Työmatkapyöräily ABC
Autottomuuden myötä työmatkapyöräilystä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus. Oma elämä on tällä hetkellä aika hektistä, kun on kaksi pientä lasta ja vaativa työ. Työmatkapyöräily on tuonut päiviin kaivatun hetken, kun saa olla ihan yksin eikä tarvitse puhua tai olla kenellekään läsnä. Jossain vaiheessa mietin äänikirjojen kuuntelemista tai musiikkia, mutta toistaiseksi olen nauttinut hiljaisuudesta, maisemista ja kukkien tuoksusta. Työmatkapyöräily on huomaamattaan tuonut lisää liikuntaa arkeen, mikä auttaa jaksamaan paremmin.
Työmatkapyöräily varusteet
Työmatkapyöräilyyn ei tarvita muita varusteita kuin polkupyörä ja pyöräilykypärä (turvallisuus ennen kaikkea!). Pyörän merkillä tai mallilla ei ole väliä, mutta tietysti hyvällä pyörällä matka taittuu mukavammin kuin kitisevällä, ruosteisella mallilla. Sähköpyörän etuna on se, että sillä pyöräillessä ei tarvitse kuljettaa repussa vaihtovaatteita tai suihkutarvikkeita hikoilun varalta. Matkat sujuvat joutuisasti 25km/h tunnissa vauhdilla ylämäistä huolimatta.
Sadesäällä olen käyttänyt sadetakkia, kuorihousuja ja kumisaappaita ja päässyt ihan ihmisen näköisenä töihin asti. Hiukset olen suojannut tuubihuivilla kypärän alle ja aurinkolasien takana silmämeikki on pysynyt hyvin paikallaan. Ystäväni, joka työmatkapyöräilee läpi vuoden suositteli viemään työpaikalle hiustenkuivaajan sekä vararipsivärin. Muutoin olen käyttänyt ihan tavallisia vaatteita ja pyöräillyt jopa hameessa töihin. Tosin kuulin, että housuihin voi kulua satulan kuva, jos ahkerasti pyöräilee. Talvea varten joutunee tekemään jo muitakin hankintoja työmatkapyöräilyn mahdollistamiseksi.
Kuukauden työmatkapyöräilyn jälkeen kävin ostamassa itselleni repun, koska käsilaukku alkoi ärsyttämään heiluessaan tangossa. Repun lisäksi olen alkanut harkita kunnollisten ajolasien hankintaa, silla aurinkolaseista huolimatta muutama ötökkä on onnistunut lentämään suoraan silmään.
Huolla pyöräsi säännöllisesti
Työmatkapyöräilyssä kilometrejä kertyy huomaamatta. Käytä pyöräsi säännöllisesti määräaikaishuollossa. Sopiva huoltoväli on esimerkiksi kerran vuodessa keväällä ajokauden alettua tai jos ajat paljon, läpi vuoden, niin käytä pyöräsi huollossa myös syksyllä kylmien kelien alettua.
Pyörän huoltamiseen kuuluu myös säännöllinen pesu. Älä anna lian jämähtää pyörän runkoon, ketjuun tai rattaisiin. Pyörän pesuun soveltuu esimerkiksi aiemmin esittelemäni Kärcherin pyöräpesuri. Voitele ketjut heti pesun ja kuivauksen jälkeen tiputtelemalla ketjuöljyä ketjun sisäpinnalle, josta se imeytyy kampia pyörittämällä ketjun nivelosien sisään. Öljyn imeydyttyä, pyyhi ketjujen pinnat puhtaaksi näkyvästä rasvasta.
Varaudu yllätyksiin
Kuten autoilijan, niin pyöräilijänkin perustaitoihin kuuluu renkaan paikkaus ja vaihto. Repussa kannattaa kuljettaa pientä polkupyörän käsipumppua, paikkarasiaa ja/tai varasisäkumia. Tyypillinen renkaan vaihto vie aikaa noin 15 minuuttia riippuen olosuhteista. Kumin paikkaukseen löytyy hyvät ohjeet esimerkiksi täältä. Rengasrikkoja välttääksesi tarkista säännöllisesti renkaiden ajokunto. Niissä ei saa olla halkeamia ja kulutuspintaa tulee olla riittävästi jäljellä. Kierrä mahdollisuuksien mukaan lasinsirut ja louhikot.
Joskus sääolosuhteet esim. talvella ovat sellaiset, että pyörällä ei yksinkertaisesti pääse. Varaudu silloin käyttämään julkisia kulkuvälineitä tai taksia.
Lasten kanssa työmatkapyöräily
Pienten lasten yhdistäminen autottomaan elämäntapaan on tuntunut hämmentävän monia. Tosiasiassa pyöräily lasten kanssa on samanlaista kuin autolla kulkeminen. Aamulähtöihin on varattava riittävästi aikaa, lapset pitää pukea sään mukaan autoon tai pyöräkärryyn. Pyöräkärryihin on myytävänä samanlaisia lämpöpusseja kuin turvakaukaloihin, joten vaaterumbaa helpottaakseni olen miettinyt sellaisten hankkimista talvipyöräilyyn.
Olipa mukava kuunnella työmatkalla radiosta Laukaa – Nav haastatteluasi to-aamuna.
0Onnea ja kaikkea hyvää autottomuusprojektiin ja muutenkin elämääsi!
Hei Jyri! Kiitos. Kiva kuulla, että olet ollut kuulolla. Kaikkea hyvää myös sinulle ja terveisiä muille tutuille!
0Itse en täällä suurkaupungin vilinässä uskalla kuunnella muuta kuin ympäröivää liikennettä. Toki työmatkaan sisältyy myös tuulen huminaa, meren kohinaa ja kesäisin lintujen laulua.
0Yllättävän moni tykkää ajaa reppu selässä. Omassa sähköpyörässäni on tavarateline, johon saa erilaisia pyörälaukkuja kunkin tarpeiden mukaan. On paljon mukavampaa.
Ilman vararipsaria olen pärjännyt oinei hyvin, kedki-iän ylittänyt mies kun olen .
Huomenta Ekologisti, en minäkään loppujen lopuksi ole mitään kuunnellut. Tärkeämpää on pitää kuuloaisti avoinna muun liikenteen suhteen.
0