VALIKKO

Autoton perhe

12.7.2019 21:51

Vauva herää liian aikaisin – Vuoroaamut pelastavat parisuhteen

Vauva herää liian aikaisin

 

Janni Hussi kertoi tässä taannoin parisuhdetestistä, jossa Aliasta pelaamalla mitattiin kuinka lujalla pohjalla hänen ja Joel Harkimon parisuhde on. Jos oikeasti haluat selvittää, miten teidän parisuhteenne kestää niin suosittelen hankkimaan pari lasta pienellä ikäerolla. Hyvällä tuurilla teille tulee samanlaisia aamuvirkkuja, kuin meille. Kolmen vuoden ajan herätys on ollut aamulla kello viiden, viimeistään kuuden aikaan. En ymmärrä miten näillä geeneillä, jotka mahdollistavat iltapäivään asti nukkumisen, voi saada aikaan kaksi aamuvirkkua. Aliaksen pelaaminen ei ole mitään verrattuna siihen, kun vauva herää liian aikaisin. Tai oikeastaan se voisi olla rentouttavaa, koska se tarkoittaisi hetken hengähdystaukoa kahdestaan tai ystävien parissa. Ei tarvitsisi olla kokoajan hälytysvalmiudessa tarkkailemassa putoaako joku sohvalta ja kuolee, tarkoittaako tuo kiemurtelu pissahätää ja paljonko kello on, pitääkö alkaa laittamaan ruokaa.

Miten saada lapsi nukkumaan pidempään?

 

Tähän sänkyyn pitäisi mahtua neljä ihmistä nukkumaan

 

Kokeiltuamme erilaisia viritelmiä aamu-unien jatkamiseksi totesimme miehen kanssa, että tähän ei auta kuin aika. Esikoinen herää nykyään ihmistenaikoihin ja todennäköisesti niin tulee käymään myös tämän nuoremman osalta. En voi enää puhua vauvasta, sillä hän täytti vuoden! Siihen asti täytyy vain yrittää pärjätä. Molempien ei ole mitään järkeä nousta kukonlaulun aikaan, olla väsyneitä ja kiukkuisia. Koska vauva herää liian aikaisin, olemme tehneet sopimusjärjestelyn. Vuoroaamut ovat olleet meidän parisuhteemme pelastus.

 

”– aamulla klo 5 vierestä kuuluva: ”mä kuolen, jos joudun nyt nousemaan”, ei herätä minkäänlaista empatiaa omalla nukkumisvuorolla.”

 

Systeemi toimii niin, että minä ja mies heräämme vuorotellen aamuisin. Vuorojärjestelmä joustaa, jos toisella on menoja, mutta viikonloppuaamuista on pidetty kiinni. Toinen nukkuu lauantaina ja toinen sunnuntaina. Päiviä voi vaihtaa, jos edellinen ilta on omana heräämisaamuna syystä tai toisesta venähtänyt pitkäksi. Muutaman kerran on käynyt tilanne, että toinen haluaisi nukkua molemmat viikonloppuaamut. Koska arkena joutuu heräämään viimeistään toisen lähtiessä töihin, niin viikonloppuaamut vastaavat arvoltaan kolmea arkiaamua. Näissä tilanteissa käydään sitten veristä neuvottelua lahjonnan ja kiristyksen keinoin. Parasta tietysti on, jos asiasta on neuvoteltu etukäteen, sillä aamulla klo 5 vierestä kuuluva: ”mä kuolen, jos joudun nyt nousemaan”, ei herätä minkäänlaista empatiaa omalla nukkumisvuorolla.

 

Vauva herää liian aikaisin vain hetken

 

Jos vauva herää liian aikaisin aamulla, niin päivällä on hyvä pitää lepohetkiä

 

Tämä vaihe kestää vain hetken, vaikka tällä hetkellä se tuntuu loputtomalta. Odotan sitä päivää, kun lapset kasvavat sen verran isoiksi, että voin laittaa aamupiirretyt päälle ja vetäytyä itse vielä hetkeksi torkkumaan. Myöhemmin koittaa toivottavasti sekin aika, kun joudun herättelemään teinejä kouluun. Tällä hetkellä olen suunnitellut hyödyntäväni aamu viiden herätyksen lenkkeilyyn ennen töihin lähtöä, toistaiseksi olen kuitenkin noussut taaperon kanssa aamupalalle ja hetken touhuilujen jälkeen vetäytynyt sohvalle lepäämään ja odottelemaan muun perheen heräämistä.

Kommentit

 • Jenni

  Ai että, komppaan tätä. Meillä 2 aamuvirkkua, joista molemmat nukkuu muutenkin tosi kevyesti. Esikoinen heräsi 2 vuotta poikkeuksetta joka yö 2-20 kertaa ja joka kerta huuto kesti 20min-6h. Herkkäuninen on edelleen, mutta nukkuu läpi yön ja aamulla herää VASTA 630-7.

  Pienempi heräillyt öisin 25min välein miltein 10kk nyt, mutta viikon ajan on herrakin alkanut nukkumaan useamman tunnin pätkän. Hereillä hän on kuitenkin aina klo 5-6 hujakoilla. Ollaan iteki aamuvirkkuja, mutta kyllä näillä univeloilla vois jo yli seiskaan nukkua.

  Mut aika auttaa, vaikka se välil tuntuu matelevan 🙂

   0
  • Noora Inkeroinen

   Ei kuulosta helpolta teidän yöt. Mäkin iloitsen noista vasta seitsemän aamuista 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.