VALIKKO

Autoton perhe

21.10.2019 20:00

Tutkimuksen mukaan pyöräilijä on elämäänsä tyytyväisempi kuin autoilija

Mies linkkasi minulle tämän MTV:n uutisen, jonka mukaan autoilun vaihtaminen pyöräilyyn, kävelyyn tai julkisiin lisää ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä. Voin täysin allekirjoittaa Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhtenäistutkimuksen tuloksen, jonka mukaan ne jotka vähensivät autoilua ja lisäsivät pyöräilyä, kävelyä tai julkisten liikennevälineiden käyttöä olivat tyytyväisempiä kuin ne, jotka jatkoivat autoilua entiseen tapaan. Tärkeimpänä syynä muutoksen oli mainittu oman hyvinvoinnin lisääntyminen.

 

Pyöräily on hyvää arkiliikuntaa

 

Uutisen mukaan tutkimuksen näyttö viittaa siihen, että mikäli Suomea haluttaisiin siirtää hiilineutraaliksi, niin kannattaisi vedota ihmisen henkilökohtaiseen hyvään eli siihen, että terveys ja hyvinvointi paranevat. Meillekin autosta luopuminen lähti enimmäkseen itsekkäistä syistä. Halusimme lisää liikuntaa meidän kiireiseen lapsiperhearkeen.

 

Jos vertaan tilannetta parin vuoden takaiseen, kun esikoinen oli saman ikäinen kuin kuopus nyt, niin jaksan huomattavasti paremmin pimenevää syksyä, lapsen yöheräilyä ja töissä käyntiä. Minua väsyttää toki edelleen, mutta perusvire on paljon parempi. Viimeisten raskauskilojen pudotus ja kunnon kohentuminen on lisännyt tyytyväisyyttä huomattavasti.

 

Mies aloitti tänä syksynä pitkästä aikaa tavoitteellisen treenaamisen ja yllättyi ensimmäisillä treenikerroilla, ettei ollutkaan ihan rapakuntoinen. Ensimmäiset treenit eivät tuottaneet sitä perinteistä tuskaa, jota liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen yleensä tekee. Hyväkuntoisena jaksaa paremmin ja on tyytyväisempi elämäänsä.

 

Näitä kuormia vetäessä kunto kasvaa

 

Ei pelkkää liikuntaa, vaan myös mindfulnessia

 

Pyörällä ja kävellen liikkuessa tulee katseltua kauniita maisemia ja tutkailtua luontoa ihan eri tavalla kuin auton ratissa edessä ajavan perävaloja tuijottaessa. Lisäksi voin sen masentavan harmaan asfalttitien sijasta valita joenvarren hiekkapolut, metsäreitit tai Jyväskylän kauniin rantaraitin. Pidän autolla ajamisesta ja ennen ajattelin automatkojen olevan pieni hengähdystauko päivässä, kun sai olla vain yksin. Pyöräillessä mieli pääsee kuitenkin rentoutumaan vielä aivan uudella tasolla.

 

Uutisen mukaan tutkimuksen uutena havaintona huomattiin, että mikäli säätää omia elämäntapoja kestävälle pohjalle, niin tyytyväisyys näyttää lisääntyvän. Voin samaistua myös tähän. Oman kunnon ja terveyden ylläpitämisen lisäksi voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristöön ja omaan taloudelliseen tilanteeseen, mikä lisää varmasti tyytyväisyyttä.

 

Pyöräillessä maisemiin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota kuin autoillessa

 

Olen tämän blogin myötä itse havainnut lähipiirissä autoilun vähenemistä ja pienoista sähköpyöräinnostusta. Lisäksi olen teiltä lukijoilta saanut lukuisia viestejä, joissa olette kertoneet pyöräilyn lisääntymisestä arjessa tai kakkosautosta luopumisesta. Autottomuus ja autoilun vähentäminen näyttää muutoinkin olevan ajankohtainen ja kiinnostava aihe. Me Naiset teki juuri perheestämme jutun, jonka pääset lukemaan täältä.

 

Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

 

 

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.