VALIKKO

Autoton perhe

19.11.2019 10:44

Tuore tutkimus todistaa: Sähköpyöräily on yhtä tehokasta liikuntaa, kuin perinteinen pyöräily

MTVuutiset kertoi toissapäivänä yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan sähköpyöräily on yhtä tehokasta liikuntaa kuin perinteinenkin pyöräily. Brigham Young -yliopiston tutkimuksen mukaan sähköavusteiset pyörät voivat tuoda täysin samantasoisen harjoituksen kuin perinteiset polkupyörät. Tosin ihmiset nauttivat enemmän sähköavusteisesta liikuntakokemuksesta.

 

Sähköpyöräily on hyvää liikuntaa sekä miellyttävä liikkumismuoto

 

Tutkimukseen osallistui 33 pyöräilijää, joiden sydämensykettä seurattiin suorituksen aikana. Urheilusuoritukseen kuului 10 kilometrin jyrkkiä nousuja sisältävä maastolenkki, joko sähkömaastopyörällä tai perinteisellä maastopyörällä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen osallistujat vaihtoivat pyörään, jota ei he eivät olleet käyttäneet ensimmäisellä kerralla.

 

Sähkön kanssa pyöräilijät polkivat lenkin reilut 12 minuuttia nopeammin kuin luomupyörällä. Sähköpyörällä syke oli vain 10 lyöntiä minuutissa matalampi kuin perinteisellä pyörällä liikkuessa. Molemmilla tavoilla syke nousi kuitenkin raskaan intensiteetin tasolle. Sähköpyöräilyä ei kuitenkaan koettu fyysisesti yhtä rankaksi.

 

Liikuntasuoritus muuttuu tehokkaammaksi, kun kytkee perään oman lisäpainon

 

 

Tutkimustilanne oli rankka fyysinen maastopyörälenkki, jossa sykkeet nousevat aerobisen kynnyksen yli joka tapauksessa. Miten sitten tavallinen työmatkapyöräily, jos rullailee täydellä avustusteholla? Tekemäni testin sähköavusteisesta pyöräilystä verrattuna luomupyöräilyyn pääset lukemaan täältä.

 

Itselläni sähköpyöräily on kannustanut liikuntaan, joka tavallisella pyörällä jäisi tekemättä. Kuten oma testini kertoo, niin työmatkapyöräily sähköpyörällä käy hyvästä terveyttä ylläpitävästä liikunnasta. Vaikka matka taittuu hieman matalammalla sykkeellä ja suoritus on kaloreissa mitattuna kevyempi, niin matkojen pidentyminen nostaa kokonaisenergian kulutusta.

 

Viime kesänä vaihdettuamme auton sähköpyöriin, pyöräilin noin 3 300km, joista noin 3 280 kilometriä olisi jäänyt polkematta perinteisellä pyörälläni. Luomuna pyöräily tuntui etenkin pyöräkärryä vetäessä liian kovalta urheilusuoritukselta tehtäväksi joka aamu ja iltapäivä. Sähkön kanssa pyöräilystä nauttii eri tavalla, kun se tasaa raskaimmat nousut ja liikuttua tulee ihan huomaamattaan.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.