VALIKKO

Autoton perhe

20.5.2019 05:30

Ilmastokompensoitu loma – Anekauppaa vai ilmastoteko

Autoton perhe blogi

 

Ilmastokompensoitu loma

 

Kävin meidän kaksi vuotiaan kanssa joitakin päiviä sitten nukutuskeskustelun:

Lapsi: ”Missä lankka on?”

Minä: ”Mikä lankka?”

L: ”Se tulipalo.”

M: ”Äiti ei kyllä yhtään tiedä mistä puhut.”

L: ”Se tulipalo. Peltikatto hajosi. Tuli paloautoja.”

M: ”Ai Ranska ja Notre Damen palo?”

Lapsi nyökkäilee tyytyväisenä, kun äiti vihdoin tajusi.

L: ”Miksi pitää lentää? Voiko mennä autolla?”

 

Lapset ovat fiksuja. Olen hämmästynyt, että esikoinen ylipäätään muistaa Notre Damen palamisen, vaikka se kovasti häntä silloin puhututti. Niin ja miksi pitää lentää?

 

Vaikka vaihdoimme auton sähköpyöriin, käymme edelleen lomamatkoilla lentämällä. Olimme tammikuussa koko perhe Kap Verdellä ja syksylle on tiedossa Espanjan matka. Yksi kaverini kysyikin, että eikö lentäminen ole vähän huijaamista? Vastasin ettei lentokone ole auto ja mies meni julkisilla lentokentälle lähtiessään Slovakiaan. Luovuimme autosta, emme muusta.

 

Lasten kanssa lomalla

 

”Jos sinulla on varaa lentää, on sinulla oltava varaa ostaa itsellesi puhdas omatunto.”

 

Olen viime aikoina törmännyt yhä useammin matkanjärjestäjien (esim. TUI) sivuilla valmiiksi ilmastokompensoituihin lomiin. Käytännössä toimijat tarjoavat mahdollisuutta kompensoida lomamatkan aiheuttamia ilmastovaikutuksia lahjoittamalla rahaa järjestölle, joka tukee päästöjä vähentäviä hankkeita. Olen myös törmännyt joihinkin matkablogeihin, joiden kirjoittajat ostavat itselleen paremman omatunnon hyvittämällä tällä tavalla lentomatkojen päästöjä.

 

Kukaan ei varmaan kiellä lentämisen aiheuttamia suuria hiilidioksidipäästöjä, mutta niiden kompensoiminen rahalla tuntuu enemmän anekaupalta kuin varsinaiselta ilmastoteolta. Jos sinulla on varaa lentää, on sinulla oltava varaa ostaa itsellesi puhdas omatunto. Ilmastokompensoitu loma on vain hyvä selitys omalle matkustamiselle, koska sen aiheuttamia päästöjä ei tarvitse enää miettiä eikä vähentää lentämistä.

 

Ilmastokompensoitu loma ei vähennä lentämisestä aiheutuneita päästöjä

 

Ilmastokompensoitu loma ei ole päästöjen vähentämistä. Ensisijaisesti lentomatkustamisesta tulisi luopua kokonaan tai ainakin huomattavasti vähentää ellei lentämisen ilmastovaikutuksiin saada muutosta kehittyvästä teknologiasta tai biopolttoaineesta.

 

En siis ole etulinjassa julistamassa, kuinka halpojen etelän matkojen aika on ohi. Ei ole, koska niitä on netti pullollaan ja niin kauan kuin ihmisillä on niihin varaa, he myös lentävät.

 

Ilmastokompensoitu loma vs. Verotus ja sopimukset

 

Ruotsin malli, jossa lennoista maksetaan veroa kuudesta eurosta noin 40 euroon lentomatkan pituudesta riippuen, ei välttämättä ole se toimivin malli. Yhdessä maassa toteutettu lentovero saattaa vääristää maan kilpailuasemaa. Jos lentämistä haluttaisiin vähentää, tulisi siitä tehdä kansainvälisillä sopimuksilla niin kallista ettei minulla tai muilla olisi siihen varaa.

 

En siis aio huijata itselleni parempaa omatuntoa hyvittämällä lentojani lahjoituksilla. Jos haluan tukea päästöjä vähentäviä hankkeita, teen sen ihan muista syistä. Lentämisenkin lopetan, kun hupimatkoista tehdään tarpeeksi kalliita tai  kylpyläviikonloppu Suomessa osoittautuu halvemmaksi kuin äkkilähtö viikoksi etelään.

 

 

Kommentit

  • Sonja Suomela

    Mielenkiintoista! Itse matkustan aika vähän Suomen ulkopuolella ja kotimaassa käytän lähinnä autoa liikkumiseen 🙂

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.