VALIKKO

Anne-Mari

1.12.2019 11:57

Ihanaa ensimmäistä adventtia ja pehmeät piparkakut!

Eilen juhlimme 80-vuotta täyttänyttä Äitiämme ja tänään heräsimme Tonttu Toljanterin joulukalenterin iloiseen tohotukseen. Vanha konsti on usein parempi kuin pussillinen uusia – niin leivonnassa kuin televisio-ohjelmissakin – joten siivitimme itsemme jouluun vuoden 2011 tonttuiluilla. Tuhmaikä ja äkäampiainen, siinäpä varsinainen kattaus! Varmaa on, että raporttia rapsahtelloo jatkossakin. Partiotonttu Vienänen on nimittäin lempparihahmoni. Heti Toljanterin jälkeen 🙂

Välillä sitä tulee säilyteltyä kaikenlaisia leivontaan liittyvää, lehtileikkeitä ja reseptinpätkiä, joita ei sitten koskaan tule sen enempää kokeiltua. Joulupiparkakuissa Paraisten piparit ovat ainoa oikea ohje, joten kilpaileville kattauksille ei juurikaan ole ollut sijaa meidän majatalosamme. Paitsi tänä vuonna. Leipasin nimittäin ensimmäistä kertaa ja kokeilumielellä pehmeitä piparkakkuja äitimme juhlapöytään ja jos omiin makunystyröihin on uskominen, ei lopputulos ihan hullumpi ollut. Piparit ovat sitä paitsi helppoja tehdä: taikina pötköksi, pötkö pätkiksi ja pätkät pellille. Pyöritelläkin voi, jos kestävyyttä riittää. Ja riittäähän sitä! Ainoa varsinainen haaste on taikinan lepuuttaminen yön yli… Mieli kun tekisi vähän oikaista 🙂

Pehmeät piparkakut

1 dl sokeria

1 dl siirappia

1 tl piparkakkumaustetta

1 tl kanelia

50 g voita

1 muna

2,5 rkl maitoa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

Kiehauta sokeri ja siirappi. Lisää voi ja mausteet. Anna jäähtyä vähän aikaa.

Sekoita muna ja maito ja lisää se vielä lämpimään mausteseokseen.

Sekoita sooda ja jauhot ja lisää taikinaa.

Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Pyöritä taikina pötköksi ja jaa taikina n. 35 palaan. Pyöräytä palat palloiksi ja asettele pellille. Jätä vähän litistys- ja kohoamisvaraa. Litistä kakkuset.

Palluroita pyöritellessäni ja litistäessäni mietin, että mikseipä sitä voisi latoa pellille noita leikkuusiivujakin, jos siis kiirettä pukkaa…

Paista kakkusia 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.

Onnellista adventtiaikaa ja mukavia leipomishetkiä!

Terkuin,

Anne-Mari

Ps. Alla vielä muutama paakkelssikuva eiliseltä 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.