VALIKKO

Autoton perhe

18.11.2019 05:30

#Pyöräilytalvi saapui Jyväskylään

Pyöräliiton valtakunnallista #Pyöräilytalvi -kampanjaa vietetään tällä viikolla 18.-22.11.2019. Kampanjan tarkoitus on muistuttaa kaikkia siitä, ettei pyöräily ole talvellakaan mitenkään erikoista tai vaativaa. Talvella voi edelleen nauttia pyöräilyn mukanaan tuomista eduista.

 

Pyöräilytalvi Jyväskylässä

 

Jyväskylän pyöräilyseura järjestää kampanjan osana viisi katutapahtumaa Jyväskylässä. Näissä jaetaan ledivaloja valottomille pyöräilijöille. Tarjolla on lämmintä juomaa sekä pientä naposteltavaa ja ennen kaikkea vinkkejä talvipyöräilyyn. Tapahtumissa on mahdollista päästä koeajamaan myös sähköpyörää! Tarkemmat aikataulut ja ohjelman löydät täältä.

 

Talvipukeutuminen pyöräillessä

 

Talvipyöräilyyn riittää tavallinen sään mukainen pukeutuminen

 

Kuten #pyöräilytalvi muistuttaa, niin Suomen ilmastoon tottunut ihminen ei tarvitse erityisosaamista pukeutuakseen talvella. Normaali talvipukeutuminen riittää. Perheemme vaihdettua auton polkupyörään olen onnistunut välttämään keski-ikäiset miehet lycrassa vaikutelman. Sähköpyöräillessä ei pääse syntymään hirveää hikeä, vaikka polkee kaksi lasta pyöräkärryssä. En siis ole joutunut tinkimään normaalista pukeutumisestani.

 

Pienillä pakkasilla olen vetänyt työhousujen ja -hameiden päälle tuulen- ja vedenpitävät ulkoiluhousut sekä villakangastakin. Palelevat sormet ja varpaat pysyvät lämpöisinä villasukissa ja talvikengissä sekä riittävän paksuissa toppahanskoissa. Kovemmilla pakkasilla olen ajatellut lisätä alle kerraston ja siirtyä toppavaatteisiin.

 

Päähän on toistaiseksi riittänyt tuubihuivi ja kaulaan huivi. Kovemmilla pakkasilla siirryn todennäköisesti käyttämään jonkinlaista kommandopipoa tai sitten paksumpaa kaulaliinaa ja ohutta pipoa kypärän alla. Aamulla tehty meikki on suojassa ajolasien ja huivin alla, vaikka välillä on ripsinyt vettäkin ajaessa. Lapset puen kärryyn sään mukaisiin ulkoiluvaatteisiin ja he ovat kärryn suojassa viimalta ja sateelta.

 

Takana 12 kilometriä pyöräilyä, talvivaatteista kuoriutuminen ja voi aloittaa suoraan työt

 

Pyörävarusteet talvella

 

Pyörien varastamisen jälkeen meni 2,5 viikkoa ennen kuin saimme hankittua kaluston uudestaan kasaan. Talvea varten erityisiä hankintoja ei olisi tarvinnut tehdä, sillä lokasuojat ja valot pyöriin olisivat tulleet joka tapauksessa. Itse koin kuitenkin nastarenkaiden tuovan hieman lisää henkistä turvaa ihmiselle, joka ei ole aiemmin pyöräillyt talvella.

 

27,5 tuumainen plus kokoinen Schwalben valmistama Ice spiker pro rengas osoittautui liian kovaksi vastukseksi laittaa itse vanteelle ja vein sen yhden illan taistelun jälkeen pyöräliikkeeseen, jossa homma hoitui kolmessa minuutissa (tosin köyhdyin tästä hyvästä 20€). Mies panosti rahallisesti hieman enemmän ja hankki nastarenkaille toiset kiekot hiluineen, joita on helpompi vaihdella tarpeen vaatiessa.

 

Tässä pystyi polkemaan ilman nastarengastakin, mutta nastat tuovat lisää ajovarmuutta

 

Kirjoitin täällä aiemmin ensimmäisestä pyöräilykokemuksestani lumella. Täytyy sanoa, että jo viikossa olen kehittynyt itsevarmemmaksi talvipyöräilijäksi. Vauhti on edelleen maltillisempi kuin kesäkelillä, mutta riittävän nopea työmatkapyöräilyyn. Toisin kuin veikkasin, niin vielä ei ole tullut autoa ikävä, sen sijaan pyöräilyä kyllä tuli sinä aikana, kun uusi pyörä ei ollut vielä saapunut.

 

Voit osallistua Pyöräilytalvi -kampanjaan jakamalla somessa kuvasi tunnisteella #pyöräilytalvi.

Kommentit

 • jenniannukka

  Kiva kun muistutit tuosta Jyps:n tapahtumasta, täytyykin pyöräillä sit kautta töistä kotiin

   0
  • Noora Inkeroinen

   Täytyy itsekin käydä pyörähtämässä 🙂

    0
 • Ekologisti

  Kun pakkanen kiristyy ja tuubihuivi kypärän alla ei enää riitä, ehdotan monimutkaisten turbaaniviritelmien tilalle yksinkertaista ja erittäin toimivaksi toteamaani ratkaisua: laskettelukypärä.

  Taas lisää varusteita, mutta ei se kovin kallis ole. ”Miksi keksiä pyörää uudestaan”, kun valmis ratkaisu on olemassa? Hienoimmissa niistä on jopa säädettävät/suljettavat tuuletusaukot ja visiiri, jonka voi tarvittaessa nostaa ylös ajonkin aikana. Ei huurru, mutta vesisade vie tietysti näkyvyyttä.

  Itse sähköpyöräilijänä siirryn laskettelukypärään jo, kun lämpötila putoaa alle 10°, eli kun korvat alkavat kaivata suojaa.

  Ja kypärä, jonka tarkoitus on suojata 50-100km/h:ssa jäiseen rinteeseen osuvaa päätä, on varmasti tarpeeksi vahva pyöräilyynkin.

   1
  • Noora Inkeroinen

   Mies on suunnitellut tätä samaa, kunhan lumi alkaa pysymään ulkona. Laskettelulasit ovat kuulemma ehdottomat kovilla pakkasilla. Katsotaan seuraanko perässä vai virittelenkö turbaaneja 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.