VALIKKO

Autoton perhe

8.9.2019 05:30

Käyttäytymisopas keski-iän ylittäneille miehille

(niille, joilta peruskäytöstavat ovat päässeet unohtumaan).

 

Lauantaiaamu valkeni aurinkoisena, joten pakkasimme pelastusliivit, mato-onget, eväät ja lapset pyöräkärryyn ja suuntasimme veneelle. Soutumatkan päässä Samulinniemen rannasta sijaitsee Kalasaari. Siellä on Päijänteen virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä sauna ja grillikota, joita kaikki voivat käyttää pientä maksua vastaan.

 

”Minun kokemani pettymyksen ailahdus ei ollut ilmeisesti yhtä suuri, kuin niiden keski-iän ylittäneiden miesten, joiden krapula-aamua lapsiperhe saapui häiritsemään.”

 

Pyöräkärryyn mahtuu kaikki tarpeellinen veneretkeä varten

 

Paikka on kesäisin suosittu, mutta hiljenee syksyllä ja talvella. Tunsin pienen pettymyksen, kun näin laiturin täydeltä veneitä. Emme saisi olla rauhassa omana perheenä. Minun kokemani pettymyksen ailahdus ei ollut ilmeisesti yhtä suuri, kuin niiden keski-iän ylittäneiden miesten, joiden krapula-aamua lapsiperhe saapui häiritsemään.

 

Asiaton käytös aiheuttaa pahaa mieltä

 

Ajoimme pienen veneemme parkkiin ja kapusimme grillikodalle tekemään tulia ja syömään eväitä. Yksi miehistä alkoi huudella rannasta ja nykimään veneemme köyttä. Menin paikanpäälle katsomaan, mistä on kyse. Hän oli irrottanut veneemme laiturista, siirtänyt sitä toiseen kohtaan ja jättänyt köyden kiinnittämättä. Mies ääntään korottaen kertoi minulle, että vene täytyy siirtää ja minun pitää kiinnittää se kunnolla, ettei se osu viereiseen veneeseen. Muuten saisin maksaa kalliisti veneen uudelleen maalauksesta. Tyrmistykseltäni en osannut sanoa mitään vaan aloin kiinnittää venettä uuteen paikkaan.

 

Kalasaaren yleinen sauna

 

”Tunnelma oli kuin Syvä joki -leffassa. Olimme sattuneet väärään paikkaan, väärään aikaan.”

 

Seurasin, kuinka hänen ystävänsä isompi vene, jolle mies oli tehnyt tilaa, ankkuroi laituriin. Mies huusi kaverilleen, että laita lepareita väliin, ettei tuo soutuvene naarmuta sitä. Soutuvene kuulosti hänen sanomanaan lähinnä kirosanalta. Teki mieli vastata hänelle, että tulee sitomaan veneemme itse, kun kerran menit irrottamaan sen.

 

Palasin grillikodalle ja aloin itkemään kokemani epäkohteliaan käytöksen vuoksi. Miehet jäivät veneemme ympärille ja loivat vuoroin siihen ja vuoroin meihin paheksuvia katseita. Tunnelma oli kuin Syvä joki -leffassa. Olimme sattuneet väärään paikkaan, väärään aikaan.

 

Rantasaunalta pääsee suoraan uimaan

 

Ohi ajaneen veneen tekemät aallot saivat äijäporukan ryntäämään 4-5 miehen voimin veneellemme. Saaren päältä katselin, kuinka he irrottivat airot veneestämme ja paiskasivat ne mielenosoituksellisesti veneen pohjalle. Alkuperäisessä paikassa veneemme ei edes olisi osunut muihin veneisiin.

 

Tiedoksi, näille miehille, joiden rauhaa yleisessä käytössä olevalla saarella häiritsimme, että kohteliaampi tapa pyytää veneen siirtoa olisi kuulunut näin: ”Hei, olisiko mahdollista, että siirtäisitte hieman venettänne, että ystävämme mahtuu myös kiinnittymään laituriin?”

 

Lapset nauttivat veneretkestä ja eväistä

 

Itsekin muistan sen tunteen, kun heräsimme mieheni kanssa kansallispuiston laavulla paikalle saapuneeseen 20 hengen ripariryhmään. Harmistuksesta huolimatta, kumpikaan meistä ei alkanut käyttäytyä nuoria kohtaan asiattomasti. Mikäli oma rauha on noin tärkeää, niin suosittelen oman mökin tai jopa saaren hankintaa.

 

Pyörä kärryineen säilyi veneretken ajan koskemattomana

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Nimetön Veneilijät

  Aamusta asti siellä viina virtasi…. itsekkin lähdimme toiseen saareen.

   0
  • Nimetön Nimetön

   Valitettavan tuttu tuo kuvassa oleva alus. Ei ole sellaista laituria, etteikö pahennusta aiheuta.

    0
   • Nimetön Nimetön

    Mitähän venettä noista tarkoitat?

     0
   • Nimetön Nimetön

    Näinpä. Valitettavasti tuntuu olevan sama veneilijä aina aiheuttamassa pahennusta.

     0
  • Noora Inkeroinen

   Joo. Ei minua ihmisten hörpöttely haittaa, mutta asiaton käytös kyllä. En muista milloin olisin noin painostavaan ilmapiiriin viimeksi törmännyt.

    0
 • Nimetön Peräköysi

  Keski-iän ylittäneiden merimiesten tarkoitus oli vain auttaa, koska kyseinen soutuvene oli kiinnittämättä perästä ja soutuveneen moottori hankasi vieressä olleen veneen kylkeä.

  Saari on kyllä kaikkien yleisessä käytössä, eikä siis kenenkään yksityiskäytössä. Tuossa laiturissa on parhaimmillaan ollut veneitä sulassa sovussa yli kymmenenkin ja niin soutuveneitä kuin muitakin veneitä. Hyviin merimiestaitoihin kuuluu kiinnittää oma alus niin perästä kuin keulasta, ettei se aiheuta vahinkoa muille aluksille. Kyseisessä laiturissa kylkikiinnitys on ehdottomasti kielletty, jotta suosittuun saareen pääsee muitakin halukkaita. Olisi varmaankin syytä katsoa peiliin, eikä syyttää muita.

   6
  • Noora Inkeroinen

   Hei, mikäli näin todellakin oli, niin siitäkin voi ilmoittaa asiallisesti ilman että repii veneen irti ja jättää kokonaan kiinnittämättä. Venettämme ei ollut kiinnitetty kyljestä ja olisimme voineet siirtää sen laiturin toisellekin puolelle, mikäli se oli alkuperäisessä paikassaan haitaksi. En tiedä miten kahden veneen väliin ahdistaminen paransi tilannetta?

   Kommenteista päätellen emme olleet ainoat, joita teidän käytöksenne häiritsi.

    10
 • Janne Mantsinen

  Hei arvoisa blogin kirjoittaja. Heräsin sunnuntaiaamuna puhelimen viestiin, jossa veneilytuttavani kyseli että mitäs siellä saaressa on tullut tehtyä kun oikein valtamedian artikkeliin olemme päässeet. Minä tietysti artikkelia lukemaan ja ikäväkseni huomaan että todellakin hienon kuvan siivittämänä minutkin on näköjään leimattu keski-ikäiseksi krapulaiseksi mieheksi joka luo syväjoki tunnelmaa saaressa. Tietääkseni kyseisen mielensä pahoittamisen aikaan olen lukenut ilman krapulaa kirjaa veneessäni vaikka keski-ikäinen mies olenkin. Tällaisten kuvien julkaiseminen vähintäänkin kyseenalaisen julkaisun yhteydessä täyttää jo kunnialoukkauksen määreet. Kaikki veneet ovat yksityisiä vapaa-ajan asumuksia ja erittäin tunnistettavia varsinkin aktiivisten alan harrastajien parissa. Kuvien julkaiseminen ilman asianosaisten lupaa osoittaa artikkelin kirjoittajalta harkinnan pettämistä pahemman kerran. Tällaiset kirjoittelut luovat vain pahaa mieltä eikä ole rakentavia. Varsinkin nimimerkkien taakse on helppo kätkeytyä ja mustamaalata toisia kun ei ole miestä sopia asioita kasvotusten jos kokee tulleensa väärinymmärretyksi. Rohkenisin väittää että kukaan ei tarkoituksella ole halunnut teille pahaa mieltä aiheuttaa vaan ennemmin on ollut huoli omaisuutensa suojelemiseksi koska huonosti kiinnitetty vene voi pahimmillaan aiheuttaa suurta vahinkoa. On mukavaa että tekin perheenä tutustutatte lapsianne veneily ja retkeilykulttuurin pariin. On arvokasta että saadaan lajin pariin kasvavia nuoria. Hyviin veneilytapoihin kuitenkin kuuluu että vene on varusteltu asianmukaisin kiinnitysvarustein ja että aluksen kipparin tulee osata kiinnittää vene siten että siitä ei aiheudu vaaraa toisille. Toivoisin teidänkin ymmärtävän että kun tullaan yleiseen paikkaan niin siellä voi olla myös muitakin kävijöitä ja että täyden laiturin ei tulisi aiheuttaa pettymystä vaan iloa siitä että muutkin ovat tulleet nauttimaan luonnosta. Sopu tilaa antaa. Pahoittelen myös harrastekaverieni puolesta kokemaasi epäasiallista käytöstä. Nautitaan yhdessä luonnosta ja veneilystä.

   9
  • Noora Inkeroinen

   Hei Janne, pahoittelen että koet leimaantuneesi kirjoituksen myötä. Tämä on minun blogini, eikä valtamedian artikkeli. Olen nainen ja kirjoitan blogia omalla nimelläni ja naamallani, enkä piiloudu nimimerkin taakse. Kuva on yleiskuva julkiselta paikalta, missä saa kuvata ja josta ei pysty yksilöimään keitä veneilijöitä tarkoitan.

   Kävin selvittämässä asiaa laiturilla henkilökohtaisesti, mutta kuten tekstistä käy ilmi koin hyvin epäasiallista käytöstä erään veneilijän toimesta, jota en tässä edelleenkään halua yksilöidä.

   Toivottavasti veneilyt sujuvat jatkossa paremmissa merkeissä!

    5
 • Nimetön Nimetön

  Kävin lukemassa tätä blogia ja huomasinkin että pahaa mieltä on aiheuttaneet milloin polkupyöräilevät ihmiset ja nyt veneilijät. Saattaa omassa asenteessa olla myös korjaamista jos kanssaihmisten keskellä liikkuminen aiheuttaa ahdistusta. Tämä kirjoitus oli kyllä todella syyllistävä ja kuten Mantinen viittasi niin leimaa kyllä kaikki tuossa laiturissa olevat veneilijät krapulaisiksi räyhääjiksi. Itse olisin venettä kiinnittäessäni kyllä huomioinut ettei se aiheuta vahinkoa vieteisille paateille. Emmehän hyväksy parkkipaikallakaan sitä että jonkun auto naarmuttaa omaamme. Ymmärrän siksi sen että veneesi siirrettiin toiseen paikkaan. Jos sinulle on huudettu tai uhiteltu niin se on toki eri asia vai onko palautteen vastaan ottaminen vain tuntunut haastavalta.

   7
  • Noora Inkeroinen

   Huomenta parahin nimetön, ilmeisesti viittaat pyöräilevillä ihmisillä kirjoitukseeni kohtaamastani vaaratilanteesta rullaluistelijan kanssa, joka alkaa saatesanoilla: ”Ettei tämä blogi menisi aivan sähköpyöräilyn ja perinteisen yksityisautoilusta luopumisen kehumiseksi, niin –”. Muista pyöräilijöistä en mielestäni ole kirjoitellut. Voihan tätä blogikokonaisuutta toki lukea noinkin, että poimii ne muutamat kirjoitukset, joissa kerron jostain ikävästä asiasta ja perustaa mielipiteensä niihin.

   En kiellä etteikö veneen kiinnitys ole voinut olla puutteellinen puuttuvan peräköyden takia. En ole veneillyt juurikaan ja olimme vasta toista kertaa veneellä liikenteessä. Tilanteessa minulle syntyi kuva, että vene irrotettiin ja jätettiin käytännössä ajelehtimaan sen vuoksi, että toinen vene mahtui kiinnittymään sen paikalle. Mikäli kyse oli muusta, niin siitä olisi voinut asiallisesti mainita esim. ”Hei, veneesi ei ole kunnolla kiinnitetty ja pelkään, että se naarmuttaa tuota viereistä venettä. Voisitko kiinnittää sen kunnolla tai siirtää sitä sellaiseen paikkaan ettei se aiheuta vahinkoa?” Käytöstapoja tässä peräänkuulutan. Eihän peltikolaripaikallakaan kukaan fiksu ihminen ala toisille räyhäämään, jos on vahingosta kyse.

   En ole yleensä kovin herkkänahkainen tyyppi, mutta laiturilla kohtaamani käytös oli oikeasti todella asiatonta. Enkä selvästi ollut ainoa, jonka mielen he onnistuivat pahoittamaan.

    8
 • Nimetön Ismo Suominen

  Olihan juttu,,,,,,
  valtaosa tossa kuvassa olevista veneilijöistä on seilannut vesillä koko ikänsä.
  Ja noin räikeät epäkohdat kanssa veneilijöitä kohtaan nostavat aivan varmasti jokaisen vesillä kulkijan hermot pintaan!!
  Luulis jo perus käytöstapoihin kuuluvan että kun rantaudutaan niin vene kiinnitetään sekä takaa että edestä,etteivät aallot hakkaa venettä toisten venettä vasten!!!!
  Täydet pisteet laiturissa kuvissa oleville veneilijöille!!!!

   3
  • Noora Inkeroinen

   Hei Ismo, sinunko mielestä epäasiallinen käytös ansaitsee täydet pisteet, kun asiallisella pyynnöllä olisi päästy kaikkien kannalta parempaan tulokseen?

    3
 • Nimetön Veneilyä harrastava mies

  Nuoreen lapsiperheeseen kohdistettu käytös on todella epäasiallista ja keski-iän ylittäneenä miehenä nolostuttaa laiturilla olleiden ”botskiomistajien” typeryydet. Nuoret miehenalutkin, 12-15 vuotiaat käyttäytyvät paremmin. Vielä joku ”peränarupöllö” lähtee puolustelemaan kirjoituksessa mainittua keski-iän ylittäneiden ”perseilyä” . Eipä Suomen rannoilla ole näkynyt kovin montaa peränarukiinnitystä soutuveneille, koska yleensä kiinnitysmahdollisuus puuttuu. Tässä paikassa se olisi ollut mahdollista, mutta rantalauturilla kiinnosti enemmän muut asiat kuin asiallinen neuvonta veneilyn aloittavalle nuorelle perheelle. Toivottavasti jatkatte veneilyharrastusta lastenne kanssa ja kohtaisitte jatkossa myös ystävällisiä, asiallisia ja iloisesti neuvovia veneilijöitä. Niitä ne lähes kaikki ovat, poikkeuksia tapaa perin harvoin. Nyt teille valitettavasti kävi näin ikävästi, toivottavasti ei toiste.

   10
  • Noora Inkeroinen

   Hei, suurin osa veneilijöistä on varmasti asiallista porukkaa, kuten sanoit. Eikä yleiskuvassa näkyvistä veneilijöistä, kaikki tapahtumaketjuun osallistuneet. Tämän jutun tarkoituksena ei ole leimata kaikkia veneilijöitä. Kyseessä onkin lähinnä päiväkirjamainen postaus perheemme retkipäivästä ja sen tapahtumista. Aiomme jatkaa veneilyä jatkossakin. Mukavaa syksyn jatkoa ja veneilykauden loppua!

    5

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.