VALIKKO

Autoton perhe

7.8.2019 05:30

Perhepäivähoitaja vai päiväkoti – Kysy hoitajalta ainakin nämä kysymykset

Perhepäivähoitaja vai päiväkoti

 

Meidän reilu vuoden ikäinen kuopus aloitti maanantaina päivähoidon kadonneista kengistä huolimatta (mies kävi aamulla ostamassa uudet ennen hoidon alkua). Esikoinen aloitti samassa iässä ja tuntuu hullulta, että noin pienen voi laittaa hoitoon. Tyypit osaavat juuri ja juuri kävellä ja suusta tulee muutama sana. Mikään ei ole sydäntä raastavampaa, kuin kaulassa roikkuva pieni lapsi, joka on jossain vaiheessa pakko irrottaa ja jättää hoitajalle.

 

Pyöräkärry on onneksi mahdollistanut lasten lyhyemmät hoitopäivät, kun toinen voi viedä ja toinen hakea. Aiemmin tämä olisi vaatinut meiltä toisen auton ja turvaistuinten hankkimista. Lisäksi miehen joustavuus yrittäjänä ja sekä minun viikoittainen etäpäiväni ovat tarjonneet sen mahdollisuuden, että lasten tarvitsee olla hoidossa vain kolmena päivänä viikossa.

 

Hoidon alkaessa moni pähkäilee saman kysymyksen parissa perhepäivähoito vai päiväkoti. Kaikki vanhemmat haluavat varmasti lapsilleen hyvän hoitopaikan ja molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa.

 

Pyöräily on mahdollistanut lasten lyhyemmät hoitopäivät ja pienemmät hoitomaksut

 

Ryhmäkoko ja hoitajamitoitus

 

Perhepäivähoitajan ehdottomina plussina pitäisin kodinomaisuutta ja pieniä ryhmäkokoja. Perhepäivähoitajalla saa olla vain 4 lasta (omat mukaanluettuina) + 1 esikouluikäinen osa-aikaisesti hoidossa. Päiväkodissa suhdeluku on alle kolme vuotiaiden ryhmässä korkeintaan 12 lasta kolmea kasvattajaa kohti, yli 3 vuotiaiden ryhmässä 24 lasta kolmea kasvattajaa kohden ja yli 3 vuotiaiden osapäivähoidossa yhdellä kasvattajalla voi olla 13 lasta (vaikka se osa-aikaisesti hoidossa oleva lapsi on ihan kokonainen hoidossa ollessaan, eikä puolikas). Itselle oli ainakin tärkeää lapsen aloittaessa hoidon, että hänelle on varmasti aikaa ja riittävästi syliä tarjolla.

 

Päiväkodissa monet näkevät hyvänä puolena sen, että hoitajia on paikalla useampia ja he tavallaan valvovat toisiaan ja lasten kanssa olemista. Toisaalta työkaveritkaan eivät aina estä hoitajien ylilyöntejä, kun lehdistä saa lukea hoitajan purreen lasta tai lasta on esim. pakkosyötetty. Perhepäivähoitaja tekee työtään käytännössä yksin, vaikka heitäkin kunnan puolelta yleensä valvotaan ja ohjataan, niin arjen tilanteissa ei muita aikuisia ole läsnä.

 

Hoitajan koulutus

 

Perhepäivähoitajaksi voi käytännössä ryhtyä kuka tahansa. Meidänkin perhepäivähoitajan koulutus oli alunperin ihan muualta, kuin sosiaali- ja terveysalalta, mutta hän on töiden ohella suorittanut perhepäivähoitajan ammattitutkinnon. Päiväkodissa työskentelee oletettavasti pätevää ja koulutettua henkilökuntaa ja varhaiskasvatuksen voi olettaa olevan laadukasta. Uutisten mukaan pätevistä lastentarhaopettajista on kuitenkin huutava pula ja sijaisina käytetään myös epäpätevää työvoimaa.

 

Kysy hoitopaikan päivärytmistä ja siitä mitä lapset tekevät päivän aikana

 

Perhepäivähoitaja vai päiväkoti

 

Kun kyseessä on pieni lapsi (alle 3v), suosin itse perhepäivähoitajaa pienen ryhmäkoon ja kodinomaisen hoidon takia. Tämä silloin, kun perhepäivähoitaja on hyvä. Mikäli perhepäivähoitaja herättäisi yhtään epäilyksiä, niin veisin lapseni suosiolla päiväkotiin. Jyväskylässä on siitä onnellinen tilanne, että täällä on tarjolla runsaasti yksityisiä perhepäivähoitajia, joista valita. Minäkin tein etukäteiskarsintaa sosiaalisen median avulla (vinkkinä, ettei kannata kirjoittaa julkisesti omalle seinälle kuinka pph:na toimiminen on rankkaa ja uuvuttavaa tai käyttää koko työaikaa somettamiseen) ja lähdimme pitkän kysymyslistan kanssa haastattelemaan hoitajia.

 

Aika äkkiä huomaa onko hoitaja pätevä, motivoitunut ja osuvatko kemiat ja kasvatusajatukset hoitajan kanssa yhteen vai eivät. Mekin löysimme meille täydellisen perhepäivähoitajan, joka on hoitanut lapsiamme jo kaksi vuotta. Kaikkialla tilanne ei ole sama. Yksityisiä ei ole välttämättä tarjolla ollenkaan ja kunnallisiakin hyvin vähän. Kunnallisten perhepäivähoitajien ongelmana on se, että hoitaja määrätään samalla tavoin kuin päiväkotikin ja valintaan ei itse voi juurikaan vaikuttaa.

 

Kysymyksiä lastenhoitajalle

 

Perhepäivähoitaja vai päiväkoti? Sittenkin ryhmäperhepäivähoito? Yksityinen vai kunnallinen? Valitsitpa minkä tahansa, niin kysy silti lapsen tulevalta hoitajalta ainakin seuraavat asiat:

 • Hoitajan koulutus ja työkokemus
 • Milloin lapsi on mahdollista tuoda aikaisintaan hoitoon ja milloin haettava viimeistään pois (osuvatko omat työajat tähän)
 • Hoitopaikan päivärytmi (isompien lasten kohdalla voi kysyä onko päiväunipakkoa, jos ei nuku enää päiväunia vai voiko lepohetken jälkeen poistua toiseen tilaan hiljaisten leikkien pariin, kun muut nukkuvat)
 • Ruokailut (mitä ruokailuun liittyviä sääntöjä on, kunnioitetaanko lapsen omaa kylläisyyden tunnetta vai onko lautanen pakko syödä tyhjäksi, miten erikoisruokavaliot, vaaditaanko lääkärintodistus)
 • Mitä lasten kanssa tehdään (ulkoilut, leikit, laulut, askartelut, liikunta, retket. Hoitopäiviin eivät mielestäni kuulu kaupassa käynnit, suuret siivoukset ja muu mikä on pois lasten varhaiskasvatuksesta)
 • Mitä tiloja lapsilla on käytössä (nukkumapaikat, leikkitilat, katsellaanko hoitopäivän aikana TV:tä/videoita vai ei, mitä leikkipuistoja on lähistöllä ja käydäänkö niissä)
 • Millainen ryhmä hoitajalla tällä hetkellä on (lasten määrä, iät)
 • Varahoito (selvitettävä, kun kyseessä on yksityinen palveluntuottaja. Järjestyykö hoitajan kautta vai järjestävätkö vanhemmat itse hoitajan ollessa estyneenä)
 • Päiväkodin henkilökunnan vaihtuvuus, onko lapsella mahdollisuutta yhteen tuttuun hoitajaan
 • Itse olen kautta rantain yleensä tiedustellut hoitajan jaksamista ja motivaatiota tyylillä ”onpa pitkiä päiviä ja varmasti raskasta työtä” ja katsonut lähteekö toinen tähän mukaan vai ei
 • Millaisia sääntöjä hoitajalla on? Mitä rangaistuksia näistä seuraa (esim. jäähyä ei lasten kanssa pitäisi enää käyttää, rankaiseminen ei opeta lapselle toivottua toimintapaa haitallisen tilalle vaan viestii lapselle, että tämä on huono eikä osaa ja lapsi jää tunteidensa kanssa yksin. Lisää aiheesta voit lukea esim. näiltä sivuilta)
 • Jos lapsella on erityistarpeita niin miten hoitaja suhtautuu näihin (esim. sairaudenhoito)
 • Miten hoitaja toimii hätätilanteessa (ensiaputaidot, miten hoidetaan välitöntä sairaalaan pääsyä vaativa tilanne)
 • Päivän raportointi (itse aina ilahdun, kun saan perusraportin syömiset, nukkumiset, tekemiset lisäksi kuvauksia lapsen reaktioista ja sanomisista, jotka kertovat että hoitaja on oikeasti ollut lapsen kanssa läsnä ja tuntee lapseni)
 • Kerro teidän perheelle tärkeistä kasvatustavoista ja muista teidän tärkeäksi katsomistanne asioista
 • Selvitä miten hoitoon tutustuminen tapahtuu ennen hoidon alkua (onko pehmeä lasku mahdollinen, jolloin käytte lapsen kanssa useampana päivänä tutustumassa hoitajaan ja hoitopaikkaan)

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.