VALIKKO
12.5.2018 10:54

On turha ahtaa itseään superäidin muottiin

Äitienpäivä on huomenna joten sen kunniaksi päätin jakaa teidän kanssa jo aikaisemmin kirjoittamani kolumnin, jonka Helsingin Sanomat palkitsi tässä taannoin. Aihe on tärkeä ja koskettaa todella monia.❤

https://www.hs.fi/metro/kolumnit/art-2000005401286.html

Jos ajatellaan, että olisin huono äiti, koska joskus haluan saunasiiderini, en kokkaile jokaista soseruokaa itse, en edes yritä kestovaippailla, pyykkivuori koneen vieressä on ajoittain valtava ja haluan välillä omaakin aikaa. Tiskipöytä täyttyy kattiloista, joita sitten illan tullen tiskaillaan tympääntyneenä. Samaan aikaan vauva kaipaisi iltapalaansa ja olisihan sylissäkin hyvä olla ennen unille menoa. Isimies vaihtaa vaipan höpötellen vauvalle lentokoneista, samalla kun viimeiset lusikat kilahtelevat kuivaustelineeseen. Olisin huono, jos alkaisin ajatella niin.

Keskitynkin mielummin siihen, kuinka rakastan tuota vauvaa yli kaiken, kuinka öisin käyn peittelemässä hänet uudestaan, kun peitot on potkittu kerta toisensa jälkeen pois. Pidän huolta, että toisella on kaikki tarvittava ja maha täynnä terveellistä ruokaa, suukotan ja leikitän. Otan syliin, kun vieraat ihmiset pelottavat, valvon tarvittaessa yöllä ja hymyilen takaisin, kun pieni hymynaama aamuisin herää leikkimään varpaillaan. Välillä juoksen nostamaan hänet takaisin turvalliselle leikkialueelle, kun uteliaat kädet hamuavat verhon reunoja valmiina kiskomaan laskoksia alaspäin. Eikä sitä ylpeyden tunnetta, kun vauvasi oppii uusia taitoja, voi edes sanoin kuvailla. Sydän pakahtuu samalla, kun yritän saada tilanteen ikuistettua perhealbumiin.

Tuo stereotyyppinen muotti ”hyvästä superäidistä” on epärealististakin epärealistinen, jossa äiti ei enää voi olla ihminen, nainen, jolla on myös tunteita ja omaa elämää. Tuohon muottiin kun yrittäisi itsensä ahtaa olisi vauva-ajasta nauttiminen, suorittamisen sijaan, historiaa.

Haluanko edes lapseni oppivan tavoittelemaan täydellisyyttä oman terveytensä kustannuksella? En. Haluan lapseni ymmärtävän, että hänen tehdessään parhaansa täydellä sydämellä — hän riittää. Samalla meidän äitien pitäisi ymmärtää, että tekemällä vain parhaansa – hän on maailman paras äiti juuri omalle lapselleen.

Ihanaa tulevaa äitienpäivää💎!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.