VALIKKO

Autoton perhe

11.5.2019 10:30

Tivoli, katkenneet ketjut, palohälytys ja Jyväskylän pyöräilyviikot

Autoton perhe blogi

Ensimmäinen viikko ilman autoa

Ensimmäisen autottoman viikon saldo: 109km pyöräilyä, 1 katkenneet ketjut, liian monta kierrosta vapputivolin maailmanpyörässä, 1 palohälytys ja Jyväskylän pyöräilyviikot.

Autoton elämä alkoi virallisesti 1.5.2019, mutta aloitimme pyöräilyn jo hieman aiemmin. Ensimmäiselllä viikolla hain esikoista hoidosta, niin muut hoitolapset kerääntyivät ympärille ihmettelemään sähköpyörää ja pyöräkärryä. Yksi lapsista olisi kovasti halunnut, että heille ostetaan samanlainen kärry. Lupasin käydä ajeluttamassa häntä kierroksen seuraavalla kerralla, kun on vähän enemmän aikaa. Myös muita aikuisia sähköpyörä tuntui kiinnostavan ja yksi kertoi itsekin harkitsevansa auton vaihtoa pyörään. Ehdottomasti positiivisin asia, jonka pyöräily on tuonut on se, että meidän autossa viihtymätön vauva ei enää huuda kurkkusuorana turvakaukalossa koko matkaa, kun ajan perhepäivähoitajan luokse. Nyt hän istuu tyytyväisenä pyöräkärryssä ja katselee maisemia tai vaihtoehtoisesti nukkuu.

 

Lapset viihtyvät pyöräkärryssä paremmin kuin autossa

Vapputivoli

Vappuaattona kilometrejä tuli 21, kun haettiin miehen kanssa esikoinen hoidosta ja suunnattiin vapputivoliin. Kotiin päästyä oli akkuakin vielä pykälän verran jäljellä, vaikka minulla oli perässäni pyöräkärry, kaksi lasta ja sähköavustus täysillä (miehen adapteri ei ole vieläkään saapunut). Lapset tuntuivat viihtyvän tivolissa ja vauvakin pääsi kierrokselle maailmanpyörään. Laitteenkäyttäjä tosin unohti päästää meidät pois kyydistä ja mentiin useampi ylimääräinen kierros. Se ei tosin meitä haitannut, kun oli seura, maisemat ja sää kohdillaan.

 

Vapputivoli

Itkettävän hyvä olut ja katkenneet ketjut

Pyöräily on selvästi parantanut mielialaa, kun saa vähän liikuntaa ja raitista ilmaa. Ulkoilen kyllä lasten kanssa vähintään kerran, yleensä kaksi kertaa päivässä säästä riippumatta. Nyt ulkoilun lisäksi tulee myös sitä hyötyliikuntaa, jota ei autossa istuessa saanut. Täysin ilman vastoinkäymisiä ei kuitenkaan olla selvitty. Takatalvi saapui Jyväskylään heti, kun meidän Autoton perhe -projekti virallisesti alkoi. Olisihan se kiva pyöräillä vain lämpöiseisessä auringon paisteessa, mutta on ollut hyvä huomata, että sää on pukeutumiskymys myös pyöräilyssä. Pyöräily ei ole tuntunut vastenmieliseltä edes lumi- tai vesisateessa, jos on kunnolliset vaatteet päällä. Tämän myötä on herännyt jopa ajatus, että voisikohan pyöräilyä jatkaa talvellakin.

Luin yhdestä Facebook -ryhmästä ”niin hyvästä oluesta, että se saa miehen itkemään”. Ulkona oli kylmä ja satoi räntää. Ajattelin, että nopeastihan minä käyn lasten kanssa tuossa neljän kilometrin päässä Alkosta sellaisen hakemassa miehelle yllätykseksi. Eihän siinä mitään, mutta tällaiselle napavaihteisiin tottuneelle pyöräilijälle tuli yllätyksenä, ettei ketjuvaihteisella pyörällä voi pysähtyä isoimmalla vaihteella liikennevaloihin. Napsuttelin paikoillani ollessa pienimmälle vaihteelle ja polkaisin valojen vaihduttua ylämäkeen täydessä lastissa oleva pyöräkärry perässä. ”KRITS, KRÄTS, PAM” ja ketjut poikki. Ei siinä paljon naurattanut, kun edessä oli se neljä kilometriä lumisateessa ja piti työntää sähköpyörä sekä kärryissä itkevät lapset kotiin. Kaiken huipuksi sitä olutta ei ollut edes myynnissä tuossa Alkossa, joten aivan turha reissu. Ei itkettänyt olut vaan oma tyhmyys. Mies kävi ostamassa minulle jotkut erikoisvahvisteiset ketjut, etten runno niitä pilalle ja vaihtoi ne meidän kodinhoitohuoneessa.

Kävin pyörällä myös töissä ja sain ainakin yhden työkaverin jo innostumaan sähköpyöristä. Matkalla kotiin kävin keskustan Alkon kautta hakemassa sen itkettävän hyvän oluen. Ihan ei kyyneliä miehen silmäkulmissa näkynyt, mutta todella hyvää kuulemma oli.

 

Omnipollo yellow belly -olut

Jyväskylän pyöräilyviikot

Viikonloppuna oli Jyväskylässä pyöräilyviikot ja ensin ajattelin tehdä niistä oman kirjoituksensa. Itse tapahtuma oli kuitenkin pienoinen pettymys. Lauantai aamuna sateisella kävelykadulla ei juuri ollut muita ihmisiä. Mies innostui ostamaan Kärcherin pyöräpesurin messutarjouksesta. Suunnattiin sen jälkeen American Dineriin syömään ja oltiin ehditty saamaan juomat eteen, kun Forumissa alkoi palohälytys ja koko rakennus evakuoitiin. Esikoinen alkoi tietysti itkemään, kun ei saanut luvattua hampurilaista. Pahaan mieleen auttoivat paikalle ajaneet paloautot, ambulanssi ja poliisiauto sekä kotimatkalla haettu mäkkärin ateria.

 

Jyväskylän pyöräilyviikot keräsivät muutamia ihmisiä sateesta huolimatta

 

Sunnuntaina suuntasimme pyöräilyviikolle vasta lasten päiväunien jälkeen iltapäivästä. Tapahtuma-alueella oli vielä vähemmän kojuja ja ihmisiä kuin lauantaina. Esikoinen viihtyi lasten taitoajoradalla ja minä kävin vauvan kanssa ilmaiseksi katsomassa Nanna Suden taidenäyttelyä pyöräilykypärää näyttämällä. Kävin katsomassa myös tapahtumajärjestäjän JYPS:n (Jyväskylän pyöräilyseura) kojua. Olisin halunnut ostaa heiltä pyöräilypaidan. Teltassa värjötteli varmaan yhdeksän ihmistä, joista kukaan ei puhunut minulle mitään tai edes nyökännyt tervehdykseksi. Nappasin mukaani yhden tarran ja poistuin vähin äänin paikalta. Luulisi, että seura olisi huomioinut edes niitä muutamia, jotka huonosta säästä riippumatta olivat tulleet paikalle. Olisivat vaikka kertoneet yhdistyksestään tai kertoneet lasten kuvasuunnistuksesta, joka alkoi heidän teltastaan. Nyt jäi vähän epätervetullut olo. Suuntasimme Huhtasuon pumptrackin kautta kotiin, joten ainakin esikoisella oli hauska päivä pyöräilyn merkeissä.

 

Jyväskylän pyöräilyviikot, esikoinen viihtyi lasten taitoajoradalla

 

Huhtasuon pumptrack

 

Ensimmäisen viikon aikana pyöräily ei ainakaan ole rajoittanut meidän menemisiä mitenkään, vaikka keli on ollut huono. Pyöräily on lisännyt omaa hyvinvointia ja parantanut mielialaa. Oma olemuskin tuntuu jo sutjakammalta, vaikka se taitaa olla enemmän omassa mielessä. Sen verran olen kuitenkin viisastunut, että aion käydä ostamassa pyöräkärryn kyytiin rengaspaikkoja ja laitan sinne myös bussilipun hinnan verran kolikoita ongelmatilanteita varten.

 

(Julkaistu alunperin Bloggerissa 6.5.2019)(

 

 

 

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Jes! Hieno elämäntapamuutos. Haluaisin tehdä samoin itsekin. Meillä kuitenkin osa perheestä vastustaa ajatusta. Täytyy tehdä sen minkä voi, säilyttäen samalla perherauhan 🙂

  Mukavaa pyöräilykevättä ja -kesää!

   0
  • Noora Inkeroinen

   Kiitos! Näissäkin asioissa on hyvä säilyttää perherauha, mutta ehkä omalla esimerkillä saa innostettua muitakin mukaan. Hyvää pyöräilykautta sinullekin!

    0
 • Nimetön Jyppi

  Mukavaa tekstiä. Hyvää rakentavaa kritiikkiä myös Jypsin porukalle – minäkään en ymmärrä tuota sisäpiiriujostelua, kun seuralla on hienoja juttuja koko ajan menossa. Pitäs olla enemmän ” meillä on kivaa, tule sinäkin mukaan!”

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei Jyppi! Luulen, että tässä tapauksessa myös sateinen ja kylmä sää sai ihmiset vetäytymään oman telttansa suojiin. Facebookissa seura näyttää ainakin olevan aktiivinen ja edistää pyöräilyä.

    0
 • Nimetön Nimetön

  Seuraa tekee valtavan paljon pyöräilyn edistämiseksi Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Tulkaa tekin mukaan toimintaan tänä kesänä, joko vain osallisumaan hienoihin aktiviteetteihin tai talkoisiin.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei, näin olen ymmärtänytkin. Noita tapahtumia kannattaa hyödyntää seuran esittelyyn, koska sinne lähtökohtaisesti tulee pyöräilystä kiinnostuneita paikallisia. Itsekin olisin ollut helposti puhuttavissa mukaan toimintaan tässä pyöräilyinnostuksessani. Käydään varmasti jatkossakin tapahtumissa. Talkoisiin osallistuminen ei ainakaan vielä onnistu näiden 2 vuotiaan ja 10 kuukauden ikäisen kanssa. Oltaisiin varmaan enemmän tiellä, kuin avuksi.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.