VALIKKO

Autoton perhe

28.8.2019 05:30

Vinkkejä lapsen ensipyörän valintaan

Kolme vuotiaan taidonnäyte

Vinkkejä lapsen ensipyörän valintaan

 

Meidän kolme vuotta täyttävän esikoisen hartain toive oli saada syntymäpäivälahjaksi polkupyörä. Hifistelyyn taipuvainen mieheni esitteli minulle pari vaihtoehtoa. Olin ajatellut mielessäni sellaista perus Prisma pyörää, joiden hinnat liikkuvat satasen kieppeillä, joten järkytyin hieman miehen esittelemistä 300-500 euron pyöristä. Mies sai kuitenkin vakuutettua minut siitä, miksi meidän pyöräilyä rakastavalle lapselle tulisi ostaa kunnollinen polkupyörä. Sen lisäksi, että hyvä pyörä kestää myös toiselle lapselle, niin se ei tapa lapsen pyöräilyinnostusta. Tässä muutamia vinkkejä lapsen ensipyörän valintaan.

 

Aloita potkupyörällä

 

Lapsen ensipyöräksi sopii potkupyörä

 

Lapsemme aloitti potkupyöräilyn vajaan kahden vuoden iässä ja tajusi jutun juonen heti ensimmäisillä kokeiluilla. Potkupyörä liikkuu nimensä mukaisesti potkuttelemalla. Siinä ei ole siis polkimia tai jarruja, mutta muutoin se on kuin tavallinen pyörä. Potkupyörällä harjoitellessaan lapsi oppii pyöräilyssä vaadittavan tasapainon ja moni voikin siirtyä suoraan polkupyörään ilman apupyörien käyttöä.  Potkupyöriä on tarjolla markkinoilla montaa erilaista muutaman kympin malleista vajaa 200 euroa maksaviin.

 

Potkupyörän valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat keveys ja riittävän alas säädettävä satula. Lapsen jalkojen tulee ylettyä tukevasti maahan. Kasvunvaraa pyöriin ei kannata jättää, sillä niiden hallittavuus vaikeutuu. Yllättäen näihin valintakriteereihin soveltuva potkupyörä löytyi 40€ hintaan. Alumiinirunko ja 2 kilon paino takaavat sen, että pienikin lapsi pystyy käsittelemään pyörää. Keskihintaiset ja kalliit pyörämallit, joissa oli painavampi teräsrunko, lähtivät kolmesta kilosta ylöspäin. 1,5 vuotiaalle kilonkin lisäpaino on jo paljon. Liian painava tai korkea pyörä on vaikeasti hallittava ja saattaa olla syynä siihen, miksei lapsi innostu pyöräilystä.

 

Polkupyörän valinta

 

Jotkut lapset ovat valmiita siirtymään potkupyörästä polkupyörään jo kolme vuotiaina. Usein siirtyminen tapahtuu kuitenkin 4-6 vuoden iässä.

 

Esikoisen ensimmäinen polkupyörä

 

 1. Paino

  Yksi merkittävimmistä asioista lapsen polkupyörää valittaessa on pyörän paino. Tuskin kukaan aikuinenkaan haluaisi ajaa pyörällä, jonka paino on 2/3 omasta painosta, mikä on hyvin tyypillistä lasten teräsrunkoisille markettipyörille. Kevyttä polkupyörää on helpompi käsitellä ja lapsi jaksaa paremmin polkea vaihteettomalla pyörällä pieniä ylämäkiä. Meidän ostamamme polkupyörä oli alumiinirunkoinen ja painoi 5,5 kiloa, kun taas teräsrunkoiset samankokoiset pyörät painavat yleisesti 9-11 kiloa.

 2. Rungon geometria

  Lapsen pyörää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota polkupyörän rungon geometriaan. Painopisteen tulisi olla matalalla ja ajoasennon pysty, jotta lapsi saa pyörän vakaudesta itseluottamusta ensipolkaisuihinsa. Pystyajoasento helpottaa liikenteen seuraamista. Tärkeää on huomioida rungon sopiva koko. Lapsen jalkojen tulisi ylettyä maahan satulassa istuessaan.

 3. Käsijarru

  Jalkajarrut tulisi oikeastaan kieltää lailla. Polkemisen opettelu on helpompaa, kun pyöräily ei tyssää aina jalkajarruun, jos ja kun lapsi polkaisee vahingossa taaksepäin. Jalkajarrut ovat myös tehottomia ja vaikuttavat ainoastaan takapyörään, mikä on vaarallista liukkaalla pinnalla. Laadukkailla käsijarruilla lapsi oppii nopeasti tehokkaan ja turvallisen jarrutustavan.

 4. Laadukkaat osat

  Näiden arviointi on asiaan vihkiytymättömälle jo vaikeampaa, mutta yleisesti osien laatu korreloi pyörän hinnan kanssa. Laadukkaat osat kestävät pidempään ja tekevät pyöräilystä mukavampaa ja rullaavampaa. Esikoisen pyörässä on karkeahkolla maastokuviolla varustetut renkaat, joilla on helppo ajaa myös huonommalla pinnalla. Pyörässä on hihnaveto, joka on lähes huoltovapaa ja hiljainen eikä lapsi sotke itseään ketjurasvaan.

 

Muista kypärä!

Pyöräilyn tärkein lisävaruste on pyöräilykypärä. Lapsi kannattaakin totuttaa sen käyttöön jo pienestä pitäen ja aikuisten esimerkin kautta.

 

Lapsen tulee käyttää myös pyöräilykypärää. Kuva: Saara Karttunen

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.