VALIKKO

Autoton perhe

10.7.2019 05:45

Mitä todellisia vaihtoehtoja autolle on olemassa?

Mitä vaihtoehtoja autolle on olemassa?

 

Autossa istumiseen käytetyn ajan hyödyntäminen kuntoiluun, rahallinen säästö sekä ilmastovaikutukset. Tässä oikeastaan tiivistettynä meidän perheen syyt luopua autosta. Haluaisin tässä kohtaa haastaa miettimään, missä tilanteissa autoa käytät. Olen muutaman kuukauden aikana todennut, että autoa ei tarvita kauppakassiksi lapsiperheen viikon ruokaostoksille. Ne kulkevat hyvin pyöräkärryn kyydissä tai jos ei ole lapsia, niin peräkärryssä. Harrastuksiin pääsee ilman autoa. Isommat lapset voivat itse pyöräillä harrastamaan liikuntaa ja harrastusvälineet saa kuljetettua samalla tavoin kuin ostokset. Mikäli työmatka on pitkä ja julkiset kulkuyhteydet huonoja, on auton käyttö perusteltua. Harvan ihmisen muu arkielämä kuitenkaan absoluuttisesti vaatii autoa edes pienemmillä paikkakunnilla (Lappia lukuun ottamatta). Mitä vaihtoehtoja autolle on sitten olemassa?

 

1. Polkupyörä / Sähköpyörä

 

Ensimmäisenä täytyy tietysti mainita tämä meidän valintamme eli pyöräily. Työ- ja päivähoitomatkat (yhteensä 26 kilometriä/päivä) sujuvat pyöräillen kahden pienen lapsen kanssa. Tähän päälle kaupassakäynnit, harrastukset ja muut menot. Aiemmin esteenä on ollut oma mielikuva autottoman elämän hankaluudesta. Autoa ajattelee helposti nopeana kulkuvälineellä, mutta käytännössä pyörällä pääsee kaupungissa samassa ajassa ja saa harrastettua liikuntaa. Lapset kulkevat vaivattomasti pyöräkärryssä. Ongelmia saattaa tulla talvella, kun lunta on tullut metrin verran eikä teitä ole vielä aurattu. Tällaisia päiviä ei onneksi osu kovin montaa vuoteen.

 

Sähköpyörä on todellinen vaihtoehto autolle työ- ja vapaa-ajanmatkoilla

 

2. Julkinen liikenne

 

Isommissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii hyvin ja yhteyksiä on tarjolla riittävästi. Jyväskylän kokoisessa kaupungissa julkinen liikenne alkaa takuta, jos koti ja työpaikka ei osu pääreittien varrelle. Puhumattakaan pienempien paikkakuntien tilanteesta, joihin julkinen liikenne menee silloin tällöin tai ei ollenkaan. Jyväskylän tarjoamat julkisen liikenteen vuorot eivät ainakaan meidän elämänrytmiimme sopineet. Olemme käyttäneet linja-autoa lähinnä vaihtelun vuoksi lasten puistoon / kaupunkiin viemiseen, sillä se on ollut ilmaista rattailla klo 9-14 välisenä aikana. Matkoja muihin kaupunkeihin tulemme varmasti tekemään junilla ja linja-autoilla, koska junamatkustaminen pienten lasten kanssa on lähtökohtaisesti miellyttävämpää kuin autolla ajaminen. Junista löytyy monesti leikkivaunu ja lapset saavat liikkua vapaammin, kuin autossa istuessaan köytettynä turvaistuimiin.

 

Vaihtoehtoja auton omistamiselle

 

Oltuamme toukokuusta asti ilman autoa olemme huomanneet, että on tilanteita, joissa autoa tarvitsee. Aiomme jatkossakin pyöräillä mahdollisimman paljon, joten henkilöauton seisottaminen pihassa 5-10 % käyttöasteella tuntuisi järjettömältä. Tilanteita, joissa auton käyttö on tarpeellista, tulee suhteellisen vähän. Lähinnä tarvitsisimme autoa isojen tavaroiden kuljettamiseen, mikäli niitä ei ole tilattu kotiinkuljetuksella sekä vapaa-ajan menoihin kohteisiin, joihin ei pääse helposti julkisilla. Näitä tilanteita varten auton lainaamisen lisäksi on olemassa seuraavia vaihtoehtoja:

 

Vaihtoehtoja autolle on useita

 

1. Vuokra-auto

 

Satunnaiseen viikonloppukäyttöön on tarjolla vuokra-autoja, joiden hinnat liikkuvat satasen kieppeillä riippuen autosta ja siitä vuokraako yritykseltä vai yksityiseltä. Vuokra-auton etsimisessä ja sen noutamisessa on aina oma pieni vaivansa. Viikonloppumenojen päälle tuleva satanen saattaa tuntua kukkarossa, mutta satunnainen auton vuokraaminen tulee halvemmaksi kuin auton omistaminen. Hätätilanteessa, jollaiseksi luokittelen aamuisen lumikaaoksen

 

2. Yhteiskäyttöauto

 

Yhteiskäyttöauto ja muu jakamistalouteen liittyvä mielletään tulevaisuudeksi. Asumme uudehkolla omakotitaloalueella, jossa on aktiivinen asukasyhdistys. Pidämme muun muassa kaksi kertaa vuodessa naapuruston yhteiset pihajuhlat. Mietin hetken naapuruston yhteiskäyttöauton toimintamallia, mutta en keksinyt miten auton jakaminen tapahtuisi tasapuolisesti. Suurin tarve autolle olisi varmastikin viikonloppuisin, kesälomilla ja juhlapäivinä. Tehtäisiinkö autosta samanlainen sopimus kuin lapsista lastenvalvojalla, että tänä jouluna sinulla ja ensi jouluna minulla? Jyväskylän Kankaan uudella asuinalueella on kuulemma tällainen yhteiskäyttöauto. Olisi mielenkiintoista kuulla tähän liittyviä kokemuksia. Jyväskylässä on parikin firmaa, jotka tarjoavat yhteiskäyttöautoja, mutta en äkkiseltään keksinyt miten se eroaa auton vuokraamisesta, muutoin kuin että hinta viikonlopulle oli jopa kalliimpi kuin vuokrausfirman kautta. Yhteiskäyttöauton saa tosin varattua tunniksikin esimerkiksi tavaran kuljetusta varten.

 

Autoton elämäntapa saattaa olla tulevaisuutta meidän lapsillemme

 

3. Kausiauto

 

Törmäsin ensimmäistä kertaa kausiautoon jokunen viikko sitten ja tämä vaikutti minusta kiinnostavalta vaihtoehdolta. Auto vuokrataan vähintään kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa ja se toimitetaan kotiovelle. Esimerkiksi kuukauden kesälomalle, jossa tulee tehtyä useampia autoa vaativia reissuja, tämä vaikuttaa varteenotettavalle vaihtoehdolle. Itse mietin kausiauton hyödyntämistä talvella parina kuukautena pahimpien pakkasten ja lumikaaosten yli, jonka jälkeen taas voisi jatkaa pyöräilyä normaalisti. Kausiauton hinta on alkaen 569€/kk riippuen valitusta autosta, mikä on huomattavasti halvempi kuin auton omistaminen ympärivuotisesti.

 

Laita Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.