VALIKKO

Anne-Mari

4.12.2019 08:56

Itsenäisyyspäivän ”salted caramel pie”-leivokset

Jouluinen Jyväskylä on taas hurmannut minut kauneudellaan! Erityisopettajaopintojen tämän vuoden viimeinen lähijakso menossa, lunta maassa ja pikkupakkanen. Annoin itselleni luvan huokaista hetkeksi ja sijoitin itseni hotellimajoitukseen maanantain ja tiistain väliseksi yöksi. Ja kyllä kannatti! Ensimmäinen yllätys oli se, kun klo 18.00 keskustaa kohti kävellessäni ilmoille kajahti ”Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa”. Pysäyttävä hetki. Arvostan sitä, että rohkeasti pidetää yllä joulun aitoa sanomaa pelkäämättä sitä, että taas joku loukkaantuu ja pahoittaa mielensä. Tässä ajassa kun mielensäpahoittamisesta on tullut varsinainen muoti-ilmiö.

Niin, enhän minäkään usko tonttuihin saatikka joulupukkiin, ja silti niitä tarjoillaan koulujen joulujuhlissa. Kertokaapa te, viisaammat, kenen ehdoilla joulujuhlissa pitäisi mennä? Sen, jota uskonnollinen sanoma loukkaa vai sen, jota tonttuilu loukkaa? Uskostahan tässä vain on kysymys, joulupukissakin?

Palataan Jyväskylään ja tarkemmin sanottuna vihkikirkkomme pihamaalle. Kirkkopuisto on nimittäin kokemisen arvoinen! Olin jo aikaisemmin nähnyt kuvia valaistuista poroista, mutta en voinut uskoa niiden kokoa! Ja porojen perässä oleva pieni reki, jossa paikalle saapuessani joku äiti otti kuvia lapsistaan! Sillä hetkellä minunkin oli avattava messenger-puhelun kautta linja kotiin ja näytettävä, miten upeaan paikkaan äiti oli päässyt! Entäpä valopallot, elämys sekin! Alla muutama kuva iltaretkeltäni.

Valoista takaisin Ollikaisen perheen kyökkiin. Eilen kävimme hankkimassa vaajat nelikiloisen kinkun itsenäisyyspäivän juhlapöytään ja tänä aamuna enää jälkiruoka oli päättämättä. Tosin sekin hoitui kädenkäänteessä, kun aikaisempia kokkailujani selatessa eteen tupsahtivat pienet suolakinuskipiiraat 🙂 Siitä se sitten aukesi, itsenäisyyspäivävalmisteluiden loppusuora.

Eläkä suotta hämäänny juustokakkusen pientä kokoa – palanenkin tätä herkkua riittää paikkaamaan kolottavimmankin makiahampaan.

Pienet juustokakut

Annoksesta tulee n. 15 muffinikokoista juustokakkua

Pohja:

95 g suolatikkuja

40 g voita

Murskaa suolatikut pieneksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Ripottele pohja-ainesta ohuelti muffinivuokiin.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jaa täyte muffinivuokiin. Paista kakkuja 160 asteessa n. 20 min.

Kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5, dl fariinisokeria

Keitä kinuskia miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kaada vähän jäähtynyt kinuski muffinivuoissa olevien juustokakkujen päälle. Anna leivosten vetäytyä yön yli jääkaapissa ja nauti ne seuraavana päivänä erinomaisen kahvin kanssa.

Ihania leivontahetkiä!

Terveisin,

Anne-Mari

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.