VALIKKO
13.2.2016 12:27

Harrastuksena sirkus

Kuten olen täällä bloginkin puolella maininnut, harrastin pitkään sirkusta (ja treenailen sitä nykyäänkin satunnaisesti kotona). Kun multa kysytään mikä on mun harrastus ja vastaan että sirkus, moni naurahtaa ja kysyy että ai semmosta pelle-puvuissa esiintymistä ja jonglöörausta. Ne on varmasti aika monille ekat asiat mitä tulee siitä mieleen, mutta sirkukseen kuuluu myös paljon muutakin, kuten akrobatiaa ja käsilläseisontaa. (Pahoittelut muuten postauksen huonolaatuisista kuvista, ne on kaikki otettu kännykän kameralla!)

Collage 2016-02-12 23_16_04

 

Mikä sai mut kiinnostumaan sirkuksesta?
Olin ollut pitkään vailla harrastuksia ja ajattelin että joku liikuntaharrastus olis kiva. En kuitenkaan tiennyt mikä ois just se mun laji mitä tykkäisin treenata. Tiesin jo alkuun että haluan sen olevan jotain joka vaatii venyvyyttä ja lihasvoimaa. Mielessä kävi akrobatiavoimistelu ja rytminen voimistelu, mutta niihin ryhmiin oli aloittelijan vaikea päästä, joten ne siis täytyi hylätä.

 

Yhtenä päivänä selasin aamupalapöydässä ruokapöydälle kertyneitä lehtiä ja pikkuveljen koulusta tuomia lappusia. Huomasin sitten pöydällä kaikista pienimmän lappusen (onneksi huomasin!!), jossa kerrottiin Jyväskylään saapuneesta uudesta harrastusmahdollisuudesta, sirkuksesta. Selailin vähän sirkuskoulun nettisivuja ja bongasin sieltä lattia-akrobatia -ryhmän. En paljoa miettinyt vaan ilmoittauduin sinne heti.

Collage 2016-02-12 23_36_28

Missä ryhmissä treenasin?

Aloitin lattia-akrobatiassa, jota harrastin kolmisen vuotta. Siihen kuului kolme tasoryhmää. Yks oli aloittelijoille, yks keskitason ja yks jatkotason ryhmä. Ite kävin noissa kahessa ensimmäisessä. Sirkuskoulun siirryttyä uusiin tiloihin, lattia-akrobatiaryhmä valitettavasti poistui tuntilistasta. Samaan aikaan lattia-akrobatian kanssa kävin esiintyvien ryhmässä ja ryhmässä, jossa oli sekalaisia sirkusjuttuja. Näitten jälkeen aloin käymään käsilläseisontatunneilla ja sitten jouduinkin lopettamaan.

Untitled 2


Mitä meidän treeneihin kuului?

Joka treeni aloiteltiin lämmittelyllä. Yleensä me juostiin salia ympäri, tehtiin kärrynpyöriä ja kuperkeikkoja ja venyteltiin koko keho, etenkin kädet. Sen jälkeen keskityttiin treenaamaan.
Lattia-akrobatiassa me treenattiin alussa käsillä- ja päälläeisontaa, jonka jälkeen siirryttiin puolivoltteihin, arabialaisiin ja flikkeihin. Niitä harjoiteltiin ahkerasti kolme vuotta, koska niitten harjottelu vei aikaa. Treenitilassa oli myös trampoliini, jossa harjoteltiin erilaisia voltteja.
Sekalaisessa sirkusryhmässä me harjoteltiin usein ilma-akrobatiaa. Siihen kuulu kankaalla harjottelu (ehkä tiiätte, se paksu liina joka roikkuu katosta :D). Se oli ihan tajuttoman raskasta koska se vaati niin paljon lihaksia, mutta tykkäsin siitä kyllä. Joskus jonglöörattiin ja joskus tehtiin pariakrobatiaa. Esiintyvien ryhmässä kävin ihan muutaman kerran kun siellä oli mun lisäks vaan yks, joten treenaaminen ei ollut mielekästä. Sielläkin keskityttiin ilma-akrobatiaan.
Käsilläseisontatunneilla me seisottiin suurimman osaa käsillä ja meillä oli erilaisia harjotteita jotka autto käsilläseisonnassa. Jossakin välissä meillä oli yleensä 20 min aikaa treenata ihan mitä haluttiin.

Lopputunnista meillä oli lihaskuntoharjotteita, jotka oli usein tosi raskaita. Ihan viimeseks me vielä venyteltiin ja annettiin aplodit itellemme kun oltiin jaksettu treenata hyvin.

Collage 2016-02-12 23_42_34

Mikä tekee sirkuksesta mukavaa?

 
Sirkuskoulun tunneille oli aina tosi mukava tulla. Porukka oli lämminhenkinen ja salissa oli kiva, jotenkin levollinen tunnelma. Ketään ei kiusattu ja sai olla just sellanen kun on. Jokainen treenas oman osaamisensa mukaan eikä naurettu jos joku epäonnistui. Oli mahtavaa kun joka tunti oppi jotain uutta ja pystyi kehittymään koko ajan. Vaikka liikkeissä onnistuminen vaati joskus vaan pientä hiomista, täytyi harjotella pitkäjänteisesti. Mutta sitten kun oppi vihdoin sen uuden tempun, oli loistava fiilis. Valmentajat kehui kaikkia tasapuolisesti ja aina sai vinkkejä miten pystyi parantamaan suoritustaan.
Oon ollut nyt vuoden tauolla, mut vähitellen oon alkanut taas treenata kotona. Kävisin mielelläni myös tunneilla, mutta hinnat on kyllä niin kalliit ettei ne ihan sovi opiskelijabudjetille. No, ehkä sitten joskus tulevaisuudessa. 🙂
Oliko sirkus ennestään tuttu laji teille? Harrastaako joku muukin teistä sirkusta?
 

Kommentit

 • Sofia Keitaanranta

  Voi vitsit tää oli kyl tosi kiva ja mielenkiintonen postaus! Mä halusin lapsena niin kovasti sirkuskouluun mutta äiti ei päästänyt :'D

   0
 • ☆Saga☆

  Haha mulla sama ku Sofialla, mäki halusin pienenä mut porukat sanoi että ei 😀 Tosi mielenkiintoinen teksti!

   0
 • Enni

  Mahtava kuulla! 🙂 Voi ei, onneks sitä ehtii vielä jos vaan haluaa 😀

   0
 • Enni

  Haha, luulin että sirkus on ihan tuntematon laji kaikille 😀 Kiva kuulla!

   0
 • Sirpale

  Mä harrastin noin puolisen vuotta, mutta matkat Sirkuskoululle oli niin pitkät talvisin, ja ei ollut kyytiä (saatikka joukkoliikennettä :D), että olisin päässyt treeneihin. Tosi rankkaahan tuo on! 🙂

   0
 • Enni

  Mulla oli kans sama ongelma että noi matkat oli tosi pitkiä, se oli yks syy kans miks lopetin. :/ Ja onhan se!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.