VALIKKO
12.1.2016 14:32

Tsemppimusaa

Tytöt katselivat joululomalla Risto Räppääjää ja sieltä uudeksi teemalauluksi heille tarttui ”Kyllä pärjätään, kyllä pärjätään, kyllä varmasti pärjätään.” Se on aika osuva! Useinhan sitä varsinkin stressaantuneena, väsyneenä ja kyllästyneenä aloittaa ajattelemaan kaikkia niitä mahdollisuuksia, joilla ei pärjäisi. Risto Räppääjällä oli mennyt Nelli Nuudelipään kanssa sukset ristiin ystävyydessä ja laulu kertoo siitä, miten molemmat pärjäävät nyt ilman vanhaa ystäväänsä.

Toinen Risto Räppääjästä tarttunut laulunkohta on: ”Kaikki se mitä mä oon, meinasi joutua jorpakkoon.” Siinä Risto ja Elvi-täti yhdessä tuumin huomaavat, että aina kannattaa kuitenkin olla oma itsensä. Minulle tärkeintä tyttöjemme kanssa kasvaessa on se, että en liikaa määrittäisi heidän olemistaan, vaan antaisin heidän oman minuutensa kasvaa ja heidän pysyä yhteydessä omaan sisimpäänsä. Se on ajatukseni ja tavoitteeni, mutta tuloksen kuulen tytöiltä sitten noin kolmenkymmenen vuoden päästä. Todellakin toivon, että en heitä tyttöjen ominta juttua jorpakkoon, vaan se saisi kasvaa ja kehittyä vapaasti meidän perheessä.

Jukka Pojan levy soi yhteen aikaan tiivisti meidän autossa. Sain itse älyttömästi energiaa sen hetkiseen olemiseeni laulujen sanoituksista ja tytötkin tykkäsivät niitä kuunnella. Laulut tietysti tarttuivat tyttöjemme mieleen. Kuopukseni lempilallatukseksi tuli ”Mä haluun antaa mielihyvää, iloa ja nautintoa”. Uskotko, että siinä ajatus muuttuu ihan toiseksi, kun tuota lausetta laulaa kaksivuotias puhtaasta sydämestään. Käsittääkseni Jukka Poika on tarkoittanut riimittelyllään jotain muuta, mutta pienen tytön laulamana siihen liittyy jotain universaalin puhtaan ja pyyteettömän rakkauden tapaista. Lämmin poski ja pulleat käsivarret, jotka kiertyvät kaulan ympäri viestittäen: ”Äiti, mä tyttään susta.”

Tällä hetkellä kuuntelen Johanna Kurkelaa. Tytöt osaavat jo aika monta kappaletta hänenkin lauluvalikoimastaan. Johannan laulut kertovat kaikesta siitä, mikä elämässä kantaa. Kuten esimerkiksi ”Niin on paljon turhaa, joka vain hajoaa tuulessa. Meillä on se, josta sanotaan, maan päällä niinkuin taivaassa.” Laulu nostaa itselleni kyyneleet silmiin, sillä itselläni on tämä tunne meidän nelihenkisestä perheestä. Lisäksi minun oivallus elämästä on se, että taivas (ilmakehä) alkaa Maapallon pinnalta. Niinkuin se ihan oikeasti alkaakin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.