VALIKKO

Autoton perhe

3.7.2019 18:06

Työmatkapyöräily ABC

Työmatkapyöräily ABC

 

Autottomuuden myötä työmatkapyöräilystä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus. Oma elämä on tällä hetkellä aika hektistä, kun on kaksi pientä lasta ja vaativa työ. Työmatkapyöräily on tuonut päiviin kaivatun hetken, kun saa olla ihan yksin eikä tarvitse puhua tai olla kenellekään läsnä. Jossain vaiheessa mietin äänikirjojen kuuntelemista tai musiikkia, mutta toistaiseksi olen nauttinut hiljaisuudesta, maisemista ja kukkien tuoksusta. Työmatkapyöräily on huomaamattaan tuonut lisää liikuntaa arkeen, mikä auttaa jaksamaan paremmin.

 

Työmatkapyöräily mahdollistaa maisemien katselun

 

Työmatkapyöräily varusteet

 

Työmatkapyöräilyyn ei tarvita muita varusteita kuin polkupyörä ja pyöräilykypärä (turvallisuus ennen kaikkea!). Pyörän merkillä tai mallilla ei ole väliä, mutta tietysti hyvällä pyörällä matka taittuu mukavammin kuin kitisevällä, ruosteisella mallilla. Sähköpyörän etuna on se, että sillä pyöräillessä ei tarvitse kuljettaa repussa vaihtovaatteita tai suihkutarvikkeita hikoilun varalta. Matkat sujuvat joutuisasti 25km/h tunnissa vauhdilla ylämäistä huolimatta.

 

Sadesäällä olen käyttänyt sadetakkia, kuorihousuja ja kumisaappaita ja päässyt ihan ihmisen näköisenä töihin asti. Hiukset olen suojannut tuubihuivilla kypärän alle ja aurinkolasien takana silmämeikki on pysynyt hyvin paikallaan. Ystäväni, joka työmatkapyöräilee läpi vuoden suositteli viemään työpaikalle hiustenkuivaajan sekä vararipsivärin. Muutoin olen käyttänyt ihan tavallisia vaatteita ja pyöräillyt jopa hameessa töihin. Tosin kuulin, että housuihin voi kulua satulan kuva, jos ahkerasti pyöräilee. Talvea varten joutunee tekemään jo muitakin hankintoja työmatkapyöräilyn mahdollistamiseksi.

 

Oikeanlaisella pukeutumisella pyöräily on mukavaa kelistä riippumatta

 

Kuukauden työmatkapyöräilyn jälkeen kävin ostamassa itselleni repun, koska käsilaukku alkoi ärsyttämään heiluessaan tangossa. Repun lisäksi olen alkanut harkita kunnollisten ajolasien hankintaa, silla aurinkolaseista huolimatta muutama ötökkä on onnistunut lentämään suoraan silmään.

 

Huolla pyöräsi säännöllisesti

 

Työmatkapyöräilyssä kilometrejä kertyy huomaamatta. Käytä pyöräsi säännöllisesti määräaikaishuollossa. Sopiva huoltoväli on esimerkiksi kerran vuodessa keväällä ajokauden alettua tai jos ajat paljon, läpi vuoden, niin käytä pyöräsi huollossa myös syksyllä kylmien kelien alettua.

 

Pese ja huolla pyörä säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa

 

Pyörän huoltamiseen kuuluu myös säännöllinen pesu. Älä anna lian jämähtää pyörän runkoon, ketjuun tai rattaisiin. Pyörän pesuun soveltuu esimerkiksi aiemmin esittelemäni Kärcherin pyöräpesuri. Voitele ketjut heti pesun ja kuivauksen jälkeen tiputtelemalla ketjuöljyä ketjun sisäpinnalle, josta se imeytyy kampia pyörittämällä ketjun nivelosien sisään. Öljyn imeydyttyä, pyyhi ketjujen pinnat puhtaaksi näkyvästä rasvasta.

 

Varaudu yllätyksiin

 

Kuten autoilijan, niin pyöräilijänkin perustaitoihin kuuluu renkaan paikkaus ja vaihto. Repussa kannattaa kuljettaa pientä polkupyörän käsipumppua, paikkarasiaa ja/tai varasisäkumia. Tyypillinen renkaan vaihto vie aikaa noin 15 minuuttia riippuen olosuhteista. Kumin paikkaukseen löytyy hyvät ohjeet esimerkiksi täältä. Rengasrikkoja välttääksesi tarkista säännöllisesti renkaiden ajokunto. Niissä ei saa olla halkeamia ja kulutuspintaa tulee olla riittävästi jäljellä. Kierrä mahdollisuuksien mukaan lasinsirut ja louhikot.

 

Työmatkapyöräily mahdollistaa pyörän hyödyntämisen palaverikäynteihin työpäivän aikana

 

Joskus sääolosuhteet esim. talvella ovat sellaiset, että pyörällä ei yksinkertaisesti pääse. Varaudu silloin käyttämään julkisia kulkuvälineitä tai taksia.

 

Lasten kanssa työmatkapyöräily

 

Lasten kanssa pyöräileminen ei juurikaan eroa lasten kanssa autoilusta

 

Pienten lasten yhdistäminen autottomaan elämäntapaan on tuntunut hämmentävän monia. Tosiasiassa pyöräily lasten kanssa on samanlaista kuin autolla kulkeminen. Aamulähtöihin on varattava riittävästi aikaa, lapset pitää pukea sään mukaan autoon tai pyöräkärryyn. Pyöräkärryihin on myytävänä samanlaisia lämpöpusseja kuin turvakaukaloihin, joten vaaterumbaa helpottaakseni olen miettinyt sellaisten hankkimista talvipyöräilyyn.

 

Kommentit

 • Nimetön Jyri Koivumaa

  Olipa mukava kuunnella työmatkalla radiosta Laukaa – Nav haastatteluasi to-aamuna.
  Onnea ja kaikkea hyvää autottomuusprojektiin ja muutenkin elämääsi!

   0
 • Noora Inkeroinen

  Hei Jyri! Kiitos. Kiva kuulla, että olet ollut kuulolla. Kaikkea hyvää myös sinulle ja terveisiä muille tutuille!

   0
 • Ekologisti

  Itse en täällä suurkaupungin vilinässä uskalla kuunnella muuta kuin ympäröivää liikennettä. Toki työmatkaan sisältyy myös tuulen huminaa, meren kohinaa ja kesäisin lintujen laulua.
  Yllättävän moni tykkää ajaa reppu selässä. Omassa sähköpyörässäni on tavarateline, johon saa erilaisia pyörälaukkuja kunkin tarpeiden mukaan. On paljon mukavampaa.
  Ilman vararipsaria olen pärjännyt oinei hyvin, kedki-iän ylittänyt mies kun olen .

   0
  • Noora Inkeroinen

   Huomenta Ekologisti, en minäkään loppujen lopuksi ole mitään kuunnellut. Tärkeämpää on pitää kuuloaisti avoinna muun liikenteen suhteen.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.