VALIKKO

Autoton perhe

10.9.2019 05:30

Lapsiperhe pärjää lähiössä ilman autoakin

Lapsiperhe pärjää lähiössä ilman autoakin

 

Luovuimme henkilöautosta sekä perinteisestä yksityisautoilusta kohta viisi kuukautta sitten. Mikään ei arjen osalta oikeastaan muuttunut. Töihin, kouluun, harrastuksiin sekä lasten päivähoitoon pääsee kulkemaan edelleen pyöräillen. Ongelmia eivät ole tuottaneet neuvolat, hammaslääkärit tai satunnaiset lääkärikäynnitkään. Kauppakäynnit ja pakettien nouto hoituvat vaivattomasti pyöräkärryn avulla. Kavereiden juhliin ja työpaikan illanistujaisiin on päässyt osallistumaan pyörällä ja toisella paikkakunnalla oleviin tapahtumiin julkisilla.

 

Varsinaista kesälomaa meillä ei tänä kesänä ollut. Halusin pitää kesälomat pois ennen hoitovapaalta työelämään paluuta, jotta saan olla mahdollisimman pitkään lasten kanssa kotona. Autottomana en koe jääneeni mistään paitsi, vaikka tätä pelkäsin etukäteen eniten. Olemme käyneet luontopoluilla ja retkillä, sekä pyöräilleet lasten kanssa 40 kilometrin säteellä Jyväskylästä oleviin paikkoihin. Särkänniemireissu oli ainut, kun turvauduimme autoon mukavuus ja kustannussyistä, vaikka senkin olisi voinut hoitaa julkisilla ja hotelliöillä. Pyöräkärryn kyytiin ovat mahtuneet lasten lisäksi tarvittavat välineet kantorinkoista veneretkellä tarvittaviin mato-onkiin.

 

Mörö ei viihdy pyöräkäryssä eikä selkävaivaista vanhusta parane liikaa juoksuttaa pyörän perässä, joten se on usein jäänyt kotiin tai mennyt hoitoon mummolaan. Huom! Kuva lavastettu, eikä koiraa vahingoitettu kuvauksissa.

 

Lapset ovat viihtyneet pyöräkärryn kyydissä pääsääntöisesti hyvin, mikä on ollut tervetullutta vaihtelua auton kyydissä kurkkusuorana itkevälle vauvalle. Pientä epämukavuutta on aiheuttanut toukokuun sää räntäsateineen ja nyt syksyllä viilenneet ilmat ja sateet. Oikeanlaisella pukeutumisella niistäkin on selviydytty. Satunnaisen epämukavuuden vastineeksi olen löytänyt vauvavuosien ja pienten lasten kanssa kotona vietetyn ajan jälkeen uudelleen liikunnan riemun. Arkiliikunnan lisääminen on tuntunut itselle oikealta päätökseltä. Työmatkoihin käytetyn ajan optimointi liikuntaan ei ole lasten kanssa vietetystä ajasta pois ja parantaa omaa mielialaa sekä ylläpitää terveyttä.

 

Blogin kuulumiset ja jatko

 

Sähköpyörät ovat kestäneet käytössä hyvin. Tulee olemaan mielenkiintoista käyttää ne huollossa talvikautta varten ja vertailla miten näiden kahden eri hintaluokan sähköpyörien osat ovat kuluneet meidän kesäprojektin aikana. Kirjoittelen syksyn aikana myös hieman lukuja meidän Autoton perhe -projektin osalta eli kuinka paljon on tullut kilometrejä ja kuinka paljon autosta luopuminen toi rahallista säästöä.

 

Kunnollisen pyörän ostamisen jälkeen olen uskaltautunut pari kertaa kokeilemaan maastopyöräilyä. Lapset ovat päässeet autosta luopumisenkin jälkeen metsäretkille.

 

Alun perin minun oli tarkoitus lopettaa blogin pitäminen tähän syksyyn, mutta en arvannut kuinka tällainen elämänmuutos vie mennessään. Lisäksi yllätyin blogin saamasta nopeasta suosiosta ja sen näkyvyydestä Yleä, Keskisuomalaista, Karjalaista ja Ilta-Sanomia myöten. Nyt on joka tapauksessa varmaa, että aiomme jatkaa pyöräilyä ympärivuotisesti. Kirjoittelen tässä blogissa meidän kuulumisia talven osalta, joka varmasti tuo omat haasteensa lasten kanssa pyöräilyyn. Kiitos, kun olet ollut mukana tähän asti ja kiitos kaikista palautteista ja kommenteista, joita olen teiltä saanut! Turvallista liikkumista kaikille jatkossakin!

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Jenni

  Meki luovuttiin ”keskustampaan” muuttaessa toisesta autosta, onkohan siitä nyt melkein 3 vuotta. Molemmista oli haaveissa päästä eroon, mutta miehen työn luonne ja omat ohjaustyöt iltaisin siirtymineen tekee tästä kyllä toistaseksi mahdotonta. Mutta yllättävän hyvin kyllä selviää kävellen ja pyöräkärrillä, tarvittaessa bussit kulkee hyvin myös.

  Kiva on ollu lukea kokemuksia teiän autottomuudesta ja vielä kiinnostavampaa on kuulla kokemuksia talvipyöräilystä 🙂

   0
  • Noora Inkeroinen

   Kiitos Jenni! Harmi, kun meille ei noi nykyiset linja-autoreitit oikein sovi. Helpottaisi elämää talven osalta, jos pystyisi turvautumaan niihin toisinaan. Sekin on jo ilmastoteko, että pärjää yhdellä autolla!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.