VALIKKO

Anna Eveliina

16.4.2018 10:13

Järki vs tunteet

Päätöksen teko järjellä vai tunteella? Voiko näitä erottaa toisistaan? Mikä on oikein ja mikä väärin?

Päätöksen teko on usein valitsemista, valintoja vaihtoehdoista. Päätöksen teko tilanteesta riippuen on helppoa tai vaikeaa. Toisinaan teemme päätöksiä tunteella, toisinaan järjellä. Joskus valinnat voi mennä täysin pieleen, mutta onko sekään maailmanloppu? – Ei, aina oppii jotakin uutta, ihmisistä tulee uusia puolia esiin heidän epämukavuusalueellaan. Mikä sen määrittelee, mikä on oikein tai väärin? – Omat arvot ja asenteet, yhteiskunta. Mä oon ollut lähes aina sellainen fiiliksen mukaan kulkija. Teen sitä mikä tuntuu hyvältä. Lähden helposti mukaan kavereiden ehdotuksiin, vaikka harvemmin niissä järkeä on, mutta usein ne on niitä parhaita hetkiä.

Mä teen päätöksiä fiiliksen mukaan ja usein aika nopeasti, joka aina toisinaan alkaa kaduttamaan jälkeenpäin – oliko tässä nyt taas mitään järkeä? Mutta kuitenkin asiat aina ovat kääntyneet parhain päin. Mulla tämmöinen tilanne oli esim. oman auton ostaminen. Poikaystävä heitti ilmoille, että osta oma auto.  Ja siitä se nettiauton selailu alkoikin ja samalla viikolla haettiin auto. Nyt mulla on oma auto, joka helpottaa valtavasti mun kulkemista. Toisaalta jälkeenpäin tuli kamala morkkis, sillä auton hankita ei mitään edullista ole. Auton oston jälkeen alkoi vakuutuksen selvittely, joka oli oma työmaansa, jossa hermot paukkui molemmilla, lopulta kuitenkin vakuutus saatiin ja hyvä sellainen. Toisinaan on tilanteita, kun joutuu tosissaan miettimään ja pohtimaan, ei oikein tiedä mitä tekisi vai olisiko tekemättä mitään. Järki sanoo ei, tunne kyllä. Järki sanoo kyllä, tunne ei. Kamppailua itsensä kanssa. Entä jos etukäteen jo tietää, että toinen vaihtoehto on huono, se satuttaa itseä. Onko järkeä valita sellainen, ei. Mutta jos kuitenkin tuntuu, että se on oikein, kävi mitä kävi. Paluuta aikaisempaan ei kuitenkaan enään olisi. Vaihtoehdot kiistelee keskenään, ratkaisua en kuitenkaan löydä, vaikka kuinka yritän. Taidan jättää päätöksen tekemättä, niin on paras. Olen tyytyväinen tähän hetkeen ja aion pitää kiinni siitä. En halua pilata sitä, tekemällä tietoisesti väärää valintaa.

Elämä on täynnä valintoja, toiset ne on helppoja, toiset vaikeita. Välillä valinta osuu väärälle tielle, mutta sitä ei voi etukäteen tietää.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.