VALIKKO
3.10.2016 15:48

Kasvukerroksia

Minä uskon, että synnymme tähän maailmaan mukanamme kaikki viisaus ja tieto, joita omassa elämässämme tarvitsemme. Meissä on ensi hetkistä alkaen tietoisuus itsestämme ja omista tarpeistamme. Jos olet viime aikoina ollut tekemisissä pienten lasten kanssa, olet ehkä huomannutkin, miten lapsi luottaa maailmaan kaikilla aisteillaan. Lapsi ei kyseenalaista omaa tulkintaansa, ennen kuin vuosien oppimisprosessin tuloksena. Tätä oppimisprosessia kutsutaan kasvatukseksi.

Puun siemen sisältää kaiken tiedon, mitä puu itsessään tarvitsee kasvaakseen omaan komeuteensa. Pienestä siemenestä kasvavat juuret, runko, oksat ja lehdet. Puun vuosikasvut ovat erilaisia, riippuen siitä, millaiset kasvuolosuhteet puulla on kulloinkin ollut. Välillä olosuhteet ovat suotuisat, ja puu kasvaa leveän kerroksen vartensa tueksi. Toisinaan luonnonolosuhteet ovat niukat ja puun kasvu jää vähäiseksi. Joskus puun siemen laskeutuu paikkaan, jossa on runsaasti muitakin siemeniä. Tällöin kasvuravinteista joutuu kilpailemaan ja esimerkiksi auringonvalon toispuoleisuus saattaa aiheuttaa puun kasvuun kieroutta, joka ei sinänsä ole puun alkukantainen ominaisuus. Puu ottaa vastaan kaikki kelit, tuulet ja paisteet, myrskyt ja sateet. Se elää vuodenaikojen armoilla siemeneensä tallennetun koodistonsa mukaan.

Samoin me ihmiset kasvamme ympäröivien olosuhteiden avulla. Jos kohtaamme paljon rakkautta, kukoistamme ja koemme olomme hyväksi. Turvallisessa ympäristössä luomme suojakerroksia, jotka ovat joustavia ja tavoitteisiimme mukautuvia. Kun tulemme kuulluiksi ja nähdyiksi, uskallamme itsekin kuulla ja nähdä. Jos vastaamme tulee paljon negatiivisuutta ja väärinymmärrystä, alamme voida pahoin ja suojaudumme. Kasvukerroksistamme tulee haitallisia, ne hankaloittavat oloamme. Jos meitä toistuvasti ymmärretään väärin, alamme myös kokea maailmaa väärin. Maailmasta ja ympäristöstä tulee vihollisemme, jota vastaan meidän on taisteltava suojataksemme omaa herkintä sisintämme.

Siinä missä puu kasvaa maan tarjoamista ravinteista, hapesta, vedestä ja valosta, kasvaa ihmisyys myös valosta, joka heijastuu rakkaudesta ja ilosta. Millainen puu sinä tällä hetkellä olisit? Ovatko juuresi vahvasti maassa, kasvaako oksillasi syksyn värjäämiä lehtiä? Vai oletko ehkä kuusipuu, joka pitää neulasensa vuodesta toiseen? Ovatko oksasi taipuisia vai tuntuuko, että syystuulet saavat ne katkeilemaan? Onko runkosi tasapainossa vai kallistuuko se kohti jotakin ulkopuolelta tulevaa? Oletko sovussa ympäröivien puidesi kanssa vai joudutko taistelemaan paikastasi? Tuntuuko ehkä joskus siltä, että olet havumetsän ainoa lehtipuu?

Julkaistu Wessmanni-paikallislehdessä 3.10.2016

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.