VALIKKO

Anna's Journey in America

17.2.2017 18:51

Suomi vs USA

Lähes kahden jenkeissä asutun vuoden jälkeen, olen nähnyt ja kokenut kainelaista. Jostain kumman syystä päällimmäisenä mielessä on aina automaattisesti verrata asioita koti Suomeen ja meidän kulttuuriin, mutta onko se hyvä asia? Se voi olla hyvä tai huono, molemmilta kannoilta löytyy puolensa, mutta ajattelin, että olisi hauska päivitellä omia ajatuksia siitä, miten elämä täällä rapakon toisella puolella on kertakaikkiaan aika hemskutin erilaista, tässä muutama esimerkki ehkä ei niin tunnetuista jenkkistereotypioista, nauttikaa.

ÄÄNI

Oon viimeaikoina huomannut sen, että Amerikkalaiset on ihan super äänekkäitä. Ei pelkästään ihmisten äänien ollessaan luonnostaan äänekkäitä, mutta kaikki pitää siitä huolen, että heidän pointti menee perille ja että kaikki varmasti kuulee. En vaan aina ymmärrä, että miksi pitää puhua niin kovaa. Joskus havahdun esimerkiksi meidän koulun ruokalassa siihen, kuinka ihmiset suorastaan kilpailee siitä, kuka saa eniten huomiota. Suosittelenkin siis, jos haluat olla omissa oloissa ja rahouittua itsekseen lounaan ääressä; ÄLÄ MENE MEIDÄN RUOKALAAN. Sama teema näkyy myös muilla julkisilla paikoilla, kuten ravintoloissa, kauppakeskuksissa ja kahviloissa. Kyllä, kaikki on täällä siis äänekkäämpää. Välillä tulee kieltämättä päiviä/hetkiä, jolloin ihmettelen miksi aina pitää huutaa ja kiljua…auttakaa mua, mutta maassa maan tavalla.

MUOTI

Mä oon aina ollut kiinnostunut erilaisista tyyleistä ja tykkään seurata uusia trendejä ja muotivillityksiä. Hauska juttu jonka olen täällä huomannut, on ehdottomasti muoti, tai sanoisinko mielummin tyyli. Jenkit on tunnettuja rentoudesta ja ”feeling comfortable” ajatuksesta. Edustaen tuota ajatusta, täällä näkee päivittiäin ihmisiä liikenteessä mm. pyjamahousissa, pörrösukissa ja sandaaleissa sekä shortseissa nollakellillä (en ole varma sijoittuuko tämä kategoriaan ”feeling comfortable”,”It’s never cold here in ATL” vai ”I don’t give a fu**”). Tottakai ymmärrän, että ihmiset on erilaisia ja ”college lifestyle” on pitkälti ”hälläväliä asennetta”, mutta yöhousut…hei haloo? Kuitenkin, päivittäin näkee mitä kummallisempia yhdistelmiä; välillä erittäin erikoisia mutta välillä myös mielenkiintoisia ja silmää ilahduttavia kombinaatioita.

SOME

Sosiaalinen media hallitsee kaikkia, kaikkialla ja kokoajan. Ai miks? Tarviiko tätä edes perustella…? Mielettömästi uusia mahdollisuuksia. En edes lisää muuta, sillä sitähän se pitkälti on, tai sitähän sosiaalinen media meille loppujen lopuksia tarjoaa; mahdollisuuksia (jep, oon optimisti ja somen suurkäyttäjä joten puhun sen puolesta haha). MUTTA, rajansa kaikella. Olen huomannut, että joskus jenkeillä lähtee suoraansanottuna käsistä, laukalle, yli meni. Joskus havahdun hetkiin, jolloin hengaillaan kaveriporukalla, tehdään jotain superhauskaa ja kaikki kikattaa vatsalihakset kipeinä, kunnes…toinen toisensa jälkeen kaivaa kännykät esiin ja alkaa somettaa, ja mä vaan mietin et miks? Miksi muille ihmisille pitää jakaa se hetki mitä sä itse olet kokemassa just nyt. Mua on suoraansanoutta alkanut ärsyttämään nuo hetket ja se pilaa mun fiiliksen melkein samantien. Tää kaikki kuulostaa varmaan aika ristiriitaiselle mut hyvin tunteville, sillä niinkun sanoin aikasemmin, syyllistyn itsekin somen suurkulutukseen, mutta trust me, yritän parhaani ottaa hetkistä kaiken irti ja päästä ajatuksesta ”miltäköhän tää näyttäis kuvassa” ajatusmaailmasta eroon (pääsenköhän koskaan..saa nähdä, that’s just how I am lol).

ITSENÄISYYS

Oon muistaakseni jossain aikasemmassa postauksessani maininnut tästä aiheesta, mutta itsenäisyys ja omilla pärjääminen on yksi suurimmista eroavaisuuksista joita olen huomannut. Musta on aika hauska ajatella, kuinka ääripäitä esimerkiksi meidänkin joukkueesta löytyy, sillä minä, yksin muuttaneena vieraaseen maahan kertoo jonkilaisesta ”omilla pärjäämisen” tasosta, kun puolilla mun joukkuelaisista taas löytyy kotikoti puolen tunnin ajomatkan päästä ja jotkut ei osaisi edes kuvitella asuvansa kauempana kuin parin sadan kilsan päässä kodista. Kaikilla tottakai omat mieltymykset ja tottumukset.Toinen huvittava seikka on ”weekly allowance”. Joskus puheenaiheena on se kuinka paljon kukin saa vanhemmilta viikottain käyttörahaa. Yleensä se vaihtelee noin sadasta kahteen sataan. Viikottain. 100-200 dollaria. Mitä. En. Tiedä. Osa mun kavereista voi siis saada noin 800 dollaria kuukaudessa (pelkkään käyttötarkoitukseen) ja se on heille täysin normaalia, välillä se ei edes aina riitä. Ymmärrän, että jenkeissä ei ole opintotukea tai niin mahtavaa mahdollisuutta opintolainaan, mutta verrattuna esimerkiksi omaan rahankulutukseen ja tarpeeseen, tuntuu ihan hullulta jos saisi meklein tonnin ylimääräistä pelkkään huvitteluun ja vielä omilta vanhemmilta.

MATERIALISMIONNELLISUUS

Nike, Apple, Adidas, LuluLemon, Victoria’s Secret, Free People ja mitä näitä nyt on. Kaikki tavoittelee highlifee ja haluaa omistaa mahdollisimman paljon kaikkea fancya. En ole itse mikään merkkivaatteiden suurkuluttaja, lähinnä pukeudun Zaran ja H&M vaatteisiin. Urheiluvaatteita on kiva hamstrata adidakselta ja nikeltä. Okei, mulla on MacBook, iPad ja iPhone, mutta vaan sen takia, että mun mielestä ne sopii mun käyttöön parhaiten ja takaa laadun. Täällä ihmiset taas haluaa ottaa seuraavan tason materialismin kanssa ja esimerkiksi apple watcheja näkyy yhä enemmän ihmisten ranteissa ja mä en vaan henkilökohtaiseti ymmärrä sen tarvetta. Musta vaan tuntuu, että kaikkia haluaa sen, koska kaikilla on se. Oon viimeiakoina tajunnut kuinka paljon mullakin on tavaraa ja jotkut asiat on niin turhia, että oikeen kummastelen sitä, miksi oon ikinä ajatellut, että tarvitsisin kymmenet eri kuoret mun kännykälle tai läppärille. Ehkä tälläset ajatukset on merkkejä ”aikuistumisesta” jollain tapaa, mitä monet ihmiset täällä ei ehkä niin paljon sitten arvosta.

Siinä muutamat hauskat seikat siitä, mitä olen itse pohdiskellut viime aikoina. Tajusin myös, että nämä jutut ei edes välttämättä ole Suomi vs Usa juttuja, sillä loppujen lopulta jokainen ihminen perustaa ajattelumaailmansa omiin mieltymyksiin, but then again, kulttuuri ja yhteisö jossa elämme, voi tehdä niiden omien lempijuttujen tunnistamisen haastavaksi, mutta elämä on, ei stressata turhaan. Hauska aina vaan pohdiskella 💭

Hauskaa viikonloppua kaikille! xoxo

Kommentit

 • Nimetön Nelli Laurio

  Ihan törky hyvä postaus Anna! Osasin niin hyvin samaistua niin moneen kohtaan ja erityisesti mä allekirjoitan tuon some-kohdan. Tosiaan rajansa kaikella, mutta tiedän niin mistä puhut ja mä niin fiilaan tota ihan kotisuomessakin. Tuntuu et kaikki pyörii sen ympärillä, ja ärsyttää että tuntuu että pitää näyttää muille ”kuinka mulla on hauskaa, ja että kyllä mulla oikeesti on elämä”

  Sama toi materialismionnellisuusItsekkin omistan kyllä jos jonkinlaista ja kymmenet kännykkäkuoret ja kaikkee viimeisen päälle, mutta niin on se hyvä joskus ehkä miettiä et tarviiko sitä oikeesti kaikkea. Mutta mua yllättää että ihmiset saa siellä oikeesti noin paljon rahaa kuukaudessa, en ois uskonu!! Toisaalta usein mä ajattelen, että jos sitten on rahaa ja jokaisella on ne ”omat rahansa” niin jokainenhan käyttää rahansa mihin tahtoo, vaikka sit sinne freepeoplelle…(not a bad choice tho)

  Joskus täytyy avautua, jotenkin vaan tykkäsin tästä postauksesta kovasti sen realistisuuden takia ja että avasit vähän sitä että sielläkin on asioita mitkä sua ärsyttää ja mietityttää vaikka ne ei luonnollisestikkaan esim. sun somesta ja muista postauksista tulis esille!

  Xoxoxoxooxo pidä lippu korkealla❣️❣️❣️

   0
  • Anna

   Nelli!!! Ihanaa että pystyt samaistumaan. Jeps, aika todenmukaisena kannalla kirjottelin, enkä kaunistellut asioita haha. Välillä tuntuu että täällä todellakin eletään kuplassa, mutta I guess that’s fine.

   Hahah ei ollenkaan huono tuo free people, kallis kuin mikä, mutta higlaiffii vaa vai mitä

   Ihana oot ja ihana kommentti, pidän lipun korkealla (tai ainakin yritän parhaani #finnishgirls) puspus

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.