VALIKKO
23.10.2012 16:39

Vihdooooooooin mä pääsen pois tästä …………. maasta!

Nyt kuulkaa suomalaiset.

Kysyisin sellaista asiaa, että miksi pitää olla niin negis?

Vali vali vali ja ei ei ei. Ainaista narinaa ja negistelyä. Mikään ei onnistu, ei tunnu kivalta, ei ole oma juttu. Ei voi joustaa, kun se merkitsisi sitä, että alistuu. Ei voi nauraa virheelle, kun se merkitsisi sitä, että myöntäisi, että on tehnyt virheen. Parempi valittaa ja sysätä syitä toisten niskoille, parempi pitää itse päänsä ja puolustautua, kuin ajatella toisen etua, ettei vain joudu johonkin uuteen tilanteeseen, eikä sitten vaikka selviäkään siitä täydellisesti ja nolaa itsensä. Parempi sanoa, ettei voi tehdä mitään, kun ei ole ennenkään tehty, parempi olla takakireä ja valittaa niin isolla ryöpöyllä, ettei muut uskalla ehdottaa toista vaihtoehtoa.

Suomessa mäkkärin myyjä ei lisää pyynnöstä asiakkaan McFlurryyn kinuskikastiketta, koska se ei ole listatuote. Suomessa kahvila aukeaa tasan kello kahdeksan, vaikka viittä vaille olisi kilometrin jono sateessa värjötteleviä asiakkaita odottamassa sisälle pääsyä. Suomessa työtehtävä, joka on totuttu tekemään yläkerrassa, tehdään yläkerrassa, vaikka asiakas, jolla olisi jalka poikki ja kainalosauvat hukassa rämpyttäisi epätoivoisesti rikki menneen hissin nappulaa yläkertaan päästäkseen. Jos tällaisia tilanteita ihmettelee ääneen, saa vastaukseksi negistelyä. Hyvät Suomen kansalaiset, minulla on palanut kiinni ja kiehunut yli teidän ainaisen negistelynne kanssa.

Onneksi minun ei tarvitse sietää sitä enää kauaa. Nyt kun sitä niin monen suomalaisen rakastamaa lumiräntää alkaa taas saada niskaansa säännöllisesti, minä ja muut negistelyn ja kylmän vastustajat avaamme sanaisen arkkumme, ja valitamme kylmyydestä! Tässä lainaus Marko Ahosen, Keskisuomalaisen bloggarin, uusimmasta postauksesta joka liittyy talveen sopeutumiseen:

”Asianmukainen talvipukeutuminen on kuin menisi viemäriin lillumaan paskaan, pitäisi kiinni nenästään hajujen välttämiseksi ja toteaisi, että ”täällähän on oikeastaan ihan mukava ja lämmin olla”.”

Olen Ahosen kanssa täysin samaa mieltä, ja koska en tahdo olla negis ja valittaa, lähden yksinkertaisesti pois tästä maasta. Ihan hymyilyttää, kun ajattelen, että pian nämä pakkasloska-aamut ovat vain huonoja muistoja.

Ajatellaan hetken aikaa Länsi-Afrikkaa. Jos tuossa maanosassa menen pyytämään torimyyjältä kantoapua bussipysäkille kävelemiseen, minulle vastataa: ”No problem!” Jos Länsi-Afrikassa pyydän kahvilan naista lisäämään tavanomaiseen tapaan tehtyyn kahviin vielä viisi teelusikkaa Nescaféeta, minulle vastataan edelleen: ”No problem!” Jos Länsi-Afrikassa yritän päästä nukkumaan yhdeksi yöksi johonkin, kun kaikki hotellit ovat täynnä, minulle vastataan: ”No problem” ja saan kuitenkin nukkua jonkun hotellin toimistohuoneessa.

Arvatkaa mitä suomalaiset? Ei ole pakko negistellä! Länsi-Afrikassa vastataan lähes aina ”No problem”, vaikka vastaajalla ei olisi vielä tuossa vastaustilanteessa hajuakaan siitä, miten aikoo kysyjän pyynnön täyttää. Sitä kuulkaa istutaan alas, ja keksitään ja kokeillaan, ja ratkaisu löytyy melkein aina. Vastaaja miettii aina asiaa kysyjän näkökulmasta, jotta apu löytyisi juuri hänelle. Niin. Eikä tuijoteta siellä mitään kuvaannollista mäkkiruokalistaa, josta ei McFlurrya kinuskilla löydy.

Tässä teille biisi. Veikkaan, että Ahosen Markokin tykkää siitä.

Kommentit

 • Veera Bianca

  MAAILMAN ASIALLISIN TEKSTI! Komppaan joka saatanan sanaa!

  • rosita

   Ja voi huhhhuh jos olisin kirjoittanut tän aamusta pahimmissa raivareissani! Siis mulla oli NiIN levy kutosella että ihan sydämestä otti!!!

 • bamako

  ”Ajatellaan hetken aikaa Länsi-Afrikkaa”

  Jos Länsi-Afrikka on niin ihana ja ”no problem”-paikka, niin miksi sieltä halutaan muuttaa Länsi-Eurooppaan ja myös Suomeen valtavin joukoin? Tämä ”negistely”, mitä se sitten onkaan, on kirjoittajan omien korvien välissä eikä missään muualla. Suomeahan kehutaan matkailumaana, meillä kaikki toimii mitä ei voi sanoa edes Etelä-Euroopasta saatikka Länsi-Afrikasta.
  Kirjoittaja sekoittaa turismin ja arkitodellisuuden. Moni Afrikassa asunut on todennut elämän siellä olevan täyttä helvettiä jos kyse on asumisesta eikä mistään turistimatkasta.
  Ja niin: Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Toivottavasti pysyt kauan poissa niin Suomen negistely vähenee siinä samalla aika lailla.

  • rosita

   Hyvä bamako,

   Tässä postauksessa en puutu maahanmuuttoa aiheuttaviin seikkoihin. Tällaisella Länsi-Afrikkalaisella ”no problem”-jutulla tarkoitan nimenomaan tuolla asuvien ihmisten joustavaa ja hyväntahtoista mielenlaatua. On hienoa, että uusiin ideoihin suhtaudutaan avoimesti, ja että arkipäivän ongelmiin keksitään luovia ratkaisuja. Minun korvieni väliä rassaa se, että pientäkin iloista, mutta poikkeuksellista ideaa, kuten nyt sitä kinuskikastikkeen lisäämistä McFlurryyn, ei voida toteuttaa vain siitä syystä, että niin ei ole etukäteen ajateltu jäätelöä tarjottavan. Kun tällaista asennetta sovelletaan laajasti useisiin arkipäivän tilanteisiin, tulee arjesta nihkeää ja eletään ikäänkuin olisi olemassa joku sääntökirja, josta on pidettävä ehdottoman tarkasti kiinni. Kun sääntöjä uhkaa poikkeama, nostetaan äläkkä ja valitetaan: negistellään.

   Olen asunut Länsi-Afrikassa puolitoista vuotta, ja nautin tuosta ajasta suuresti. Tietenkin siellä oli ongelmia ja afrikkalaiseen arkitodellisuuteeni kuului aikoja ilman sähköä, ryöstöjä ja kylmiä suihkuja. Mutta arvaa mitä? Yleisesti ei valitettu niistä asioista, joita ei ollut tai ylipäätään keskitytty epäkohtien puimiseen. Jos niin tehtäisiin, kaikki tulisivat hirvittävän onnettomiksi, koska kurjuutta on niin paljon, että se nielisi mennessään. Kuten sanoit, Suomessa kaikki toimii ja kaunis turistikohdekin tämä on. Miksi täällä ei olla yleisesti yhtä huolettoman iloisia ja joustavia kuin siellä Afriikassa? Miksi hississä katsotaan lattiaan ja vain viiden tähden hotellissa saa odottaa, että asiakaspalvelija joustaa täyttääksesi toiveesi? Miksi Nokia ei kehittänyt älypuhelin ideaa ajoissa, vaan tuotti saman tyyppisiä kapuloita, kun se aina ennenkin oli tuottanut? Miksi Alvar Aalto on aina muotia?

   Olen pahoillani, jos tuotin sinulle tekstilläni negistelyfiiliksiä. Kiitos toivotuksestasi, toivon tosiaan itsekin voivani pysyä tällä kertaa kauan poissa. Jos kaikki sujuu hyvin, ehkä lopullinen maasta poistumiseni on ensi vuoden puolella mahdollista, huraa!

 • Tikruh

  Hahah, kyllä tää teksti on aika pitkälti sitä itseään, juuri kritisoimaasi negistelyä..kyllä niitä negatiivisia ihmisiä löytyy varmaan joka maailmankolkasta. Myös sieltä IHANASTA Länsi-Afrikasta. Ja kun nyt Länsi-Afrikkaa mietit ja ihannoit, niin samalla voisit vertailla sen ja Suomen yleisiä elinoloja, turvallisuutta ja elintasoa. Nuo listaamasi ’palvelualttiusesimerkit’ ja niiden syiden selittäminen ei oo negistelyä vaan ihan yleisesti määritellyt lait, säännöt jotta palapelit pysyy edes jotenkin kasassa eikä kaikki elä ku pellossa. Hyvää matkaa lämpimään, toivottavasti kypsyt siellä ja tuut vähemmän negatiivisena ihmisenä takaisin!!

  • rosita

   Hyvä Tikruh,

   tekstissäni kirjoitan toki omasta mielestäni negatiivisesta asiasta, mutta negistelyä se ei ole. Negistelyä parhaiten kuvaava sana olisi ehkä joustamattomuus. Enpä usko, että on olemassa lakia sitä vastaan, että kinuskikastiketta laitettaisiin McFlurryyn. Toki on hienoa, että yhteiskuntamme toimii, emmekä elä täällä kuin pellossa ja kaikki on hyvin. Siksi ihmettelenkin, miksi tunnelma täällä meillä koti-Suomessa ei ole iloisuudeltaan lähelläkään sitä Länsi-Afrikan tunnelmaa. En sentään sanonut ihannoivani kaikkea Länsi-Afrikassa. Ne, jotka haluavat tutustua tuon maailmankolkan ongelmiin, voivat kääntyä Wikipedian puoleen. Minä sanoin ihannoivani sitä piirrettä Länsi-Afrikkalaisessa mielenlaadussa, että arkielämän ongelmatilanteisiin suhtaudutaan avoimesti, eikä mitään ideaa lytätä sen takia, ettei vastaavaa tilannetta ole vielä eteen tullut.

   Kiitos matkatoivotuksistasi! Toivon todella itsekin, että saavuttaisin elämänkokemuksen myötä kypsyyden. Mukavaa iltaa sinulle!

 • eni1

  I feel you sister!
  Sanon aina että Suomi on hyvä maa asua kun mm. juopotkin&narkkarit pääsevät asumaan ilmaiseksi töölössä. En ole asunut suomessa noin 3-4 vuoteen, mutta joka kerta siellä kyläillessäni se joku ruma sisälläni kuoriutuu. Täällä Brasiliassa tai edellisessä asuinmaassani Saksassa ei haitannut odottaa 3tuntia pankkijonossa, mutta arvaas vaan jos suomessa bussi on neljä minuuttia myöhässä (ja se muuten aina on!) 😀 Täällä varsinkin kohdatessani köyhyttä päivittäin, ossan arvostaa omia elinolojani. Lähetän miehlleni lähes joka ilta kuvaviestin auringonlaskusta joka näkyy parvekkeeltamme ja mietin kuinka onnekas olenkaan 🙂 Välillä tuntuu ettei suomessa (ja miksipä ei muissakin hyvinvointimaissa) osata nähdä puita metsältä ja arvostaa niitä arjen pieniä asioita. Olen niin usein kuullut jonkun sanovani ”elämäni on niin kamalaa”, ei.. sinulla on työ, koti ja olet terve, arvosta sitä!
  Heh tulipa sekava romaani, mutta ehkä ymmärsit pointtini. Oma aikani suomessa on ohi ja oli jo aikakin 🙂

  • rosita

   Ymmärsin pointin läpikotaisin ja joka kohdasta!

   Oli ihanaa, että saat asua Brasiliassa! Onnittelut! Toivottavasti pääsen itsekin sanomaan samoin kuin sinä ajastani Suomessa.

   Köyhyyttä on monenlaisista, mutta tuolla Afriikan puolella ja uskoisin, että Brasiliassakin, on olemassa sellainen juttu, kun köyhän ilo ja hymy. Se on jotenkin niin siistiä, että jollain on ehkä pari pahvinpalaa majansa kattona, ja silti sieltä pahvin alta herätessä ihminen saattaa hymyillä ja iloita ihan vaan siksi, että saa elää taas yhden päivän lisää ja on terve.

 • Veera Bianca

  Tää kommenttiboksi oli pitkään aikaan viihdyttävintä luettavaa! En ole sinänsä yllättynyt, että mihin kohtiin tekstissäsi on tartuttu, mutta vielä hienompaa siitä teki sen -että olet itse siellä Länsi-Afrikassa asunut…Itsekin kaukana asuneena, köyhemmässä paikkaa, on huomannut miten surullista se on miten paljon täällä Suomessa jaksataan stressata bussin neljän minuutin myöhästymistä tai miten sitä kinuskikastiketta vaan ei voi laittaa mcflurryyn…Itsekin oon sitä mieltä, että Suomi on monella tapaa todella hieno paikka asua ja tästä maasta voisikin ottaa huomattavasti enemmän iloa irti ihan koko porukalla 😀

  Tossa viikonloppuna Venetsiassa ollessani juuri pohdin sitä, miten kaunis kaupunki on jos sitä osaa katsoa turistien ja likaisuuden ulkopuolelle, missä suurin osa suomalaisesta seurueestamme epäonnistui…Maailma on kaunis ja hauska paikka kun siitä ottaa kaiken ilon irti, hauskaa matkaa siis sinullekkin ja toivotaan ettet joudu heti palaamaan 😀 haha!

  • rosita

   Näistä kommenteista on kyllä ollu iloa yhdelle jos toisellekin! 😀 Mun kaveri Minski sanoi, että nyt musta on tullu oikea bloggaaja, kun mua inhotaan internetissä, jeee!

   Tiesin kyllä, että teksti provosoi, mutta ajattelin ennemminkin saavani kommentteja tyyliin: ”lopeta valitus ja mene hiihtämään, lumipyryssä värjöttely kasvattaa luonnetta ja sääntöjä pitää olla ja ja ja…”

   Tuli iiiiiihan puskista toi, että mun pitäis ajatella, että Suomi on parempi kaikin tavoin, kuin Länsi-Afrikka, vaikka puhuin vaan mielenlaatujen eroista! Ja muutenkin siis jännä, mä en tiennyt, et Suomi on tabu!

   • bamako

    Suomi ei ole mikään tabu, mutta jonkun länsi-Afrikan vertaaminen Suomeen on hyvin kaukaa haettua. On ihan eri asia olla pitkäkin aika jossain ulkomailla ja siellä syödä säästöjään kuin oikeasti yrittää vaikka Nigeriassa repiä elantonsa. Totta kai länsiafrikkalaiset ovat ”no problem” eurooppalaisille, koska ajattelevat näistä hyötyvänsä.

    Turistina olo ei missään korvaa asumista ja yhteiskunnan jäsenenä olemista vaikka kuinka pitkään olisi. Meillä Suomessa sentään voi suurinpiirtein sanaan luottaa eivätkä virkamiehet ole lahjottavissa toisin kuin kehitysmaissa. Suomestakin tulisi ”no problem”-yhteiskunta hyvin pian jos tarpeeksi köyhtyisimme ja rikkaalta ulkomaiselta turistilta voisi odottaa jotain millä taas pärjätä.

    Ja tuosta McFlurrystä jos se niin tärkeä on: Oletko ajatellut, että McDonalds on vahvasti brändätty ja ketjuohjattu, jokaista aineenkulutusta seurataan, tuotteet päätetään ketjun tasolla. Siinä ei ole kovin paljoa liikkumavaraa. Mäkkärin idea on juuri se, että sama tuote on sama kaikkialla maailmassa.

    • rosita

     Hyvä bamako,

     toistan edelleen, että olen verrannut suomalaista ja länsi-afrikkalaista mielenlaatua toisiinsa, en suinkaan Suomea ja Länsi-Afrikkaa. En ole postauksellani lanseerannut mitään ”no problem”-yhteiskuntaa, vaan mielenlaadun, enkä ole puhunut, vertaillut tai arvostellut minkäänlaisia yhteiskunnallisia asioita.

     Haluat ilmeisesti olettaa, että länkkäriafriikassa on niin kamalaa, että minun on täytynyt chillata koko puolitoista vuotta siellä jossain turistihotellin uima-altaan reunalla cocista juoden ja ranskiksia ahmien. Tiedätkö, ei siellä oikeasti ole yhtään kamalaa, menepä joskus siellä käymään, saattaisit vaikka tykätä.

     Afriikassa olin työssä ja vapaaehtoistyössä ja samanlaista palkkaa sain kun afriikkalaiset kollegat ja ihan tavallisessa afriikan kerrostalossa asuin. Koska olen ihan valkoinen ja minulla oli varaa jääkaappiin ja kyllä, olin ostanut jääkaapin Suomessa ansaitsemillani rahoilla, en voi ikipäivänä olla täsmälleen yhtä tasavertainen yhteiskunnassa, kuin keskiverto länkkäriafriikkalainen. Turisti en kuitenkaan kokenut olevani, eihän minulla ollut siellä lomaa. Elin ja olin kuin paikallinen ulkomaalainen.

     Hienoa, että ymmärrät suomalaisia mäkkäri-yrittäjiä, heistä on varmasti mukavaa, että joku tajuaa, kuinka vakavaa aineenkulutus on! Jo Ruotsin puolella Flurryyn saa 50 öörellä lurauksen kinuskia, se on tosi hyvää, maista joskus! On olemassa taiteenlaji nimeltä listan ohi tilaaminen. Nykyisin joka toisella on erikoisruokavalio, joten luultavasti siinä ei pian ole mitään outoa. Mielikuvituksekkaat tyypit voivat harrastaa listan ohi tilaamista ihan vaan huvikseen uusia makuelämyksiä metsästääkseen. Tässä on erinomaisia vinkkejä kaikille, jotka haluavat tehdä niin Starbucksissa: http://www.lily.fi/juttu/starbucksin-salaiset-tahdet

 • bamako

  ”Tiedätkö, ei siellä oikeasti ole yhtään kamalaa, menepä joskus siellä käymään, saattaisit vaikka tykätä.”

  En ole sanonut ettenkö tykkäisi (länkkäriafrikka on äärimmäisen huono ilmaus, koska länkkäri viittaa länsimaalaiseen, ei länteen ilmasuuntana)
  Suomalaisten mielenlaadusta olen muuten ulkomaalaisilta kuullut vain positiivisia asioita. Moni saksalainen ja amerikkalainen ei väsy ihmettelemään avuliaisuuttamme.

  Afrikkalainen muuten kirjoitetaan yhdellä i:llä, joskus 30-luvulla siinä on saattanut olla niitä kaksikin.

  • rosita

   Hei taas bamako,

   kiitos, että korjasit väärinymmärryksen! Sain kommenttien pohjalta sellaisen käsityksen, ettet tykkää länkkäri-afriikasta, mutta et ole tosiaan sanonut niin. Juu, kyllä varmasti joku tykkää suomalaisuudesta!

   Täällä blogissa käytän paljon sellaisia sanavalintoja, jotka ovat arkikieltäni. Minusta on tajuttoman hauskaa sanoa Afriikka tai Ameriikka tai Tsaina. Kun sanon Täykkärit, en viittaa niihin kakkuihin, vaan Täydellisiin naisiin, ja kun kerron, että asuin ennen Voikkarilla, en puhu siitä leivästä, vaan Voionmaankadusta. Se on sillai sit niinku hauskempaa, toi arki meinaan!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.