VALIKKO

Autoton perhe

1.1.2020 22:06

Autottoman perheen joulu ei sujunut täysin autottomasti

Hotellin poniajelu sai miettimään entisaikojen tapaa matkustaa hevosella. Pysytään kuitenkin sähköpyöräilyssä ja satunnaisessa autoilussa.

 

Tänä jouluna olimme varanneet kylpylähotellin pyöräilymatkan päästä kotoa. Tarkoituksena oli viettää mahdollisimman stressitön joulu. Ei siivousta, ruoanlaittoa ja muuta säätöä. Kaksi vuorokautta hotellissa, jossa oli valmiiksi suunniteltu lapsiystävällistä ohjelmaa poniajeluista joulupukkiin, valmiit ruokapöydät ja monen monta tuntia uimista.

 

Pakkaaminen jäi taas viime tinkaan. Virhe! Pieneen pyöräkärryn tavaratilaan sopivaan laukkuun yritettiin tunkea neljän ihmisen tavaroita uimapuvuista ulkoiluvaatteisiin. Selvähän se on, ettei laukku mikään taikurin hattu ole, josta voi loputtomiin vetää esiin valkoisia kaniineja. Tylypahkasta ei nuoruusvuosien odotuksesta huolimatta saapunut kutsukirjettä, joten en osannut myöskään taikoa laukkua Harry Potter tyylillä sisätiloiltaan laajemmaksi.

 

Pyöräkärry on todistettavasti vetänyt valtavia tavaramääriä, mutta joulu osoittautui sillekin liian kovaksi paikaksi

 

Siinä sitten väiteltiin montako paitaa kukin saa ottaa mukaan ja tarvitaanko jouluaattoillallisella mekkoa ja korkokenkiä. Selvää oli ainoastaan se, että lasten pienestä joululahjakassista ei tingittäisi. Ennen kuin tilanne ehti eskaloitua päätimme turvautua ensimmäistä kertaa kesän jälkeen meidän plan B:hen.

 

Autoton joutuu välillä turvautumaan autoon

 

Kesällä tarvitsimme autoa yhteensä 6 kertaa. Kuvittelin talvipyöräilyn olevan hankalaa ja sisältävän runsaasti hätätilanteita, kun pyörällä ei pääse/uskalla mennä. Se on kuitenkin positiivisesti yllättänyt helppoudellaan. Talven aikana emme olisi tarvinneet autoa vielä kertaakaan, jos sähköpyöriä ei olisi varastettu. Tulevaa Euroopan reissua ja näitä kuvitteellisia ”hätätilanteita” varten hankittu asuntoauto on seisonut etupihalla käyttämättömänä, vaikka Twitterissä jotkut ehtivät meidät sen vuoksi leimaamaan hyvesignaloiviksi hipstereiksi (sic!).

 

Pukki ei saapunut porolla, eikä pyöräkärrylläkään tällä kertaa

 

Hotelliin olisi päässyt alkuperäisen suunnitelman mukaisesti pyörällä karsimalla reilusti vaatteista tai taksilla, mutta tiesimme että Tapaninpäivänä edessä olisi sukulaisvierailuja Uuraisille, jolloin autoa tarvittaisiin joka tapauksessa. Päätimme vaalia hyvää tuulta ja joulumieltä ja otimme asuntoauton muutamaa päivää aiemmin takaisin liikennekäyttöön ja hoidimme joulunaikaiset ajot sillä. Vaikka nelihenkinen perhe ei tarvitse autoa arjessaan, niin loma-ajat ja reissut ovat edelleen kätevintä hoitaa autolla.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

 

 

Kommentit

 • Ekologisti

  ”Hyvesignaloiva hipsteri” ! Mikä ihme se on?!?

  Me ajetaan pyörillä töihin ja kouluun, mutta katoksessa on kaksi autoa ja tallissa kolmas. Ja entäs sitten? Liika fanaattisuus on aina pahasta, kaikissa asioissa.

   2
  • Noora Inkeroinen

   Hei Ekologisti, Itsellekin tämä oli uusi termi ja on ilmeisesti tietyn kansanjoukon keksimää uudiskieltä.

   Olen kanssasi samaa mieltä asiasta. Emme missään vaiheessa ole olleetkaan kovin ehdottomia tämän kokeilumme kanssa. Joissain tilanteissa auto on paras ratkaisu. Niitä tilanteita on kuitenkin arjessamme ollut hyvin vähän.

    3
 • Jussi

  Riippuu mistä roikkuu. Itse joudun käyttämään autoa lähes päivittäin ja 30 tkm vuodessa. Omien asioiden ilman autoa on käytännössä mahdotonta.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Jussi, eihän tämä tosiaan kaikille sovi. Itsekin olen joskus ajanut yli 80km työmatkaa, jossa ei ollut vuorotyöläiselle sopivaa julkista liikennettä. Minulle tuolloin kaupassa käynti, kaverit ja harrastukset olisivat olleet pyöräilymatkan päässä, mutta kun oli auto niin tuli käytettyä sitä asiaa sen kummemmin miettimättä. Joillain nämäkin ovat pitkän matkan takana.

    1
  • Nimetön Pete

   Eiklhän tämä ”autoton perhe” ole myös suuressa määrin hyvin mielenkiintoinen voisiko sanoa projekti, jossa katsotaan miten paljon autolla liikkumista voi korvata (sähköavusteisella) polkupyörällä. Ainakin minulle se on sitä. 🙂 Sanomattakin lie selvää, ettei tämä sovi koskaan jokaiselle syystä taikka toisesta.

   Itselleni suurin kannuste on rahansäästö, etenkin taas kun valtio korottaa autoilun kustannuksia veronkorotuksin loppuvuodesta. Aiemmin lyhyet matkat, jotka tein autolla, menee nyt sähköfillarilla. Pikku hiljaa myös työmatkat, yhteensä vajaa 30 km päivässä.

   Olisikin oman lehmän vuoksi kiva kuulla, paljonko teillä kustannuksia on kertynyt pyörien kanssa vs. mitä autoon aiemmin kului?

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.