VALIKKO

Autoton perhe

9.6.2019 19:39

Töihin palaaminen äitiysloman jälkeen – kun pyöräily muuttuu pakolliseksi

Töihin palaaminen äitiysloman jälkeen

 

Havahduin toissa päivänä siihen, että töihin palaaminen äitiysloman jälkeen koittaa maanantaina eli huomenna. Ajatus on kyllä käynyt välillä mielessä, mutta jotenkin olen ajatellut siihen olevan vielä pitkä aika. Nämä viimeiset viikot ovat menneet todella nopeasti, kun on ollut paljon tekemistä. Ei tainnut kuitenkaan olla ihan fiksuin veto ilmoittaa tuota meidän 2 -vuotiasta viikon kestävään uimakouluun. Olen sen vuoksi pyöräillyt 10 kilometriä, käynyt 45 minuuttia uimassa ja polkenut 10 kilometriä takaisin kotiin joka ilta. Olisi ollut muutakin hommaa näin viimeisellä viikolla kotona. Toisaalta minulla ei ole ollut aikaa kirjoitella miehelle typeriä listoja lasten päivärytmistä tai muista itsestään selvistä asioista, jotka mies osaa ilmankin.

 

”Olin aivan kypsä kotona olemiseen ja all inclusive hotellin pyörittämiseen. Kaipasin jotain omaa vauva-arjen lisäksi.”

 

Mieheni on yrittäjä, mutta silti hän on pystynyt jäämään molempien lasten kanssa isyyslomille minun äitiyslomieni päätyttyä. Esikoinen jatkaa perhepäivähoidossa kaksi kertaa viikossa ja mies jää kotiin syksyyn asti. Näin saamme pitkitettyä vauvan hoitoon vientiä yli vuoden ikään saakka. Esikoinen oli saman ikäinen, kuin vauva nyt minun aloittaessani työt. Tuntuu aika hurjalta, että olen voinut lähteä noin pienen luota pois. Vaikka vauva onkin kasvanut kuukautta vaille taaperoksi, joka ottaa askeleita tukea vasten sekä sanoo muutaman sanan, tuntuu hän silti vielä todella pieneltä. Lisäksi vauvalla on tällä hetkellä hyvin voimakas äitivaihe meneillään. En voi laskea häntä sylistä maahan tai poistua toiseen huoneeseen ilman hirveätä itkua. Ehkä hän aistii, että jokin arjessa on muuttumassa? Esikoisen kohdalla olin täysin valmis menemään töihin tässä vaiheessa. Olin aivan kypsä kotona olemiseen ja all inclusive hotellin pyörittämiseen. Kaipasin jotain omaa vauva-arjen lisäksi.

 

Viimeiset hiekkalaatikkoleikit ennen töihin palaamista äitiysloman jälkeen

 

”Kahden alle kaksi vuotiaan kanssa ei ollutkaan niin kamalaa, kuin etukäteen peloteltiin. Olimme miehen kanssa lukeneet kaikki kauhutarinat ja tutkimukset siitä, kuinka lapset alle kahden vuoden ikäerolla aiheuttavat vanhempien eron ja ennenaikaisen kuoleman.”

 

Ehdin olla melkein vuoden töissä ennen kuin jäin uudestaan äitiyslomalle ja nyt olen nauttinut lasten kanssa kotona olemisesta. Kahden alle kaksi vuotiaan kanssa ei ollutkaan niin kamalaa, kuin etukäteen peloteltiin. Olimme miehen kanssa lukeneet kaikki kauhutarinat ja tutkimukset siitä, kuinka lapset alle kahden vuoden ikäerolla aiheuttavat vanhempien eron ja ennenaikaisen kuoleman. Olemme molempien lasten syntymän jälkeen tehneet sopimuksen, että erota ei saa ennen kuin lapsi on täyttänyt 3 vuotta ja arki alkaa palautua normaaliksi. Ehkä sen vuoksi, että olimme varautuneet kaikista pahimpaan, taukoamatta itkevästä refluksivauvasta aina lasten välisiin mustasukkaisuusriitoihin, lapsiarki on ollut yllättävän ihanaa. Oma aika on toki kortilla, enkä ole nukkunut kolmeen vuoteen täysiä yöunia, mutta päivät menevät lasten kanssa touhutessa. Itse en ole kotona viihtyvää sorttia, joten olen kuskannut lapsia mukana kaikkialla. Olisi ollut kiva jatkaa tätä vielä pidempään ja viettää lasten kanssa enemmän aikaa.

 

6+6+6 malli ja töihin palaaminen äitiysloman jälkeen

 

”Kotihoidontuelle jääminen ei ole realistinen vaihtoehto niille, joilla on vakituinen työpaikka odottamassa, iso asuntolaina, ei säästöjä eikä halua tai mahdollisuutta jäädä miehen elätettäväksi.”

 

Itse olisin kannattanut 6+6+6 mallia, joissa 6 kuukautta äiti saa olla vauvan kanssa kotona, isä saa myös 6 kuukautta ja kolmannen 6 kuukautta perhe olisi saanut jakaa haluamallaan tavalla. Meillä se olisi tarkoittanut, että olisin saanut olla kotona siihen asti kun vauva täyttää vuoden. Sitten mies olisi pitänyt oman 6kk pätkänsä ja lapsi olisi tarvinnut viedä hoitoon vasta 1,5 vuotiaana. Nykyinen systeemi, jossa äitiysloma kestää 9kk ja isyysloma on 9 viikkoa pakottaa viemään lapset hoitoon alle vuoden ikäisinä.

 

Onneksi retkille ehtii jatkossa viikonloppuisin

 

Kotihoidontuelle jääminen ei ole realistinen vaihtoehto niille, joilla on vakituinen työpaikka odottamassa, iso asuntolaina, ei säästöjä eikä halua tai mahdollisuutta jäädä miehen elätettäväksi. Kotihoidontuki on naurettavan pieni ja jotkut ovatkin ilmoittautuneet työttömiksi työnhakijoiksi, parempien tukien vuoksi, vaikka heillä ei ole aikomustakaan vielä palata työelämään. 6+6+6 malli olisi ainakin itselle ollut parempi, kuin tämä nykyinen 9kk ja sitten takaisin töihin. Onneksi isä pystyy jäämään lasten kanssa vielä kotiin. Syksyllä olisi tarkoitus jatkaa niin, että teemme molemmat 4 päiväistä viikkoa ja mies on lasten kanssa kotona perjantain ja minä torstain. Lapsille tulisi näin ollen vain kolme hoitopäivää viikossa. Vinkkinä muillekin, että Kelalta saa joustavaa hoitorahaa molemmille vanhemmille, jos he hoitavat lapsia eriaikaan.

 

Pyöräily muuttuu pakolliseksi

 

Autosta luopuessamme selvitin jo etukäteen, ettei julkinen liikenne tule olemaan vaihtoehto meidän perheellemme. Jutun voit lukea täältä. Pyöräily on tähän mennessä ollut ihan hauskaa ajanvietettä. Nyt töihin paluun myötä se muuttuu pakolliseksi ja matkaa tulee lapsen hoitopäivinä yhteensä 26km päivässä. Tähän päälle vielä muut pyöräilyt kuten kaupassa käynnit ja muu tekeminen. Kilometrejä alkaa siis kertyä. Olen ennenkin satunnaisesti harrastanut työmatkapyöräilyä ja se on ollut mukavaa hyvällä kelillä ja omasta halusta. Sähköpyörä helpottaa työmatkapyöräilyä sen verran, ettei tarvitse kuljettaa repussa vaihtovaatteita tai käydä aamulla työpaikalla suihkussa, koska sähköpyörän kanssa ei hikoile yhtä paljon. Toki näillä hellekeleillä, mitä nyt viikonloppuna on ollut, tulee hiki, kun vain kurkistaakin ovesta ulos. Sen sijaan ilman autoa pyörän satulaan on hypättävä kelistä riippumatta. Toivon siis mahdollisimman vähäsateista kesää itseni puolesta. Yritän pitää mielessä alkuperäisen ajatuksen kuntoilusta ja sen lisäämisestä. Se aika minkä ennen käytin autossa istumiseen on nyt omaa aikaa ja liikuntaa.

 

”En ole niitä naisia, jotka ottavat kypärän pois päästä, hulmauttavat hiuksiaan ja jokainen suortuva asettuu kauniisti laineille. Otettuani kypärän pois päästä on tyvi liimautunut päätä myöten ja muu osa muistuttaa lähinnä joka suuntaan sojottavaa harakanpesää.”

 

Miten saada hiukset näyttämään hyvältä kypärän jäljiltä?

 

En ole kovin turhamainen tai tarkka ulkonäöstäni. Käytän harvoin muuta meikkiä kuin ripsiväriä. Tosin nyt lähestyvän kolmenkympin vuoksi olen alkanut harkita meikkivoiteen ostamista ryppyjä ja valvottujen öiden aiheuttamia silmäpusseja peittämään. Omistan ohuet ja helposti takkuuntuvat hiukset, joten pyöräilykypärä on niille painajainen. En ole niitä naisia, jotka ottavat kypärän pois päästä, hulmauttavat hiuksiaan ja jokainen suortuva asettuu kauniisti laineille. Otettuani kypärän pois päästä on tyvi liimautunut päätä myöten ja muu osa muistuttaa lähinnä joka suuntaan sojottavaa harakanpesää. Pyöräily ilman kypärää ei ole vaihtoehto, mutta töissä olisi kiva näyttää asialliselta, joten kampaus- ja hiustentaltutusvinkit kypärän jäljiltä otetaan kiitollisina vastaan. Samoin kaikki vinkit tulevaan työmatkapyöräilyyn.

 

Laita seurantaan @autotonperhe Instagramissa sekä Autoton perhe Facebookissa, niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Kommentit

 • Nimetön Elviira

  Kuivashampoota sukaus suorituksen päätteeksi? Pörröpää.

   0
  • Noora Inkeroinen

   Sain myös vinkin niskaponnareista, lettikampauksista sekä työpaikalle hiustenkuivaaja ja vararipsiväri.

    0
 • Nimetön -R

  Sen verran tarkennusta, että äitysvapaahan on kestoltaan sen ~4kk, jonka jälkeen on vanhempainvapaa ~5kk jonka voi pitää vanhemmista kumpi vaan. On harhaanjohtavaa puhua 9kk äitiyslomasta, kun sellaista ei ole olemassa.. Ja tuo 6+6+6 malli olisi nerokas! Meillä tehtiin niin, että minä olin 6kk kotona muksun kanssa, sitten isänsä oli 6kk kotona ja sitten tehtiin molemmat 4-päivästä työviikkoa, niin hoitoviikko jäi muksulla kolmeen päivään.

  Tukkavinkki! Lyhyt tukka ja sen verran vahaa, että kypärän pois otettua saa harottua sen tukan kuohkeahkoksi 😀

   0
  • Noora Inkeroinen

   Hei, olet ihan oikeassa että oikaisin hieman termien kanssa tuossa kohtaa, kun pidin itse kaikki 9kk vapaat, vaikka tuon 5 kuukautta olisi voinut jakaa vanhempien kesken miten vain. Hyvä tarkennus.

   Ihan vielä en uskalla suunnata kampaajalle hiusten leikkuuseen. 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.