VALIKKO

Anne-Mari

23.11.2019 06:24

Joulupikkuleipien parhaimmistoa eli talonpojan puikot

Lapsena napsin salaa talonpojan puikkoja rasiasta ja kuvittelin, ettei kukaan huomaa mitään. Jos nyt yksi puuttuu. Tai kaksi. Veikkaan kyllä, että äiti huomasi, ei vaan tehnyt asiasta sen suurempaa numeroa. Aivan samoin ajattelen itsekin nyt, kahden pienen keksihiiren äitinä. Huomaahan sen, pienet kolot keksipurkissa ja raolleen jääneen kaapinoven. Kohtuuden rajoissa kuitenkin, hiirulaiset. Vaikka aina ei potaatti maistukaan 🙂

No, eipä se potaatti aina itsellekään maistunut, maksakastikkeen kera ja jäähtyneenä. Melkoisen vekuttelun jälkeen. Kaikkiruokaisuudesta kun on tullut heikkouteni vasta myöhemmällä iällä.

Äitini 80-vuotisjuhlien verukkeella kelpaa leipoa vaikka pikkuleipiä, onhan pöydässä oltava sen seitsemän sorttia ja lisukkeet päälle. Niinpä kietaisin essun eteen ja palmikon taakse ja ryhdyin leivontapuuhiin. Talonpojan puikoissa maistuu manteli ja lapsuus, joten ne ovatkin yksiä lempparipikkuleipiäni. Ohje on äidiltäni; perusaineksia, ilman kommervenkkejä. Makukin oli melkein yhtä hyvä kuin lapsena, tosin jokin kotikaapin henkimä aromi jäi selkeästi puuttumaan… Hyviä joka tapauksessa, ”tosi hyviä”, kuten kahdeksanvuotiaamme maun arvioi 🙂

Talonpojan puikot

200 g pehmeää voita

2 dl sokeria

1 rkl siirappia

3/4 dl mantelijauhetta

1 tl soodaa

1 rkl vettä

5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa ensin voi ja sokeri sekaisin, lisää sitten muut aineet. Sekoita lopuksi sooda ruokalusikalliseen vettä ja lisää taikinaan. Laita valmis taikina noin tunniksi jääkaappiin lepäämään.

Pyörittele taikinasta noin etusormen pituisia ja paksuisia tankoja ja laita ne pellille harvakseltaan.

Voitele tangot munalla ja ripottele päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista puikkoja 200 asteessa n. 7 min. Puikot leviävät jonkin verran paistettaessa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit

  • Kaisa

    Ihanan oloinen resepti, oletko kokeillut gluteenittomana koskaan? Itse juuri tein ja sain kolme pellin kokoista keksiä, oikein maukkaita kyllä Viimeiseen satsiin lisäsin reilusti jauhoja, se ei vaikuttanut mitenkään lopputulokseen. Olisiko sinulla vinkkejä miten onnistuisin paremmin?

     0
    • Anne-Mari Ollikainen

      Moi!
      En ole kokeillut gluteenittomana. Tarkoitatko siis, että pikkuleivät leviävät paistettaessa? Muuta en osaa sanoa, kuin sen, että voi ja sokeri kannattaa vaahdottaa kunnolla. Ihanaa, että olet rohkeasti tarttunut uusiin ohjeisiin 🙂

       0
  • Lellu

    Kannattaa lisätä hiukan psylliumia gluteenittomaan taikinaan.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.