VALIKKO
24.3.2016 21:38

DIY betonimunat

 

betonimunat5

Pääsiäinen. Lupaus keväästä. Pajunkissoja, tipuja ja pääsiäismunia. Toiset haluavat munansa suklaisina, toisilla on päähänpinttymänä saada ne betonisina. Ja kun jotain on saanut päähänsä, ei siinä järkipuheetkaan auta.

diy betonimunat kollaasi

betonimunat 1

betonimunat 3

Kuinka siis toimia pakkomielteen kanssa?

Hanki kananmunia ja sementtilaastia. Tyhjennä kananmunat. Munien tyhjennys sujuu näppärästi isolla terävällä neulalla, jolla kärkeen pistetyn pienen ilmareiän ja pohjaan halkaisijaltaan 1,5-2 cm kokoisen kolon kautta sisältö on helposti valuteltavissa ulos. Sekoita vesi ja sementtilaasti. Betoniseos kannattaa jättää selvästi suositeltua kosteammaksi, jolloin se on näppärästi lusikoitavissa kuoreen ja täyttää sen tasaisesti. Kun kuori on täytetty, ravistele sitä varovasti jotta mahdolliset ilmakuplat pääsevät pois.  Munat saavat kuivua rauhassa muutaman vuorokauden ajan. Kuivumisaika riippuu seoksen vesipitoisuudesta, joten munia kannattaa tarkkailla kuivumisen aikana.

Poista betonimunista kuoret. Kuoren poistaminen onnistuu nopeimmin naputtelemalla ruokailuveitsen tylpällä reunalla munankuori murusiksi ja kuorimalla betonimuna keitetyn kananmunan tapaan. Betonia pystyy kevyesti hiomaan sen ollessa vielä kosteaa, joten täyttöaukkojen jättämät jäljet kannattaa siistiä tässä vaiheessa. Jos betoni pääsee kuivumaan kokonaan, hiominen vaatii jo huomattavasti järeämpiä keinoja. Nämä betonimunat saivat lisäksi viimeistelyksi pintaansa ohuen kerroksen valkoista vesiohenteista akryylimaalia ja höyheniä, mutta toimisi mainiosti ilmankin.

Betonimunissa yhdistyy hauskasti vastakohdat – painava ja kevyt, rosoinen ja pehmeä. Hillittyjä ja hallittuja, mutta kuitenkin niin kauniita. Päähänpinttymä toteutettu, tervetuloa neljän päivän miniloma!

 

Kommentit

 • Päivi

  Onpas kivat 🙂 mulla on semmonen mielikuva että sitä betonilaastia on aina jossain isoissa säkeissä, saako sitä jostain pienempinä erinä tämmöseen askarteluun?

   0
  • Annukka

   Kiitos! Nää on kyllä kovin söpöjä, vaikka aavistuksen viimeistelemättömän oloisia ovatkin. Tai ehkä just siksi! Sementtilaastia myydään tosiaan perinteisesti isoissa (20-25 kg) säkeissä, mutta ilmeisesti nykyään sitä saa askartelusementin nimikkeellä pienempiä eriä askarteluliikkeistä. Sinellistä vois ehkä löytyä? 🙂

    0
 • Minna Keto

  Tosi kiva idea! 🙂 Juuri sopivan rouheita ja kauniita, mitä voi pitää esillä koko kevään ajan. Itse olen tehnyt pääsiäsmunat (lue: sisustusmunat) rakukeramiikalla sekä erilaisista savilaaduista. 🙂 Aina kun tuli uusi savilaatu vastaan niin tein siitä munan, eli päähänpinttymä tämäkin. 🙂

   0
  • Annukka

   Ooh! Keramiikkamunat kuulostavat täydellisiltä! Näissä kausikoristeissa pitkäikäisyys ja maltillisuus on valttia, silmä kestää katsella hillittyä hiukan keskimääräistä kausikoristejaksoa pitempään. Savitöissä on muutenkin sitä jotakin, harmi että sitä ei kotioloissa pysty harrastamaan. Tai mikäs siinä jos pistäis polttouunia hankkien… 😉

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.