muistan noilta luennoilta yhden asian: kritiikki on aina vain yhden ihmisen näkemys kokemastaan. Siksi onkin harmi, että kun sitä yhden ihmisen näkemystä huudetaan tämän maan suurimmassa sanomalehdessä, saattaa pienempi teatteri menettää ne katsojat, jotka olisivat kappaleesta pitäneet. Toisaalta ajattelen myös, että Hesarin kritiikkejä lukee tietty joukko, joka on varmasti nettikansaa ja blogeista tietoa etsiviä pienempi. Ihan vaan mutu-tuntumalta sanottuna.

Joten hei sinä bloggari, mene teatteriin ja postaa siitä! Merkitse postauksesi, twiittisi ja/tai kuvasi #bloggariteatterissa tunnisteella ja kerro siitä minulle kommenttiboksissa tai sähköpostitse. Meinaamme nimittäin bloggarikollegoiden kanssa järkätä miitinkejä teattereihin postaajien kesken. Eikö kuulosta hyvältä? Bloggareiden tapaaminen, ehkä jotain kivaa tekemistä ja kokeiltavaa tai suuhunpistettävää, yhdessäoloa siis. Yhteinen teatterielämys some-keskustelua kannattavassa näyttämötaiteen laitoksessa, miksei vaikka livetwiittaustakin tai Insta/Face-reaaliaikaisia postauksia  näkemästämme. Innostuneimmat kirjoittavat tietysti kokemastaan blogeissaan. Siirtäisimme siis joukolla keskustelua tonteillemme nettiin. Ihanaa.

Meitä on jo kuuden bloggarin iloinen joukko aloittamassa #bloggariteatterissa-kamppista. Tervetuloa mukaan! Itse aion aloittaa ensi lauantaina. Menen katsomaan Jyväskylän kansannäyttämölle Jeppe Niilonpoikaa, jonka vaimoa näyttelee hyvä taiteilijaystäväni, jonka kanssa olemme esimerkiksi kauniina kesäpäivänä maalanneet omenapuiden alla joitakin vuosia sitten. Kerron näytelmästä lisää ensi viikolla.

P1012774

Kuvan ankat demonstroivat, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan liian ylivoimaiselle somen ulkopuoliselle taidekritiikin lähteelle, sillä bloggaritkin ovat mielipidevaikuttajia parhaimmillaan.

Kommentit

 • ananas2go

  On siinä toinenkin näkökulma: liput jäävät saamatta, kun ”Hesari ehti jo kirjoittaa siitä”, ja sekin aiheuttaa pettymyksiä.

  Kiitos innostavasta ideasta ja varsinkin siitä, että päätit antaa jutun jatkua syyssateisiin ja määräämättömään aikaan asti. Minä kun asiasta sinänsä innostuneena olen kai auttamattomasti myöhästynut kesäteattereista. Mutta perässä tullaan, vaikka sitten pitäisi etsiä torventekijä jostakin!

  • rosita

   Joo, ehtiihän sitä valmiissa maaailmassa! Teatteri ei toivottavasti koskaan lopu kesken. Kiitti kun oot mukana!

  • rosita

   Kiitos linkityksestä, Pirkko! Hauskaa, että sinäkin olet teatterinaisia! Jospa tolla yhteisellä häshtägillä teatteriarvioita alkaisi löytyä helpommin netin syövereistä 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Tarkennapa vielä tuota häshtäg -ideaa eri medioissa, Facebookissa ja Instassa ja Twitterissä se toimii, mutta blogijutuissa? En ainakaan vielä ole sitä onnistunut ideoimaan.

  • rosita

   Ihan vaan avainsanaksi tai Meta-keywordseihin voisi lisätä #bloggariteatterissa, tai riittäähän sekin tietysti, että tekstin seassa mainitsee tuon. Ajattelin näin, että jos haluaa nähdä kerralla kaikki #bloggariteatterissa-asiaan liittyvät julkaisut, ja kirjoittaa tuon hästägin Googleen, niin tha-daa, saa yhdellä hakusanalla kaiken näkyviin. Löydettävyyden kannalta siis. Testaapa vaikka googlaamalla #bloggaritmansessa, saa heti liudan postauksia luettavakseen eri kirjoittajilta aiheeseen liittyen.

   Blogeissa yhteinen häsäri on minusta kätevä tuolla tavalla kokoamaan hauissa tietyt postaukset. 🙂

 • Tiia/reisereise

  Hienosti kirjoitettu juttu! Taidat ehtiä mua ennen teatteriin, kun me vielä sovitellaan työvuoroja täällä. 😀

  • rosita

   Kiitos, Tiia! Pieni provosointi on aina paikallaan ;D

   Onpa hauska jos olenkin ihan eka #bloggariteatterissa meistä kuudesta! kun kuvittelin olevani viimeinen. Paitsi Pirkko tietysti on ottanut jo Happy Daysillä etumatkaa 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.