VALIKKO

Autoton perhe

9.5.2019 12:52

Jyväskylän julkinen liikenne ei toimi

Autoton perhe blogi

Kun teimme päätöksen luopua autosta, piti nelihenkiselle perheelle ja koiralle löytää vaihtoehtoinen liikkumistapa. Kesällä elämäntilanteemme muuttuu niin, että minä palaan töihin ja mies jää lasten kanssa kotiin. Syksyllä mies palaa takaisin yritykseensä ja molemmat lapset pääsevät samalle ihanalle perhepäivähoitajalle, joka meillä on ollut alusta asti. Minun työmatkani on 11km suuntaansa ja kun vien lapset hoitoon, niin matkaa tulee noin 13km. Matkaa tulee siis päivässä parhaimmillaan 26km kahden lapsen kanssa ilman autoa.

 

”Matkaa tulee siis päivässä parhaimmillaan 26km kahden lapsen kanssa ilman autoa.”

 

Joukkoliikenteen osalta tulos oli odotettu pettymys. Asumme Keskisuomalaisen 24.4.2019 julkaiseman artikkelin mukaan Jyväskylän suosituimman linja-autoreitin 25 varrella. Jyväskylän reittioppaan mukaan, jotta ehtisin aamulla ajoissa töihin, minun tulisi kävellä 2,7km, kulkea kahdella eri bussilla ja aikaa menisi 1h 10min. Jos tähän yhtälöön lisätään lasten vieminen hoitoon, niin matkaan pitäisi lähteä jo ennen aamu kuutta, kävelyä tulisi yhteensä 3km, 3 eri linja-autoa ja matka-aikaa 1h 23min. Lasten hoitoon jättämiseen ja kuulumisten vaihtoon olisi tällä aikataululla ruhtinaalliset 6 minuuttia. Sitten oltaisiin joka aamu sormet ja varpaat ristissä, että kumpikaan lapsista ei jännitä, ikävöi tai ole muuten pahalla mielellä. Meillä on miehen kanssa ollut tapana jäädä hetkeksi lasten kanssa katselemaan hoitopaikan menoa, jos sylille on ollut vielä tarvetta. Voisin kuvitella myös meidän koiraparan, joka kotona odottelisi ulospääsyä työpäivän jäljiltä, kun matka vain kestää ja kestää.

Vinkkejä koiran turvalliseen kuljettamiseen otetaan vastaan. Tässä Mörön tyylinäyte vuosien takaa.

 

Miehen työmatka on 4,5 km ja hänen työpaikalleen pääsee suoraan tuolla 20 minuutin välein lähtevällä 25 linja-autolla. Jos mies vie lapset hoitoon työmatkaa tulee reilut 12km suuntaansa ja linja-autoaikataulut menevät taas ihan mahdottomiksi.

 

Oman jännitysmomenttinsa tuohon linja-automatkustamiseen tuo vielä se, että niihin ei mahdu kuin 2-3 rattaat. Monista kaupungeista poiketen Jyväskylän paikallisliikenteessä pääsee vaunuilla maksutta vain 9-14 välisenä aikana. Vaunuliikennettä on varmaan yritetty ohjata pois aamun ja iltapäivän ruuhkaisimmista hetkistä, mutta en silti olisi valmis ottamaan sitä riskiä, etten mahdu lastenrattaiden kanssa kyytiin ja myöhästyisin töistä.

 

Vaihtoehtona sähköpyörä

 

Näistä syistä johtuen liikkumisvälineemme tulee (mies editoi tästä välistä pois sanan pääsääntöisesti) olemaan polkupyörä. Lasten kuljettamiseen meillä on jo ennestään kahden istuttava pyöräkärry. Ongelmaksi muodostuu pyöräkärryn ja kahden lapsen paino, reitin raskas profiili ja kotiäitinä ollessa hankittu huono kunto. Mies vei viime kesänä esikoista hoitoon pyöräkärryllä ja hänellekin sen vetäminen isoissa mäissä oli raskasta. Päädyimme hankkimaan meille molemmille sähköpyörät. Seuraavat kirjoitukset tulevat käsittelemään näitä kahta eri hintaluokan sähköpyörää ja meidän ensimmäistä viikkoa autottomana perheenä.

Meidän perheen tulevat kulkuneuvot

(Julkaistu alunperin Bloggerissa 27.4.2019)

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.