VALIKKO

Anne-Mari

7.12.2019 08:15

Parhaista parhaimmat eli Paraisten piparkakut

Monenmoista piparikakkusta sitä on tähän ikään mennessä tullut maisteltua, mutta vain yksi on varmaa: äitini vuoden 1957 talouskoulumuistiinpanoissa ”Paraisten pipareiden” nimellä kulkeva herkkutaikina ei ole kohdannut voittajaansa! Piparkakut ovat rapeita, maukkaita ja kertakaikkiaan suussasulavia. Jos nyt jotain haastetta haluaa hakemalla hakea, niin rapeus ja helppokaulintaisuus eivät useinkaan kulje käsi kädessä. Mutta vaivannäkö palkitaan, se on varmaa!

Tänään kun tekee taikinan niin jo huomenna pääsee paisteluhommiin. Lapsuudenkodissamme itsenäisyyspäivän piparinleipomisprojektissa työnjako oli selkeä: äiti teki taikinan, siskojen kanssa leivoimme piparit ja isä vahti uunia. Ei päässyt isä helpolla, sen verran oli pipareissa paksuuseroja. Äiti sen sijaan osasi tasalaatuisen kaulitsemisen ja huolehti siitä, että pipariprojekti jatkui vielä senkin jälkeen, kun me lapset keskityimme taikinan syömiseen 🙂

Ja jos jossain vaiheessa näyttää siltä, että taikina on kaulintakerroksilla ottanut jauhoa jo riittävästi, ei hätiä mitiä. Lopputaikinasta leipaisee sopivasti piparkakkutalon! Tarvittaessa kun lisää munaa taikinaan, saa sitä talotyöskentelyssä vaadittavaa sitkeyttäkin taikinaan.

Paraisten piparit (reilu annos)

750 g voita

6 dl sokeria

3 munaa

300 g siirappia

3 tl kanelia

3 tl neilikkaa

3 tl inkivääriä

3 tl pomeranssin kuorta

5 tl soodaa

1,4 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet ja anna valmiin seoksen jäähtyä ennen varsinaisen taikinan valmistusta. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vaahtoon. Sekoita mausteseos ja vehnäjauhot vaahtoon. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista piparkakut 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Ihania leipomishetkiä! Alla vielä muutama idea pipareiden koristeluun 🙂

Tonttuiluterveisin,

Anne-Mari

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.