VALIKKO

Autoton perhe

31.5.2019 05:30

Kuukausi ilman autoa – lue kuinka meillä on sujunut

Autoton perhe blogi

Kuukausi ilman autoa

 

”Kaikista yllättävintä on ollut se, miten vähän olen kaivannut autoa.”

 

Kuten meidän blogia seuranneet tietävätkin, aloitimme 1.5.2019 autottoman elämän. 2 aikuista, 1 taapero, 1 vauva ja 1 koira eikä autoa. Tilalle tuli kaksi sähköpyörää ja ennestään omistamamme kahden istuttava pyöräkärry. Lisäksi käytämme satunnaisesti linja-autoa tai kävelemme. Pidemmät reissut on tarkoitus hoitaa julkisilla kulkuvälineillä. Ensimmäisen kuukauden aikana olen pyöräillyt vajaat 500 kilometriä. Se on paljon ihmiselle, jonka arkiliikunta on viime vuosina ollut aika vähissä. Sähköpyörällä kilometrejä kertyy ihan huomaamatta. Sähköavustus tasaa menoa sen verran, että tuntuu kuin polkisi tasaisesti kuntopyörällä raskaatkin ylämäet. Jos pari kuukautta sitten joku olisi sanonut minulle, että luovun autosta ja pyöräilen viikottain yli 100 kilometriä en olisi ikinä uskonut. Kaikista yllättävintä on ollut se, miten vähän olen kaivannut autoa. Juuri mikään ei ole muuttunut. Asiat hoituvat kuten ennenkin, eikä arki ole vaikeutunut. Kuukauteen on mahtunut lumi- ja vesisateen lisäksi auringon paistetta ja leppoisia kevätretkiä perheen kanssa pyöräillen.

 

Vastoinkäymisiltä ei ole täysin vältytty. Pyörästä hajosivat ketjut, kerran loppui akku kesken matkan ja rattaat menivät rikki linja-auton ovien välissä. Olen viemässä niitä huomenna huoltoon, jossa katsotaan mitä niille on tehtävissä. Melkein kuukausi meni myös siihen, että lapset keksivät istuvansa liian lähekkäin. Suurimmaksi osaksi tämä ei ole ongelma ja monesti pyöräkärrystä kuuluu naurun kiherrystä, kun isoveli hauskuuttaa pikkusiskoa. Kun molemmat lapset ovat selvästi väsyneitä tai nälkäisiä, niin ärsytyskynnys on matala. Vauvan huitova käsi saa välittömästi aikaan huudon: ”Äiti, vauva häiritsee”. Esikoisen hoidosta hakureissulla olen alkanut harkita jonkun sermin rakentamista istuinten välille. Vaikka autossa istuminen oli jatkuvaa vauvan itkun kuuntelemista, niin siellä lapset eivät ylettäneet toisiinsa.

 

Kuokkalan lampaat kesätöissä

 

Näissä asioissa kaipaan autoa

 

”Nyt seuraa shokkipaljastus: Olemme käyttäneet autoa kerran viime viikolla!”

 

Liikunnan lisääntymisen myötä mieliala on kohentunut, kunto kasvanut ja lähteminen jopa helpottunut. Alkukuukausi on mennyt jonkilaisessa uutuuden viehätyksessä huonommassakin säässä. Tällä viikolla ärsytti ensimmäisen kerran, kun lähdin pitämään keskiviikkoaamun MLL:n perhekahvilaa. Olimme valmiiksi myöhässä, kun lapsen kakkahätä iski taas lähtöhetkellä. Ulkona satoi kaatamalla vettä ja kävelin lasten kanssa sen noin 2 kilometrin matkan. Hetken aikaa kaipasin auton lämpöistä ja kuivaa kyytiä, mutta sitten minulta olisi jäänyt näkemättä esikoisen riemu hänen ajaessaan potkupyörällä täyttä vauhtia vesilätäköiden halki ja onnesta hihkuminen hänen löytäessään kadulta pelastettavan kastemadon. Sää on kuitenkin vain pukeutumiskysymys.

 

Nyt seuraa shokkipaljastus: Olemme käyttäneet autoa kerran viime viikolla! Lainasimme anopin autoa, jotta saamme lapselle ostetun jättitrampoliinin, terassikalusteet sekä trampoliinin alle tarkoitetut katekankaat ja kuorikatteet kuljetettua kotiin. Tähän ei olisi meidän pyöräkärry taipunut, vaikka todistetusti se vetää yllättävän paljon tavaraa. Onneksi tämmöisten tavaramäärien kuljettaminen ei ole meille arkipäivää. Tavaran kuljettamisen lisäksi kaipaan autoa luontoretkien tekoon. Olemme miehen kanssa innokkaita vaeltajia / retkeilijöitä ja olemme jatkaneet harrastusta lastensaamisen jälkeen. 2 vuotias esikoisemme on kokenut telttailija. Vauva on ollut mukana luontopoluilla, mutta pidempi yön yli reissu on hänen kanssaan vielä tekemättä. Suunnitelmissa on siis suunnata johonkin kansallispuistoon tänä kesänä. Niin huvittavalta kuin se kuulostaakin, luontoon on vaikea päästä ilman autoa. Kansallispuistoihin on Jyväskylästä pitkä matka ja niihin menee huonosti julkisia kulkuyhteyksiä. Aiomme kuitenkin selättää myös tämän haasteen.

 

Esikoinen 9 kuukauden ikäisenä ensimmäisellä vaelluksella teltassa

 

Blogin pitäminen

 

”Koska lukijoita alkaa olla kuukausittain toista tuhatta päätin tehdä Autoton perhe -blogille omat Facebook ja Instagram sivut. Ota siis molemmissa seurantaan Autoton perhe, niin saat tiedon uusista kirjoituksista.”

 

Blogin suosio on myös päässyt yllättämään. En itse ole aiemmin seurannut mitään blogeja ja aloitin tämän hetken mielijohteesta, kuten koko miehen ehdottaman autottomuus projektinkin. Lapset nukkuvat päivässä tunnin verran yhteisiä päiväunia ja minulla on sen verran aikaa saada teksti ja kuvat tehtyä. Kävijämäärät yllättivät heti alkuun ja siirryin pian Keskisuomalaisen Stooriin bloggaamaan. Kävijämäärät ovat jatkaneet nousuaan ja blogini valittiin toissa päivänä Stoorin suosittujen blogien joukkoon. Kiitos teille kaikille lukijoille tästä. Olen saanut teiltä aivan ihanaa palautetta ja viestejä. Yksityisautoilun vähentäminen tuntuu olevan suosittu puheenaihe paitsi lehdistössä myös tavallisissa illanistujaisissa. Sähköpyörät ja pyöräkärry herättävät kiinnostusta myös tuntemattomissa ihmisissä, jotka pysähtyvät juttusille. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun pyöräkärryssä istuvat lapset ovat nostaneet hymyn vastaantulijan huulille. Tai sitten kiinnitän itse näihin uutisiin aiempaa enemmän huomiota tämän meidän Autoton perhe -projektin myötä. Sitra (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto) julkaisi toukokuussa 2019 raporttinsa 1,5 asteen elämäntavat. Raportissa otetaan voimakkaasti kantaa yksityisautoilun vähentämiseen ja joukkoliikenteeseen tai sähköpyöräilyyn siirtymiseen.  Raportti on luettavissa täältä.

 

Koska lukijoita alkaa olla kuukausittain toista tuhatta päätin tehdä Autoton perhe -blogille omat Facebook ja Instagram sivut. Ota siis molemmissa seurantaan Autoton perhe, niin saat tiedon uusista kirjoituksista. Seurantaan kannattaa laittaa myös tämä Keskisuomalaisen blogiyhteisö Stoorifi. Ensi kuussa blogitekstejä on tulossa autottoman elämän kuulumisten lisäksi, myös aiemmin lupaamastani pyöräkärryesittelystä, lasten potkupyörästä sekä toivottavasti myös lasten kanssa retkeilystä ja vaeltamisesta.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.