VALIKKO

Autoton perhe

2.8.2019 05:30

Kesähäitä ja liftausreissuja

Kesähäitä ja liftausreissuja

Olimme hankkineet miehen kanssa lapsenvahdin ja lähdössä viime viikonloppuna viettämään lapsuudenystäväni 30 -vuotisjuhlia. Olen tuntenut hänet niin kauan, että jokin hänen käytöksessään viesti, että kyseessä saattaisi olla muutakin. Otin siis liput siihen linja-autoon, joka oli perillä vain hieman ilmoitettua alkamisajankohtaa myöhemmin. Miehelle nousi yöllä korkea kuume, joten hän joutui jäämään juhlista pois. Onneksi lapsenvahti oli tulossa, sillä siinä kunnossa lasten hoitaminen yksin olisi ollut ihan kauheaa.

 

”Tunnin matka bussilla sellaisessa helteessä ilman ilmastointia, niin olisin näyttänyt samalta kuin jos olisin pyöräillyt perille.”

 

Ilmastoidussa linja-autossa matka taittuu mukavasti helteestä huolimatta

 

Hyppäsin linja-auton kyytiin ja ehdin jo säikähtää tukalaa kuumuutta. Onneksi linja-auton käynnistyttyä ilmastointi lähti päälle. Tunnin matka bussilla sellaisessa helteessä ilman ilmastointia, niin olisin näyttänyt samalta kuin jos olisin pyöräillyt perille. Ystäväni viestitti matkalta, että arvelumme osuivat oikeaan ja näyttää siltä, että kyseessä ovat yllätyshäät. Linja-auton pysähdyttyä valtatien varteen heitin korkokengät jalasta ja juoksin hiekkatietä pitkin juhlapaikalle ja ehdin riviin juuri ennen kuin morsian tuli esiin isänsä käsipuolessa.

 

Yllätyshäät

 

Uskaltaako nykypäivänä liftata?

 

”Kävelin autolle ja sydän alkoi tykyttää hieman lujempaa. Auto oli ulkomaalaisissa kilvissä ja ratin takana istui yksinäinen, tatuoitu, englantia puhuva mies.”

 

Takaisin tulo ilman autoa osoittautui samalla tavalla ongelmaksi kuin viimeksikin. Kello kahdeksan jälkeen lähtevän linja-auton skippasin suosiolla liian aikaisena. Puolen yön jälkeen alkoi tuntua siltä, että kotiin olisi kiva päästä ja maito pakotti rinnoissa, vaikka olin käynyt niitä välillä tyhjentämässä. Seuraava bussi olisi lähtenyt vasta 2:30. Hetken arvottuani kävelin korkokengät kädessä nelostien varteen ja nostin peukalon pystyyn. Ystäväni kävivät keskustelua uskaltaako nykypäivänä liftata. Lupasin ennen lähtöä laittaa heille auton rekisterinumeron ja ilmoittaa, kun pääsen perille.

 

Liftaamalla pääsee, kun bussit ei kulje

 

Olin seisonut tien laidassa noin viisi minuuttia, kunnes neljäs auto pysähtyi. Kävelin autolle ja sydän alkoi tykyttää hieman lujempaa. Auto oli ulkomaalaisissa kilvissä ja ratin takana istui yksinäinen, tatuoitu, englantia puhuva mies. Hetken mietin kaikkia kauhutarinoita, mitä liftareille on kuullut tapahtuvan. Ensivaikutelma kertoo monesti paljon. Mies näytti ystävälliseltä, joten rohkaisin mieleni ja hyppäsin kyytiin. Mies oli perheellinen latvialainen mies, joka oli menossa Norjaan töihin ja tunnin matka sujui rattoisasti rupatellen. Pääsin neuvomaan miehelle myös Kanavuoren luontopolun sijainnin. Loppumatkan Jyväskylästä kotiin menin taksilla, sillä paikallisliikenne ei kulkenut enää yöllä.

 

Oletko sinä koskaan liftannut?

 

Laita Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Heli Heinonen

  Olen liftannut hamassa nuoruudessani 80-luvulla. Silloinhan se oli ihan tavallista vielä, eikä minulle/meille koskaan mitään sattunut, vaikka toisenlaisiakin tarinoita varmasti on.
  Onneksi sinunkin kyydin tarjoaja oli rehti ihminen 🙂

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Heli, näinhän se on. Suurin osa ihmisistä on ihan tavallisia ja kunnollisia.

    0
 • Outi

  Nuorena tuli liftattua paljonkin. Vielä nytkin nostan joskus peukun pystyyn jos aikataulu pettää, bussi menee nenän edestä ja kaupunkini sisäinen liikenne toimii harvakseltaan. Otin myös liftareita tai kaupungin sisällä samaan suuntaan menijöitä kyytiin silloin kun minulla vielä oli auto.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Mä oon liftannut vain pari hassua kertaa tyylillä kun bensa on loppunut tai Joutsasta on pitänyt päästä yöllä pois. Liftareita otan kyllä yleensä kyytiin, mutta aika harvoin niitä enää näkee.

    0
 • Nimetön Nimetön

  Mää oon liftannut kerran yläasteikäisenä. Silloin yöllinen kuski sanoi, että älä kerro kellekään, kenen kyydissä olit Säikähdin, enkä ole sen jälkeen liftannut.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Vois itseltäkin jäädä liftailut tuollaisen jälkeen 😀 Onneksi ei kuitenkaan tapahtunut mitään!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.