VALIKKO

Autoton perhe

17.7.2019 05:30

Lapsesta tulee läski, jos se ei liiku

Lapsesta tulee läski, jos se ei liiku

 

Muistelen lukeneeni jokin aika sitten tutkimuksesta, jonka mukaan lapsen liikuntatottumukset luodaan neljään ikävuoteen mennessä. En millään löytänyt kyseistä tutkimusta, mutta liikuntasuositusten mukaan alle 8 -vuotiaan päivään pitäisi sisältyä vähintään 3 tuntia liikuntaa. Tämä koostuu kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

 

”En ihan täysin käsitä miten jotkut voivat viettää päivät lasten kanssa sisällä, jos lapset eivät kimpoile seinille niin sitten minä.”

 

Puolapuut innostavat kiipeilemään

 

Olen liikkunut lasten kanssa paljon vauvasta lähtien. Vauvajumpat, vauvauinnit, taaperojumpat, taaperoparkourit ja muut lasten liikunnalliset harrastukset ovat olleet aina osa meidän arkea. Lisäksi ulkoilemme vähintään kerran, yleensä kaksi kertaa päivässä pihalla, leikkipuistoissa, pyörälenkeillä ja metsässä. En ihan täysin käsitä miten jotkut voivat viettää päivät lasten kanssa sisällä, jos lapset eivät kimpoile seinille niin sitten minä. On kaikille helpompaa lähteä ulos purkamaan energiaa. Kotona on virikkeitä liikkumiseen, kuten puolapuut ja renkaat kiipeilyä ja roikkumista varten sekä mailat ja pallot helposti saatavilla lapsille. Lapset saavat itse liikkua lyhyet siirtymät ilman rattaita ja he ovat alle vuoden ikäisestä lähtien saaneet valvotusti itse kiivetä portaat ylös.

 

”Potkupyörä oli pakko ottaa mukaan ulkomaanreissulle vieroitusoireiden vähentämistä varten.”

 

Esikoiselle hankittiin 1,5 vuotiaana potkupyörä ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Häntä ei ole sen jälkeen saanut pyörän selästä pois. Kysyinkin joskus neuvolasta, että mahtaako tuosta jatkuvasta potkupyöräilystä olla haittaa, ei kuulemma ole. 2 vuoden iässä hän jaksoi ajaa sillä jo 5km lenkkejä, niin että minä kävelin vauvan ja vaunujen kanssa vierellä. Talvi oli todella vaikea, kun pyörä piti laittaa varastoon, eikä mieluista korvaavaa kulkuvälinettä meinannut löytyä millään. Potkupyörä oli pakko ottaa mukaan ulkomaanreissulle vieroitusoireiden vähentämistä varten. Voi sitä onnenmäärää, kun pyörä kaivettiin matkalaukusta esiin. Afrikkalaisessa hotellissa kääntyivät, niin työntekijöiden kuin vieraidenkin päät, kun lapsi päästeli sillä menemään paikasta toiseen.

 

Kevyt ja pieni potkupyörä mahtuu hyvin matkalaukkuun

 

Liikkumattomuuden kustannukset

 

”Uskon, että tällainen kotoa tuleva roolimalli liikunnalliseen elämään kantaa myös aikuisuuteen.”

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön 2018 julkaistun Suomalaisten objektiivisesti mitattu fyysinen aktiivisuus, paikallaanolo ja fyysinen kunto -raportin mukaan suomalaiset aikuiset viettävät suurimman osan valveillaoloajasta paikallaan, istuen tai maaten ja reippaampaan liikkumisen käytetään alle tunnin verran päivässä. Lapset ja nuoret ovat paikallaan istuen tai maaten keskimäärin puolet valveillaoloajastaan ja liikkuvat vähintään reippaasti alle 2 tuntia päivässä. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan 2018 julkaistun Liikumattomuuden lasku kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset -raportin mukaan liikkumattomuuden aiheuttamat vuosittaiset lisäkustannukset ovat 3,2 – 7,5 miljardin euron luokkaa.

 

Autoton elämä on tuonut lisää liikuntaa myös meidän aikuisten arkeen. Uskon, että tällainen kotoa tuleva roolimalli liikunnalliseen elämään kantaa myös aikuisuuteen.

 

Trampoliinilla pomppiminen on hauskaa ja kehittävää liikuntaa lapsille

 

Laita Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Strider-potkupyörään on saatavissa sukset! https://www.stridersuomi.com/product/20/sukset 😀

  Myöhäistä viime talvelle mutta pakko mainita ensi talven ja ehkä kuopuksenkin varalle, kun tässä blogiasi läpilueskelen. 🙂

  Terveisin yksi autoton, lapsiperheenä yhdeksättä vuotta ja itse autottomana varmaan 25v, lapsuudesta asti.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei nimetön, nuo sukset olikin tiedossa. Olisi esikoisen aikana varmasti auttanut siihen mielipahaa, mikä syntyi kun potkupyörät joutui talvisäilytykseen. Onneksi Stiga kelpasi korvikkeeksi jollain tavalla.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.