VALIKKO

Autoton perhe

16.6.2019 08:45

Olutsatamassa viihtyy myös ihminen, joka ei juo olutta

Olutsatama 2019

 

Olutsatama tapahtumalasit

 

Olen käynyt miehen ja ystävien kanssa Olutsatamassa siitä asti, kun se ensimmäisen kerran järjestettiin neljä vuotta sitten Jyväskylän satamassa. Tapahtuma on vuosi vuodelta parantunut ja kasvanut. Olutsatama on mielestäni ollut alusta asti aika valmiiksi mietitty konsepti, mutta ensimmäisinä vuosinaan se kärsi vessojen puutteesta (olut, kun tunnetusti alkaa pissattamaan) sekä maksutapavaikeuksista. Seuraavina vuosina vessojen määrä taidettiin tuplata ja tapahtumalle luotiin ranneke, jolle voi itse ladata rahaa oluen maksamista varten.

 

Olutsatama -tapahtumaan kuuluu tietysti olutjooga

 

Olutsatama tarjonta

 

Olutsatama keräsi tänä vuonna paikalle yli 20 pienpanimoa tuotteineen. Olutharrastajan kannattaa suunnata tapahtumapaikalle jo hyvissä ajoin, sillä halutuimmat oluet on joka vuosi juotu loppuun jo ensimmäisenä päivänä. Mieheltäkin jäi maistamatta mm. viskitynnyrissä kypsytetty olut. Sen sijaan tällä hetkellä trendikästä Brut IPA olutta oli tarjolla useammallakin panimolla. Juotava ei tapahtumassa lopu kesken, mutta toisena päivänä loppuillasta tarjonta alkaa olemaan aika vähäistä.

 

Tapahtuman pääpaino on tietysti oluessa, mutta muutakin juotavaa on hieman tarjolla

 

Itse en juo olutta ollenkaan ja olin tänäkin vuonna ajatellut pitäytyväni siiderilinjalla. Yksi olutharrastaja sai minut kuitenkin vakuutettua, että kannattaa käydä maistamassa Kanavan panimon gose tyyppisiä oluita. Gose on vanha, perinteinen, saksalainen suodattamaton pintahiivaolut. Gosea on valmistettu 1700 -luvulta lähtien Leipzigissä, mutta sen teko loppui DDR:n aikana. 1990 -luvulla gosen panemisen perinnettä on alettu elvyttää. Kanavan panimolla oli tarjolla eri lailla maustettuja goseita aina mustikasta raparperiin. Kysyin heiltä, että mistä kannattaa aloittaa, jos ei pidä oluesta. He tiedustelivat lempimarjaani ja päädyin lasilliseen vadelmagoseeta. Tämä kuulemma toimii porttiteorian mukaisena porttina muihin oluisiin.

 

Kanavan panimon vadelmagose

 

Olut ja viskiharrastuksessa on jotain kiinnostavaa, joten siksikin harmittaa, että en pidä kummankaan mausta. Seurailen kyllä panimoita ja tislaamoita ja ostelen miehelle tuotteita, joista ajattelen hänen pitävän kuten esimerkiksi tämä aiemmassa kirjoituksessani esiintyvä olut.

 

Ruoka ja tunnelma

 

Oluen lisäksi minua kiinnostaa tietysti ruoka. Tänä vuonna olin hieman pettynyt ruokatarjontaan. Ruokakojuja oli kyllä runsaasti, eikä ruokaa tarvinnut jonotella, mutta annokset eivät olleet kovin isoja. Kävin illan aikana hakemassa neljästä kojusta ruokaa, mutta silti jäi nälkä. Annokset olivat pieniä ja kalliita, kun aiemmin on saanut kohtuuhintaan mahansa täyteen. Lisäksi olin salaa haaveillut viime vuoden crepes kojusta ja banaani-hedelmä-nutella crepeistä, mutta niitä ei ollut tänä vuonna tarjolla.

 

Paahtimo Papun leivät ja RAW intolan annos

 

Suomalaisille tyypillinen humalainen ärhentelygeeni loistaa tapahtumassa poissaolollaan. Ihmiset ovat selvästi tulleet maistelemaan olutta ja viettämään hauskaa iltaa muun ohjelman parissa. Olutharrastus toimii myös yhdistävänä tekijänä ihmisten välillä. Itse törmäsin mm. näihin sahtikirjailijoihin, jotka kehuivat lapsuuden asuinpaikkakuntani Joutsan sahtia. Yksi heistä oli lähdössä Amerikkaan promoamaan uutta kirjaansa ja panemaan sahtia. Loppuillasta löysimme itsemme tuntemattomasta seurueesta keskustelemassa oluesta, tilaamistamme geenitesteistä ja maailman tuhosta.

 

Sahtikirjailijat viihtyivät oluen parissa

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.