VALIKKO
31.10.2017 15:23

Mihin sinä luotat?

Onko sinun helppoa luottaa? Luottaa itseesi, elämääsi, toisiin ihmisiin tai tähän päivään? Oletko niitä onnellisia, jotka ottavat nenästä kiinni ja hyppäävät, koska näkevät, että muutkin tekevät niin? Vai elääkö sisälläsi varmistelija, joka kyseenalaistaa veden lämpötilan ja käy mieluiten juuri itse tarkistamassa hyppykohdan pohjan, jotta siellä ei törmäisi mihinkään yllättävään?

Olen miettinyt viime päivinä luottamusta. Mitä se tarkoittaa ja mitä se vaatii? Miksi jotkut luottavat ja toiset eivät? Onko luottamus sisäsyntyistä vai tuleeko se meihin elämänkoulun myötä? Jotkut tuntuvat ulkoisesti luottavan kaikessa muihin, toiset vain itseensä. Jotkut luottavat tähän näkyvään maailmaan, toiset löytävät rauhansa näkymättömästä. Joku uskoo kaiken puhutun ja kirjoitetun, joku toinen haluaa testata ensin itse. Kumpaan luottamusjengiin sinä kuulut?

Luottamus tuntuu minusta tällä hetkellä aivan erityiseltä. Se on sellainen mahanpohjaa kutittava sana, ajatus, joka pakottaa täyttämään itsensä. Luottaahan ei voi muuta kuin luottamalla. Ei voi laittaa rajapyykkiä, jolloin luottamuksen tulee näyttäytyä toteen tai määritellä miten luottamuksen pitäisi toteutuessaan käyttäytyä. Kaikki määritelmät ovat epäluottamuslauseita. Saatko kiinni ajatusmallistani?

Joskus miettiessäni kolmea vahvaa, uskoa, toivoa ja rakkautta, en voi kuin hiljentyä hämmentyen siitä viisaudesta, joka noihin kolmeen opin kulmakiveen liittyy. Miten tyhjentävästi niissä onkaan ilmaistu se, mitä niillä haetaankin. Kun usko johonkin asiaan tai tekemiseen loppuu, jää jäljelle toivo. Toivo, joka kantaa kohtaamaan rakkauden asiasta tai tekemisestä, johon ei pelkästään yksin usko riittänyt.

Tänä aamuna oli pakkasta ja valkoista. Aurinko nousi paistamaan pitkästä aikaa kaikella kauneudellaan. Metsässä lenkkeillessäni huomasin vesilätäköiden jäätyneen. Ohut jää rapsahti iloisesti rikki, kun siihen astui. Muistatko, miten pienenä koulumatkat olivat aina kevyempiä juuri tällaisina aamuina, kun sai pomppia jäätiköstä toiseen? Miten pienestä ilo syntyykään silloin, kun on tarpeeksi luottamusta takataskussa ja voimaa nähdä rakkautta ympärillään.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.