VALIKKO

Autoton perhe

18.10.2019 05:30

Perheen ei kannata matkustaa julkisilla

Kävin eilen Joutsassa tapaamassa ystävääni, joka oli juuri saanut lapsen. Autottomana järkevältä tuntunut vaihtoehto oli turvautua julkiseen liikenteeseen.

 

”Olimme sillä valitettavasti perillä viisi minuuttia liian myöhään. Joutsaan lähtevä linja-auto oli ehtinyt jo lähteä.”

 

Heräsin aamulla 1,5h ennen lähtöä, mutta koko porukan käyttäminen suihkussa, rasvaaminen, pukeminen, hampaiden harjaus, aamupalan syöminen, D-vitamiinit, Herra Hakkaraiset, pissatus ja vaipanvaihto sekä ulkovaatteiden päälle laitto kesti sen verran pitkään, että myöhästyin minuutin verran linja-autosta.

 

Seuraava bussi olisi lähtenyt vasta 20 minuutin kuluttua, joten kävelin sateessa lasten kanssa kaksi kilometriä toisen linjan pysäkille. Olimme sillä valitettavasti perillä viisi minuuttia liian myöhään. Joutsaan lähtevä linja-auto oli ehtinyt jo lähteä. Onneksi en ollut ostanut lippuja etukäteen.

 

Matkaeväät

 

Odottelimme tunnin verran seuraavaa ja kävimme kaupungilla ostamassa hieman matkaeväitä. Ostaessani netistä lippuja huomasin, että lasten liput maksavat saman verran kuin aikuistenkin. Kesällä kuljin yksinäni pari kertaa linja-autolla Joutsaan, eikä hinta tuntunut kovalta, mutta edestakainen kahden tunnin matka ja vajaat 65€ kirpaisivat.

Lopultakin matkalla

 

Linja-auto oli ilmeisesti syysloman vuoksi aivan täynnä ja sain istumapaikat eripuolille autoa. Onneksi ystävällinen mieshenkilö tarjoutui vaihtamaan paikkoja, että pääsin lasten kanssa vierekkäin istumaan.

 

Linja-automatkustamisen turvallisuus myös mietityttää. Turvaistuimet pitäisi tuoda itse, mutta kuka kantaa kaupungilla mukana kahta isoa ja painavaa turvaistuinta lasten ja tavaroiden lisäksi. Linja-auton oma vyö taas tulee pienillä lapsilla suoraan kaulan tai naaman korkeudelle ja vyön käyttäminen on ilmeisesti linja-autossa pakollista.

 

”Ihmettelin ystäväpariskunnalle erään talon ikkunaan ilmestyneitä kanoja. He eivät olleet niitä edes huomanneet, koska kulkevat siitä autolla ohi.”

 

Kävellen ja pyöräillen kiinnittää ympäristöön ihan eri tavalla huomiota, kuin autoillen

 

Pääsimme Joutsaan, josta kävelimme uudet kaksi kilometriä ystäväni luokse. Ihmettelin ystäväpariskunnalle erään talon ikkunaan ilmestyneitä kanoja. He eivät olleet niitä edes huomanneet, koska kulkevat siitä autolla ohi.

 

Vietimme päivän siellä ja sama reissu takaisin. Tällä kertaa vapaita paikkoja oli enemmän ja maksoin muutaman euron lisää, jotta pääsimme istumaan yläkerran etupenkeille. Lapset olivat aivan onnessaan ja osoittelivat ohi vilahtavia rekkoja, autonkuljetusautoa, asfalttikoneita ja kaivureita.

 

Täydellinen ikkunapaikka

 

Paluumatka sujui yllättävän hyvin, vaikka kummallekaan ei oikein tullut uni kyläpaikassa. Ainoastaan viimeinen paikallisliikenteen linja-automatka otti hieman koville, kun lapsilla alkoi olla nälkä ja väsymys painaa. Silloinkin ystävälliset ihmiset hymyilivät ja hassuttelivat pienille matkalaisille.

 

Auton lainaaminen tai vuokraaminen olisi tullut edullisemmaksi. Laina-autoon olisi saanut turvalliset istuimet kiinnitettyä ja matkaa olisi voinut tehdä omilla aikatauluilla. Toki samanlainen seikkailu se ei lapsille olisi ollut, kuin nyt.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.