VALIKKO
9.12.2018 01:23

Ajatuksia absolutismista

Tein joku aika sitten blogiin postauksen, jossa kerron faktoja itsestäni (pääset lukemaan sen halutessasi täältä) ja yhdessä kohdassa paljastin olevani absolutisti. Aiheesta pyydettiin omaa postausta, joten nyt ajattelinkin kirjoittaa siitä 🙂

absolutismi blogi

Olen ollut absolutisti nyt jotakin ehkä neljä vuotta. Muistan kuinka lapsena jo päätin että isona tulen olemaan absolutisti, päättäväisesti ilmoitin sen vanhemmilleni kun olin ala-asteella 😀 En senkään ikäisenä pitänyt yhtään juomisesta. Kun täytin kahdeksantoista, vietin synttärijuhlani kuitenkin baarissa ja tulihan sitä silloin juotua, mutta jo silloin juominen tuntui huonolta. Alkoholi ei tuonut yhtään hyvää tai rentoa oloa, päin vastoin, se sai aikaiseksi todella ahdistavan ja henkisesti huonon olon. Yleensä kun ihmiset saavat tietää absolutismista, ensimmäinen kysymys on että olenko ollut absolutisti aina. Vastaus siis on että en ole. Join kyllä kahdeksantoista vuotta täytettyäni ehkä vuoden ajan, kävin baareissa yms. mutta kertaakaan alkoholi ei tehnyt musta mitenkään rennompaa tai iloisempaa. Jossakin vaiheessa päätin sitten että eiköhän alkoholit ja baarit ole mun osalta nähty, joten päätin olla juomatta. Päätös ei tapahtunut yhdessä yössä ja aluksi join kyllä, mutta vaan harvemmin. Nyt olen ollut kuitenkin ihan kunnolla absolutisti jo monen vuoden ajan. Baareissa käyn ehkä kerran vuodessa, jos sitäkään, ja silloinkin syynä on se että käyn kuuntelemassa jotakin bändiä.

Kuten faktapostauksessakin mainitsen, kieltäydyn myös esimerkiksi alkumaljoista yms. Absolutismi ei ole mulle vain pelkkä päätös vain myös ehkä enemmänkin elämäntapa. Vietän mielummin lauantai-iltani vaikkapa strasseja liimaillen voimistelupukuun (kuten tämä ilta kului), rennosti lenkkeillen tai teekupin ääressä kirjoitellen ajatuksia päiväkirjaan. Olen alkoholin suhteen aika ehdoton omalla kohdallani, eli en juo alkoholia tippaakaan. Muiden kohdalla en ole ihan niin ehdoton, juominen on jokaisen oma päätös, mutta en vain itse tykkää siitä ollenkaan. Arvostan ihmisissä juomattomuutta, mutten tuomitse myöskään ketään joka juo. En kuitenkaan tykkää humalahakuisesta juomisesta, tai ylipäätään tästä Suomessa vallitsevasta juomakulttuurista että illanviettoihin ym. tapahtumiin kuuluu aina isona osana juominen.

Ihmiset suhtautuu yleensä raittiuteen ihan hyvin, usein saan siitä kehuja ja ihmiset arvostavat sitä. Kuitenkin joskus törmään tilanteisiin, jossa mulle tarjotaan alkoholia ja siitä kieltäytyessäni saan kuulla sanat ”kai sä nyt edes maistaa voit!”. Se on ehkä ärsyttävin suhtautuminen jos kerron etten juo. 😀 Olen kyllästynyt perustelemaan juomattomuuttani, mutta onneksi esimerkiksi sukulaiset ja ystävät tietää etten juo eivätkä he myöskään alkoholia mulle tarjoa. Monet myös kysyy ystävällisesti että onhan ok jos he juovat mun seurassani. Joskus saatan myös kohdata siihen ennakkoluuloon että olen jotenkin hirveän tylsä tai outo ihminen jos en juo. Kuitenkin itse en yhdistä juomattomuutta mitenkään tylsyyteen tai edes outouteen, tykkään silti monista samoista asioista kuin mun ikäiset ihmiset ja kyllä ihminen voi silti olla kiinnostava vaikka kieltäytyisi alkoholista. Kyllä mut saa vaikkapa seuraksi keikoille tai osaan toteuttaa spontaaneja päähänpistoja ilmankin alkoholia.

absolutismi kokemuksia

Myös syyt absolutismiin kiinnostavat usein ihmisiä. Mulla on monta syytä miksen juo. Ensinnäkin alkoholi maistuu musta todella pahalle. En myöskään halua kuluttaa rahojani alkoholiin, sillä mun mielestä se on turha kohde käyttää rahansa. Siihen kun saa menemään yllättävän paljon rahaa. Arvostan myös paljon terveyttä, ja se on myös yksi syy juomattomuudelle. Haluan elää terveellisesti ja alkoholi ei kuulu mun terveellisiin elämäntapoihin. Alkoholi saa myös henkisesti todella huonon olon, mua alkaa usein ahdistaa ihan kamalasti jos juon, joten en näe syytä miksi mun pitäisi tahalleen hankkia itselleni huono olo. En myöskään pidä siitä miten alkoholi muuttaa ihmistä. Olipa se sitten huonoon suuntaan niin että ihmisestä tulee esimerkiksi vihainen tai aggressiivinen, tai sitten positiviiseen suuntaan, että ihmisestä tulee rennompi ja avoimempi, helposti kehuja antava, siitä en myöskään pidä. Arvostan ihmisissä aitoutta ja alkoholi muuttaa usein ihmistä sellaiseen suuntaan joka saa ihmiset toimimaan eri tavalla kuin mikä on heille tavanomaista.

Haluan myös keskittyä elämässäni sellaisiin asioihin, jotka oikeasti ovat mulle tärkeitä. Alkoholi ja baareissa käyminen ei kuulu elämän ykkösprioriteetteihin, vaan haluan esimerkiksi kehittyä ihmisenä, keskittyä parisuhteeseen sitten kun sellainen on, tai kokea paljon asioita – selvin päin. Koen että pystyn kyllä saavuttamaan sellaisen rennon ja mukavan olotilan ihan ilmankin alkoholia ja onhan se kiva sitten muistaakin jotakin jälkeenpäin niistä kivoista kokemuksista. 🙂 Uskon että tulen olemaan absolutisti koko loppuelämäni ajan, sillä en vain näe yhtään syytä miksi alkaisin taas juomaan.

Minkälaisia ajatuksia tää teksti herätti teissä? Minkälainen suhtautuminen teillä on juomiseen?

 

Kommentit

 • Sini

  Tosi hieno postaus, kiinnostava kuulla sun ajatuksia aiheesta! Arvostan tota, että et juo tippaakaan ja uskallat kieltäytyä siitä rohkeasti. Itse juon alkoholia, mutta en humalahakuisesti enkä edes usein. Alkoholi on kyllä oikeasti tosi kallista!

   0
  • Enni

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Ja joo, se on kyllä ihan totta että alkoholiin saa uppoamaan tosi paljon rahaa!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.