VALIKKO
13.3.2016 17:08

DIY-harrastajan KonMari

 

ompeluhuoneen konmari10

ompeluhuoneen konmari11

Tuo paljon puhuttu, trendiaallon harjalla surffaava pinkki kirja. Se, jonka nimeen toiset vannovat, ja josta toiset ärsyyntyvät suunnattomasti. Siivoustapa, jonka luvataan mullistavan koko elämäsi. Suuria lupauksia, suuria odotuksia.

Konmari on japanilaisen siivousekspertti Marie Kondon kehittelemä siivousmenetelmä, jonka tehokkuus kiteytyy kysymykseen ”tuottaako se iloa?” Jos ei, laita se kiertoon.

Menetelmällä voi käydä läpi lähes mitä vain – vaatekaapin, astiat, paperikasat, pyyhkeet ja lakanat, valokuvat, harrastusvälineet, viherkasvit. Hurjimmat konmarittavat jopa sähköpostinsa, Facebook-kaverinsa ja puhelimensa yhteystiedot. Siinä sivussa käsittelyyn saattavat huomaamatta joutua myös ihmissuhteet, ajankäyttö ja elämänarvot. Ja kun tavara vähenee, ympäristö ja ajatukset selkeytyvät. Toistuva, ilon tuottamiseen perustuva päätöksenteko opettaa. Tuhansien säntillisten, intuitioon perustuvien toistojen jälkeen on helppoa sanoa ”ei” esineille joita ei tarvitse, ja ympäröidä itsensä iloa tuottavilla asioilla. Toisin sanoen – on helpompaa keskittyä olennaiseen.

ompeluhuoneen konmari9

ompeluhuoneen konmari12

Olen aina ollut tehokas kierrättämään tarpeetonta. Silti järjestyksen ylläpitäminen on ollut vaikeaa. Aika tuhraantuu tavaroiden paikasta toiseen siirtelyyn, raivaamiseen ja kadoksissa olevien esineiden etsimiseen. Koti on pysynyt järjestyksessä juuri ja juuri, ja arki pyörinyt, no, tavallaan. Mitä enemmän aikaa kuluu siivoamiseen, sitä vähemmän sitä luonnollisesti jää muuhun. Ja kun ei ehdi, on helpointa sulkea silmänsä ja vetää ovi perässään kiinni.

ennen ompeluhuoneen konmaria

ennen ompeluhuoneen konmaria3

ennen ompeluhuoneen konmaria4

Miten tämä kaikki sitten liittyy käsitöihin? No, tiedättehän – kun innostus ja inspiraatio pyyhkäisevät yli, on vaikeaa keskittyä siihen mitä ympärillä on. Puhumattakaan siitä, miltä ympärillä näyttää. Ja kun ympärillä näyttää tältä, ei tarvita salapoliisin hoksottimia ymmärtääkseen ettei työskentely rojukasassa varsinaisesti tue tehokkuutta. Vaikka innostusta olisikin, se karisee hyvin nopeasti harrastehuoneen ovella. Siivoaisinko, jotta pääsisin ompelukoneelle asti, vai lähtisinkö sittenkin kuntosalille? Niinpä.

ompeluhuoneen konmari

ompeluhuoneen konmari2

ompeluhuoneen konmari3

ompeluhuoneen konmari6

ompeluhuoneen konmari8

Viikkotolkulla siihen aikaa menikin, mutta jokainen hetki on ollut sen arvoista. Siinä lajitellessani kankaita, työvälineitä, lankoja, maaleja, puikkoja, nappeja, nauhoja, papereita ja muuta tuiki tarpeellista, tulin samalla prosessoineeksi itse käsillätekemistäkin – mitä teen ja miksi? Mihin käytän aikaani ja mitä haluaisin tehdä enemmän? Mistä voisin luopua? Mikä tuottaa iloa, mikä puolestaan tuntuu pelkältä velvollisuudelta?

Samaan tahtiin kun kierrätin, lahjoitin ja myin itselleni tarpeetonta tavaraa, kysymykset alkoivat saada vastauksia kuin itsestään.

Hämmentävintä tässä kaikessa on kuitenkin ollut se, että harrastehuonetta, joka tuskin koskaan on pysynyt viikkoa kauemmin siistinä, ei ole konmarituksen jälkeen tarvinnut siivota kolmeen viikkoon!

Lienee sanomattakin selvää, että tämän kokemuksen innoittamana olen konmarittanut -kuten tuhannet muutkin järjestelyideologian taian löytäneet- pian koko talon. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, mutta suosittelen silti tilaisuuden tullen ainakin silmäilemään kyseistä kirjaa. Matka sotkuisen kaapin uumeniin saattaa vaihtua elämysmatkaksi omaan sisimpään! Ja jos ei, niin ei se siisti, helposti järjestyksessä pidettävä komerokaan huono lopputulos ole.

Kommentit

 • Anniina

  Aivan ihanan näköinen harrastehuone sulla! Tuo lankojen lokerikko on tosi kiva, kiinnitin myös huomiota yhdessä kuvassa sen päällä olevaan kelloon. Me tarvittaisiin uusi kello, ja tuollaisia pannunalusia on laatikossa useampi… 🙂

   0
  • Annukka

   Kiitos! Harrastehuone on kätevä, siellä hommat saavat olla levällään ja niitä voi jatkaa aina ajan antaessa myöten. Rajansa tietysti silläkin levittäytymisellä… 😉 Kello on diy-projekti, se pitäisikin raportoida! Pannunaluset on monikäyttöisiä ja halpoja, ja vissiin korkki trendikästäkin tällä hetkellä. 🙂

    0
 • Mustarastas

  Joo, hienoa tuli !
  Tyttäreni on hurahtanut tähän, mutta jonkun verran tavaroita on eksynyt meillekin, ehkä omaa syytäni.
  Luin hänen luonaan ko. kirjaa ja ajattelin, että osa ideoista oli mielestäni pähkähulluja, esim. valokuvien repiminen albumeista !!!!!
  Minulla on työhuoneessani yli seinällinen kirjahyllyä. Rakastan näissä olevia harraste – ja runokirjoja, siis ne tuottavat minulle iloa. Lisäksi minulla on SUURIA pyörällisiä laatikoita kankaille, olen tilkkuilija. Tarvitsen eri värisiä ompelu- ym lankoja . Ne on väreittäin muovisissa karkkilaatikoissa. Mihin laittaa suuret rullat erilaisia vanuja ym. Paitsi tilkkuilua, värjäystä, nukkien tekemistä, ym ym , harrastan monia muita asioita, joihin tarvitsen tarvikkeita. Tässä vain muutamia esimerkkejä. Mitenkähän konmari suhtautuisi näihin? Kysyn ihan vilpittömästi. Vai pitäisikö osa harrastuksista heivata ?

   1
  • Annukka

   Kiitos kommentistasi! Mielestäni Konmarin nerokkuus perustuu nimenomaan sen henkilökohtaisuuteen ja ydinkysymykseen siitä, mikä tuottaa iloa juuri sinulle. Mitään sellaista josta saat iloa ei tarvitse laittaa pois, ei vaikka kyseisiä esineitä/tavaroita olisi kuinka paljon tahansa. Jos harrastustavarat tuottavat iloa, ne saa tietenkin säilyttää. Tai valokuvat! Idea on poimia joukosta pois mahdolliset turhat, aikaa vievät ja negatiivista energiaa (velvollisuuden tunnetta, painetta, väsymystä) luovat tavarat. Omalla kohdallani näitä olivat mm. virheostokankaat, villalangat ym. ym. joita en käytä ja joista en halua/osaa enää tehdä mitään. Myin ne eteenpäin tuottamaan iloa jollekin toiselle. Myös tietynlaisella tavaroiden järjestyksellä (tähän saa hyviä vinkkejä Kondon kirjasta!) on suuri merkitys siisteyden ylläpysymiselle.

   Olet oikeassa siinä, että kirja on joiltakin osin kovinkin kärjistetty. Olen samaa mieltä, mutta silti ajattelen että kirja kannattaa lukea kokonaisuudessaan. Kirjassa on hyvä perussanoma ja se pistää miettimään mm. omaa suhdettaan kulutukseen, esineiden laatuun ja omaan ostokäyttäytymiseen. Myös ekologisuusasioita joutuu pohtimaan pakostakin tavaran vaihtaessa omistajaa tavalla tai toisella. Mitä sitten valokuvien ym. henkilökohtaisimpien asioisen konmarittamiseen tulee – kukin tyylillään. Mä nojasin kyllä tulevasti maalaisjärkeen. 😉

    1
 • Koti meidän

  Hieno systeemi sinulla! Inventaario tuo uutta virtaa. Aurinkoisin kevätterveisin Tuija

   0
  • Annukka

   Kiitos! Oon itsekin innoissani tästä järjestyksestä ja ennen kaikkea logiikasta jolla se pysyy yllä! Rojukasasta löytyi myös se kuuluisa motivaatio! 🙂

    0
 • Jenni

  Ihan mahtavaa! Ainakin itseäni ja omaa luovuutta vapauttaa aina mukava ja siisti työskentely-ympäristö. Tuli kyllä oikein hyvä mieli katsoa aikaansaamaasi lopputulosta 🙂 . Jospa sitä itsekin – heti huomenna?

   0
  • Annukka

   Se on jännä juttu miten tila ympärillä voi vaikuttaa niinkin voimakkaasti tekemisen intoon! Onhan tuossa oma hommansa, mutta ehkä näin jälkikäteen ajateltuna hengästyttävin vaihe oli kuitenkin hetki ennen toimeen ryhtymistä. Tsemppiä siihen, hyvä siitä tulee kun vauhtiin pääset! 🙂

    2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.