VALIKKO

Anne-Mari

20.11.2019 06:26

Jouluinen taateli-rusina-glögikakku

Huomenta!

Mitenhän sitä itsensä esittelisi? Kertoisiko olevansa innokas kotileipuri vai vielä ominta paikkaansa etsivä erkkaope? Vai painottaisiko samaan aikaan innostavaa ja puuduttavaa opiskeluvaihetta vaiko hektistä lapsipe-elämää harrastusviemisineen ja arjen kompurointeineen? No otetaan ikä, 43, mitähän siitä voisi päätellä? Myö ihmiset kun muodostamme toisistamme mielikuvia mitä ihmeellisimmistä lähtökohdista käsin ja pahimmillaan vain yhden sanan perusteella. Siinä se sitten istuu, se mielikuva, yhtä sitkaassa kuin purkka tukassa.

Niin tai näin, ei se immeinen rivien takaa muuksi sanoilla muutu.

Sukelletaanpa siis kuivakakkujen äärelle ja muistellaan viime joulua. Välillä sitä kotikokkikin onnistuu, niin voi rehellisesti sanoa tämän leivonnaisen äärellä. Makuisaa tuli. Lapsuudenkodissani äitini leipoi aina jouluksi perinteisen hedelmäkakun, anoppilassa joulukahvin painikkeena nautitaan kirsikkakakkua. Oman kakkuni kokosin vähän siitä, mitä kaapista sopivasti löytyi: taateleista, pullapoikien palttoista jääneistä rusinoista sekä lurauksesta kaupan valmista glögiä. Alkuperäinen ajatukseni oli koristella kaakku valkosuklaavalumille ja suklaanapeilla, mutta eihän tämä mitään tilpehööriä enää kaivannut. Vai olisiko pitänyt jotain peitellä?

Sitten ei muuta kun itse asiaan ja mausteliemi kiehumaan!

Taateli-rusina-glögikakku

200 g pehmeitä taateleita

100 g rusinoita

1,5 dl glögiä

200 g voita

Kaada glögi, taatelit ja rusinat kattilaan ja anna seoksen hetki kiehua. Taatelit imevät nopeasti nesteen, joten pitkään ei tarvitse hellan ääressä kakuntekijänkään seisoskella. Kun glögi on melkein imeytynyt, surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lopuksi voi ja anna sen sulaa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.

Kun seos on jäähtynyt, lisää muut ainekset:

2 munaa

2,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

0,5 dl kuohukermaa

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

Lisää munat, sokerit, kerma ja toisiinsa sekoitetut jauhot seokseen. Sekoita, mutta vältä turhaa vatkaamista.

Voitele kakkuvuoka voilla ja koristele tulevan kakun pinta näyttäväksi mantelilastuilla.  Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa 175 asteessa n. 50-60 minuuttia.

Anna kakun hetki vetäytyä uunista tulon jälkeen ja kumoa se sitten lautaselle. Kakun koristelussa vain taivas on rajana!

Joulunodotusterveisin,

Anne-Mari

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.