VALIKKO
17.11.2019 20:04

Painopeitosta apua uniongelmiin, ahdistukseen ja moneen muuhun

Mainitsin joku postaus sitten että suunnitelmissa olisi painopeiton hankkiminen. Päätin että tässä kuussa hankin sellaisen, kun löysin kukkarolle sopivan hintaisen peiton täältä Jyväskylästä Jyskän varastomyymälästä. Peitto on G’Night-merkkinen ja hintaa sillä oli hieman alle 60 euroa. Painopeittoja selatessani monen peiton hinta huiteli parinsadan paikkeilla, joten päätin että en halua pistää rahojani vielä niin kalliiseen painopeittoon jos se ei olekaan toimiva mulla. Siispä tällaisen halvemman yksilön ostaminen oli järkevämpää kun halusin ensin testata sellaista ja sitten myöhemmin tarvittaessa satsata vähän kalliimpaan ja laadukkaampaan peittoon.

painopeitto-kokemuksia

Mikä on painopeitto?

Painopeitto on terapeuttinen peitto, johon ihmiset tuntuvat hullaantuneen viime vuosien aikana. Sitä käytetään erilaisissa tarkoituksissa mm.

× rentoutumiseen

× nukahtamisen avuksi ja unenlaadun parantamiseen

× ahdistukseen

× stressiin

× levottomuuteen

× omien rajojen tunnistamiseen (jos kärsit esimerkiksi erinäisten syiden takia itsestä tai omasta kehosta vieraantumiskokemuksia tai poissaolevuutta)

× turvallisuuden tunteen lisäämiseksi

Painopeiton vaikutus perustuu miellyttävän painon tunteen aiheuttamaan tuntemukseen, joka voi muistuttaa esimerkiksi turvallista halausta. Tämä lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa, ja rentouttaa sekä rauhoittaa usein kehoa. Painopeittoja on eripainoisia, ja suositus on että peiton paino olisi noin 8-10% omasta painosta. Painopeittoja voi käyttää esimerkiksi erilaisissa terapiakeskuksissa, hyvinvointikeskuksissa, päiväkodeissa ja sairaalassa, mutta se soveltuu hyvin myös kotikäyttöön.

painopeitto-blogi

Omat kokemukset

Olin tosiaan aiemmin käyttänyt painopeiton sijaan joka yö painavaa vilttiä peiton päällä, mutta eihän se ollut mitään kun pääsi testaamaan oikeaa painopeittoa! Olin tosi ahdistunut sinä iltana kun painopeiton hankin ja se pääsikin sitten heti testiin. Peiton alla makoilu todella rauhoitti mieltä, ja tuntui turvalliselta. Aivan kuin lämpimältä ja turvalliselta halaukselta. Ajattelin hetken rauhoituttuani etten taida nousta täältä koskaan ylös, sillä peiton alla makoilu tuntui niin rentouttavalle…Painopeitto auttaa ainakin minulla kovasti ahdistukseen, stressiin tai turvattomuuden tuntemukseen. Myös uni tulee nopeasti miellyttävän painotuntemuksen ympäröimänä.

painopeitto-jyväskylä

Jos olisin tiennyt & vinkkejä peiton valintaan

Tämä peitto on ollut käytössä joka päivä, mutta myös pieniä miinuksia löytyy, jotka menee ehkä enemmänkin oman tietämättömyyden piikkiin. Peiton koko on 110x150cm, joka on hieman tavallista nukkumisessa käytettävää peittoa pienempi. Siispä peitto tuntuukin valuvan öisin milloin mihinkin ja sitä joutuu vetelemään aina takaisin. Taisinkin juuri tajuta että kyseinen peitto on varmaan lasten peittoon mukautettu, sillä kilon painavampi versio olisi ollut hieman isompi…Pohdin pitkään kilon painavemman peiton ja tämän välillä, mutta päädyin kevyempään, jottei peitto varmastikaan olisi liian painava. Jos olisin tiennyt, olisin valinnut sen hieman painavemman, sillä se olisi myös ehkä ollut tehokkaampi, ja koko olisi ollut sopivampi. Kannattaa katsoa siis koko sen mukaan kuinka isoa peittoa kaipaat, sillä etenkin nukkumiskäytössä suurempi peitto on varmasti kivempi. Myös painon valitsemisen kanssa kannattaa olla tarkka, liian kevyt peitto harmittaa etenkin kalliimpana ostoksena, mutta liian painavakaan peitto ei saa olla.

Tällaiseksi halvemmaksi versioksi peitto on kuitenkin ollut oikein hyvä, sen pystyy pesemään pesukoneessa ja Jyskän varastomyymälä myy näihin sopivia lakanoitakin, vaikka lakana ei kai mikään välttämättömyys ole. Ehkä joskus hankin vielä laadukkaamman ja suurempikokoisen peiton, mutta tämä pysykööt edelleen jokapäiväisessä käytössä! Olen ollut tosi tyytyväinen tähän ostokseen. 🙂

painopeitto-ahdistus

Onko painopeitto sulle tuttu? Oletko kokeillut sellaista tai saanut siitä apua?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.