VALIKKO

Autoton perhe

2.9.2019 05:30

3 Pahinta asiaa pyöräilyssä

3 Pahinta asiaa pyöräilyssä

 

Ettei tämä blogi menisi aivan sähköpyöräilyn ja perinteisen yksityisautoilusta luopumisen kehumiseksi, niin listasin mielestäni 3 pahinta asiaa pyöräilyssä.

 

1 Epävakainen sää

 

En ole niitä ihmisiä, jotka katsovat sääennustuksia. Pukeudun sen mukaan miltä näyttää sillä hetkellä, kun kurkkaan ikkunasta ulos. Lasten saamisen jälkeen yritin opetella lukemaan ennusteita ja pakkaamaan lapsille säänmukaiset varusteet hoitoreppuun. Melko pian totesin, että helpointa on ostaa iso reppu ja tunkea sinne kaikki mahdollinen. Valitkoon hoitaja sitten sekalaisesta kasasta sadevaatteita, softshellhaalareita, toppahaalareita, merinovillaa ja verkkatakkeja ulkoiluun sopivat varusteet.

 

Vesisade pääsi yllättämään

 

Lämpöisten kesäpäivien käännyttyä viileään ja sateiseen syksyyn olen onnistunut kastumaan muutaman kerran kunnolla. Jos lähtöhetkellä sataa vettä, niin olen ollut viimeisen päälle sadevaatteissa kumppareita myöten. Kesken työmatkan alkanut sade on onnistunut yllättämään niin, että olen ollut alushousuja myöten märkä. Parin kastumisen jälkeen olen alistunut siihen ajatukseen, että kesä on ohi ja epävakaisen syyssään vuoksi repussa pitää kuljettaa vedenpitäviä kuorihousuja ja -takkia. Hiukset olen kääräissyt tuubihuivin sisään ja kypärä päässä ne ovat säilyneet kuivina. Kumisaappaat ovat kuitenkin sen verran isot, että niitä en ole huvin vuoksi kuljetellut ympäriinsä. Sitten löysin kaupasta pelastuksen. Kengille on olemassa omia sadesuojia pyöräilyä varten!

 

2 Kanssaliikkujat

 

Olen luonteeltani tällainen tyypillinen suomalainen erakko. Mitä vähemmän ihmisiä samassa paikassa sitä parempi. Aamuruuhkassa väistämättä törmää (ei onneksi vielä kirjaimellisesti) muihin tiellä liikkujiin. Mitään autojen ja pyöräilijöiden välistä asemasotaa en ole havainnut, vaikka muutama vaaratilanne on sattunut itsellekin. Lähinnä tilanteissa, joissa auto on ylittänyt pyörätien mennessään pihasta ajotielle tai toisinpäin. Sen sijaan vaarallisimpia ovat pienet lapset sekä rullaluistelijat/-hiihtäjät. Pienet lapset saattavat sinkoilla yhtäkkiä arvaamattomaan suuntaan. Lapsien kohdalla olenkin suosiolla hiljentänyt vauhtia.

 

Liikenteessä pitää ottaa huomioon kanssaliikkujat

 

Yksi rullaluistelija sauvojen kanssa tukki käytännössä koko rantaraitin, eikä sauvojen heiluva liike tauonnut hetkeksikään. Himmailin hänen takanaan ja yritin useamman kerran päästä vasemmalla olevan kapean kaistaleen kohdalta ohi, mutta naaman lähelle nousevat sauvat tekivät ohitusyrityksestä käytännössä mahdotonta. Lopulta löysin välin, josta uskalsin turvallisesti ohittaa. Tästäkös rullaluistelija riemastui ja alkoi hiillostaa aivan takapyörässä kiinni, sauvojen tökkiessä vauhdilla maahan. KOPS KOPS KOPS.

 

Reitillä tuli käännös vasempaan ja kapea silta. Sillalla oli tämä toinen pelottava ryhmä eli kolme pientä lasta, joista kaksi oli pyörineen vasemmalla laidalla ja yksi oikealla. Aloin himmata vauhtia päästäkseni pyöräilemään heidän välistään turvallisesti. Takana tuleva keski-ikäinen rullaluistelija ei heitä ilmeisesti huomannut, sillä välittömästi alkoi kuulua huuto: ”Ei h*lvetin p*rkele. H*lvetin h*lvetti”. Sitten sujahdimme kaikki nätisti pakettina toisistamme ohi. Minä ja pojat pyöräillen hitaasti ja karjuva mies seisten yhdellä rullaluistimella, vartalo kääntyneenä sivuttain ja tiukasti sauvoja rintaansa vasten puristaen. Ihme kyllä kaikki selvisivät kohtaamisesta ehjin nahoin.

 

Yleensä rantaraitille mahtuu hyvin pyöräilemään

 

3 Liian pieni toimintamatka

 

Kolmatta asiaa en keksinyt, joten sanotaan, että sähköpyöräni akussa saisi olla pidempi kantama, jotta se mahdollistaisi pidemmät pyöräilyreissut. Toki voi olla, että talven jälkeen tulee montakin asiaa mieleen.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.