VALIKKO

Autoton perhe

25.10.2019 18:44

Polkupyörät varastettiin kotipihasta, kun olimme nukkumassa

Pahin painajaiseni toteutui tänä aamuna. Olen pelännyt tätä keväästä asti, kun luovuttiin autosta ja aloitettiin pyöräily. Meidän pyörät varastettiin. Kuvittelin, että se tapahtuu kaupungilla tai kauppareissun jälkeen, kun seison hölmistyneenä väsyneiden ja nälkäisten lasten itkiessä vieressä. Mutta ei, ne tultiin törkeästi viemään meidän pihasta, sillä aikaa kun olimme nukkumassa.

 

Miehen varastettu pyörä oli Merida ebig nine 600

 

Minun piti tänä aamuna pyöräillä kaupunkiin yhteen palaveriin ja viedä oma sähköpyöräni Matkahuoltoon, josta se lähtisi takuukorjaukseen. Mies lähti heräämisen jälkeen irrottamaan siitä lokasuojia ja palasi hölmistyneenä sisälle. Pyörät oli varastettu. Piti käydä itsekin pihalla varmistamassa asia ja tosiaan meidän etupiha oli tyhjä. Ainoastaan lapsen pyörä oli jätetty, mikä oli hyvä, koska muutoin olisi seurannut iso itku.

 

Alkoi tosin itseäkin itkettämään, kun mietin miten selviämme arjessa, kunnes saadaan uudet pyörät hankittua ja niihin kaikki osat pyöräkärryn vetämiseen tarkoitetuista adaptereista lähtien. Onneksi ehdin aamulla linja-auton kyytiin ja sieltä ajoissa työpalaveriini. Mies jäi lasten kanssa kotiin. Viikonloppu antaa pari päivää aikaa miettiä tulevia logistisia ongelmia, vaikka pyörävarkaus muuten pisti viikonlopun suunnitelmat uusiksi.

 

Jyväskylän liikenne pelasti tämän aamun

 

Pyörävarkaus pistää autottoman elämän uusiksi

 

Naapurit, ystävät ja sukulaiset ovat tarjoutuneet onneksi lainaamaan autoja sekä pyöriä. Menee elämä vähän hankalaksi, kun minun työni alkaa aikaisemmin, mies vie lapset hoitoon ja menee omiin töihinsä ja minä puolestani haen lapset, kun pääsen aiemmin. Tarvittaisiin kaksi kulkupeliä lasten kuljetusmahdollisuudella tai sitten yrittää sopia ensi viikosta alkaen lasten hoitoaikojen muutoksesta niin, että toinen meistä sekä vie, että hakee.

 

Toisaalta omaa tyhmyyttä, kun menee Ilta-Sanomien ja Iltalehden haastattelussa kertomaan, että meillä on pihassa useamman tuhannen euron edestä pyöräkalustoa. Ammattilaisen on ne helppo nostaa kyytiin, vaikka kuinka olisi u-lukolla kiinni, kun ei ole kiinnitetty kiinteään telineeseen. Lasten pyöräkärry oli onneksi sisätiloissa. Naapuruston omasta Facebook -ryhmästä selvisi, että kenenkään muun pihasta ei oltu viety mitään. Ainoastaan meillä oli käyty ja seinänaapurin kalustoa tutkailtu.

 

Minulta varastettiin kuvan mukainen GZR 275

 

Tämä viikko on muutenkin ollut aika painajaismainen, kun oma pyörä on reistaillut. Astianpesukone on ollut rikki ja ollaan käytetty kaapista kaikki astiat snapsilaseja myöten, kun kuviteltiin, että se olisi eilen tullut huollon yhteydessä kuntoon. Sen sijaan korjaaja vei sen mukaan ja meillä on aivan jäätävä tiskivuori odottamassa tiskaamista. Jos joku asia lohduttaa, niin varkaiden saamasta saaliista toinen oli rikkinäinen sähköpyörä.

 

Mies suunnitteli tekevänsä pihaamme DIY betoniporsaan, johon voi jatkossa kiinnittää pyörät rungosta. Lisäksi uusiin pyöriin hankitaan GPS paikantimet. Toistaiseksi olemme sekä autoton, että pyörätön perhe.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Erittäin ikävä kuulla että joku on käynyt varastamassa pyöränne. Toivottavasti tekijät saadaan kiinni… Itseltänikin vietiin 2 vuotta sitten 2 polkupyörää (arvoa niillä nyt ei paljoa ollut) mutta vasten kaikkia odotuksia poliisi löysi ne 2 viikon sisällä.

  Toivottavasti saatte asiat järjestykseen 🙂

   0
  • Noora Inkeroinen

   Kiitos Nimetön, hienoa toimintaa ollut tuolloin poliisilta. Toivottavasti meidänkin pyörät löytyisivät!

    3
   • Nimetön Kurapalli Babu

    Ihan kuin ei muuten olisi hienoa toimintaa poliisilta? Ei niillä vaan yksinkertaisesti ole resursseja selvittää pyörävarkauksia. Ja oli kyllä aika urpoa pitää pyöriä etupihalla ilman että on lukittuna mihinkään kiinteään kiinni.

     4
    • Nimetön

     On tuo kyllä ihan outoa, että pyörän omistaja syyllistetään, kun pyörä varastetaan. Eiköhän syyllinen ole kuitenkin aina varas, vaikka pyörää ei olisi lukittu ollenkaan.
     Itse kyllä vedän pyörän aina u-lukolla kiinteään kohteeseen kiinni, mutta kotipiha on alue, jonne ei kenelläkään varkaalla pitäisi olla asiaa. Omalta pihaltani varas ei ehjänä poistu. Elävänä ehkä juuri ja juuri…

      5
     • Nimetön Nimetön

      Enhän minä ketään ole syyllistänyt. Tietenkin on varkaan vika. On vaan outoa pitää vähän kalliimpia pyöriä pihalla josta ne voidaan nostaa esim auton kyytiin. Mutta myöhäistä se nyt on toimia, pyöriä tuskin takaisin saa.

       3
 • äiti-ihminen

  Voi kun kurja uutinen nyt tämä:( toivottavasti tekijä jäisi kiinni. Paljon teille tsemppiä ylimääräiseen suunnitteluun. Huoh…

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei äiti-ihminen, kyllä pisti harmittamaan tämä juttu. Toivottavasti tekijä jäisi kiinni ja pyörät löytyisi. Jotain pitää keksiä tälle väliajalle kunnes saadaan kalusto taas kasaan.

    0
   • Sini

    Siis täähän on aivan kamalaa! :O On kyllä ollut ilkeästi suunniteltu teko. Tsemppiä kovasti!

     0
    • Noora Inkeroinen

     Kiitos Sini! Harmitti kyllä perjantaiaamuna kovasti.

      0
 • A-U. Toilia

  Mutta eikös teillä ollut se valvontakamera kuvaamassa ettei pyöriä varastella?

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei A-U. Toilia, valitettavasti kamera ei sitä itse varastamista estä. Kuvittelin sen kuitenkin toimivan pelotevaikutuksena.

    0
   • Nimetön Nimetön

    Onko kameran kuvia varkaista saatavilla? Laitahan jakoon.

     1
    • Noora Inkeroinen

     Hei nimetön, annetaan poliisin selvitellä asiaa. 🙂

      0
     • Nimetön Opa

      Usko pois, poliisilla ei riitä resurssit tämän tason rikoksiin. Jyväskylän kokoisessa paikassa kuitenkin rajallinen määrä ihmisiä, joten ryövärit voisi suomen voimalla saada nopeastikin tunnistettua…

       0
     • Nimetön Opa

      Ja ei suomen vaan somen… 🙂

       0
     • Noora Inkeroinen

      Hei Opa, En mäkään usko, että näitä pyöriä enää tullaan näkemään. Voihan ne olla jo ulkomaillakin. Laki taitaa olla sellainen, että varkaillakin on yksityisyyden suoja. Muistaakseni yrittäjät on Suomessa saanut sakkoja varkaiden kuvia jakaessaan.

       3
   • Nimetön Mh

    Todella ikävä homma 🙁 Olen tätä siun blogia aina välillä lueskellut mielenkiinnosta kun sähköpyörät on näin luomupyöräilijälle aika vieraita.
    Mutta joo, ei kannata pitää kyllä pyörää valvomatta ulkona ilman hyvää lukitusta kiintopisteeseen hetkeäkään. Kallis sähköpyörä lähtee kyllä varmasti omille teilleen nopeasti ainakin jos asuu yhtään kaupungissa. Toivottavasti pyöränne löytyvät kuitenkin jostain!

     0
    • Noora Inkeroinen

     Hei Mh, kiitos. Yleensä onkin aina U-lukolla ollut kiinni kiinteässä kohteessa. Harva paikka on sellainen, että näin ei olisi saanut lukittua, paitsi meidän oma piha.

      0
 • Ekologisti

  Voi harmi. Alhaista touhua ja pistää vihaksi.
  Hyvä, että laitat pyöristä kuvat ja merkit näkyviin, niin voi tunnistaa, jos joku yrittää kaupitella.
  Ja sitten vinkki, jos joudutte hankkimaa n uusia pyöriä: ainakin minun pyörässäni oleva Yamahan keskiömoottori on toiminut moitteettomasti joka säällä.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Ekologisti, Aamulla harmitti aika paljon. Vakuutus toivottavasti korvaa jotain. Pakko tässä on varmaan laittaa uudet pyörät tilaukseen, kun ei me montaa päivää pärjätä ilman. Julkinen liikenne Jyväskylässä on aika huonoa lähiöiden välillä. Kiitos suosituksesta!

    0
   • Ekologisti

    Vakuutus korvannee aika hyvinkin kun pyörät ovat vielä uusia. Sitten ikävähennys alkaa purra kohtuuttoman nopeasti.
    Mutta nyt pienten lasten äiti nukkumaan siitä !

     0
    • Noora Inkeroinen

     Se on kyllä totta, oon ollut jo liian pitkään hereillä. Aamulla kaduttaa 😀

      0
 • Ekologisti

  Piti olla hymiö perässä, mutta ei vissiin tullut läpi… Joten perinteinen 🙂

   0
 • Viherkylän asukki

  Asu viherkylä.
  Ylläripylläri tavaroita katoo. 😀
  Ihan oma vika.

  (Ja juu, multa viety hemmetin monta, silläpä en enää pyöräile kun ei varaa ostaa aina uutta.)

   0
 • Sähkömaastopyöräilijä

  Hei, miten olisi gps laite seuraavaan pyörään? Tai halpa pieni puhelin piilotettuna runkoon, jossa Googlen tili (saa sijainnin selville).

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei sähkömaastopyöräilijä, kirjoittelinkin tuossa että seuraaviin pyöriin tulee varmasti tällaiset!

    1
 • Hans Kompis

  Todella kurja juttu ja jälkiviisastelu on sitä ankeinta viisastelua mutta kun nyt satuin just tämän ko. blogin löytämään niin oliko tosiaan niin että pyöriä säilytetty kesän läpi pihalla ja toisinaan jopa lukitsematta kuten blogilinkin kohdassa 2. mainitaan? AINA sähközygät sisälle, no matter what, etenkin kun tätä teidän (sinällään ihan hienoa) autotonta perheelämää on eri medioissa ja lehdissä kovasti rummutettu. Mutta toivottavasti noista valvontakameroista nyt kuitenkin joku… apu https://www.stoori.fi/autoton-perhe/3-vinkkia-kuinka-estaa-pyoran-varastaminen/

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Hans Kompis, Kyllä pyöriä on säilytetty koko kesän meidän etupihalla, tosin lukittuna. Tuo lukitsemattomuus kohta koski meidän vanhoja ei-sähköisiä pyöriä. Tyhmää toki näin jälkikäteen ajateltuna, ettei otettu huomioon lehtijutun mukanaan tuomaa kiinnostusta.

    0
  • Nimetön Sunnuntaifillaristi

   @HansKompis – sisälle tuominen polkupyörien(kin) suhteen etenkin talvisin on vähän kaksipiippuinen juttu. Jää sulaa ja muutenkin lämpimään tuonti tuottaa kosteutta komponenttien pinnoille. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun vaihteiston tai jarrujen jarrukaapeli on ulos pakkaseen tuomisen jälkeen jäätyneet jumiin. Toki varkauksia sisälle tuominen ehkäisee varmasti erittäin hyvin.

   Ja sitten toinen näkökulma, joka tuli vastaan polkupyörä käsittelevällä keskustelufoorumilla: https://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?60646-Boschin-1-generaation-moottorin-korjaus-vaihto (toivottavasti linkki kopioitu oikein).
   Huolestuttava tilanne Suomessa, jos varaosia ei enää helposti saa yli 2 vuotta vanhoihin sähköpyörien ja toisaalta jos laatumerkkienkin moottorit hajoilevat jo 6 tkm ajamisen jälkeen…

    0
   • Hans Kompis

    Jää sulaa ja kosteutta komponenteissa so what? Jäätyviin vaihdekaapeleihin auttaa aseöljy ja jäätyviin jarrukaapeleihin auttaa mekaanisten jarrun päivittäminen hydraulisiin. Jälkimmäinen etenkin suositeltavaa sillä sähköpyöräillessä kun kamppeella on painoa se 20+ kg ja vauhtiakin helposti on jarrut se vihonviimeinen paikka säästää. Vaihdekaapelin öljyäminen on taas ihan niitä talvipyöräilyn perusjuttuja jotka kyllä luulisi olevan hallussa jos ajatus oli talven läpi zygää sotkea.

    Terveisin ”viisi talvea sähköpyöräillyt ja pyörää lämpimässä tallissa aina säilyttänyt”

     0
   • Noora Inkeroinen

    Hei sunnuntaifillaristi, uusi tuleva pyörä on sellainen ettei ainakaan latauksen takia tarvitse viedä koko pyörää sisälle. Tuon varkauden jälkeen kyllä hirvittää jättää enää uloskaan.

    Näistä sähköpyörien kestoista oli joskus aiemminkin keskustelua yhden kirjoituksen kommenteissa. Tulee olemaan mielenkiintoista, mikä katsotaan sähköpyörän kohtuulliseksi kestoiäksi. En tiedä onko tästä olemassa vielä yhtään ennakkopäätöstä. Jos ja kun sähköpyöriä aletaan ostamaan enenevissä määrin korvamaan autoja, niin kilometrejä tulee väistämättä paljon. Alkaa pyöräily käydä kalliiksi, jos koko sähköjärjestelmä on uusittava vuoden-kahden välein, kun osat eivät yleensä ole itse vaihdettavissa.

     0
 • Nimetön Nimetön

  Tsemppiä

   1
  • Noora Inkeroinen

   Hei nimetön, kiitos!

    0
 • Julle

  Onneksi bussilla pääsee. Ja auton voi hakea vuokraamosta pahimpaan hätään, jollei bussit kulje.

   1
  • Noora Inkeroinen

   Hei Julle, näinpä. Julkiset ei oikein palvele meidän työmatkalla, mutta onneksi saatiin auto lainaan tälle väliajalle 🙂

    0
 • Nimetön Sähköpyöräilijä

  Täällä PK-seudulla varkaudet on niin arkipäivää että aina runttaan pyörän johonkin kiinteään kiinni. Suorastaan ihmettelen miten oman kotitalon edestä ei pyörät liiku mihinkään hennoillakaan lukoilla, joskin teline on kyllä kunnollinen rungosta lukitsemiseen tarkoitettu. Mutta kyllä me aktiivisimmat polkijat silti pidetään pyörämme etuvarastoissa. Se on tavallaan myös kiva, vähän kuin autotalli pyörälle. Tekee pyörällekkin eritoten talvella hyvää saada yöpyä lämpimässä ja sulaa, eritoten kun omani on myös sähköpyörä.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.