VALIKKO

Autoton perhe

10.11.2019 07:00

Pyöräilin ensimmäistä kertaa lumella

Ala- ja yläasteella kuljin säännöllisesti kilometrin matkan kouluun pyöräillen. Paitsi talvella. Talvella pyörä laitettiin varastoon odottamaan kevättä ja matka taitettiin kävellen.

 

Aikuisiällä pyöräily jotenkin jäi. Saatuani auton 18 vuotiaana tein kaikki matkat sillä pituudesta tai vuodenajasta riippumatta. Pyöräreissuja tehtiin satunnaisina huvituksina kesäisin. Talvipyöräily kokemusta ei siis ole päässyt kertymään.

 

Uusi pyörä saapui ja samoin lumi. Tämä on pelottanut meidän autottomuus projektissa kaikista eniten. Laskin satulaa hieman normaalia alemmas, jotta jalat ylttyisivät paremmin maahan, vaikka mies yritti kannustaa säätämään satulaa normaalille korkeudelle.

 

Jyväsjärven maisemat aamun työmatkalla

 

Perjantaina poljin töihin. Maa oli jäässä, mutta pyörän normaalia hieman leveämmät plussa renkaat pitivät hyvin, vaikka mies ei ehtinyt vaihtaa niihin nastarenkaita. Jännitin silti ja ajoin todella hitaasti. Keskinopeus oli 18,6km/h. Hartiat olivat jumissa ja oikean käden peukalo kipeytyi, kun puristin ohjaustankoa niin kovaa. Työpäivän aikana maahan satoi kunnon lumipeite, mikä ei yhtään helpottanut jännitystä.

 

En ole mikään taitava pyöräilijä. Yritin rentouttaa käsiä ja hartioita ja hokea mielessäni: ”Jos ajat peilijäälle, ei saa tehdä paniikkijarrutusta”. Keväällä minua jännitti ajaa ylipäätään sähköpyörällä, sillä 25km/h vauhti tuntui kovalta. Pian aloin kaipaamaan, että pyörään olisi mahdollista saada hieman lisätehoja. Uskon, että talvipyöräilykin alkaa sujumaan, kun vähän saa tuntumaa ja luottamusta pyörään.

 

Kunnollisella pyörällä on hyvä aloittaa talvipyöräily kokemattomankin pyöräilijän

 

Mies on paljon kokeneempi pyöräilijä kuin minä ja hän on ajanut pyörällä talvellakin. Miehen pyörä Focus Jam2 6.8 nine (2020) saapui perjantaina. Pyörä oli vaurioitunut kuljetuksessa ja nyt sitten selvitellään kuka sen korjaa/korvaa. Pyörä on onneksi ajokuntoinen ja kirjoittelen myöhemmin blogiin miehen kokemuksia tästä pyörästä.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Jyri

  Hyvä, että pohjakunto ja perus tottumus sähköpyöräilyyn ehti tulla ennen liukkaita.

  Pyörä näyttää suorituskykyiseltä heikommassakin kelissä.
  Heti silmä kääntyi katselemaan jo mainittujen peräkärryn kiinnikkeiden, ja mahdollisten pitkien lokkarien, asennusmahdollisuuksiin. Ehkä seisontatuki myös?

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Jyri, pyörä vaikuttaa kyllä hyvältä keliin kuin keliin. Pidemmät lokarit odottaa jo kotona asennusta. Samoin seisontatuki. Adapterit näyttää olevan tilaustavaraa ulkomailta. Ei olla ainakaan suomalaisten pyöräkauppojen varastoista onnistuttu vielä löytämään oikeaa mallia.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.