VALIKKO

Autoton perhe

9.5.2019 08:00

Voiko lapsiperhe luopua autosta?

Autoton perhe blogi

”Mitä jos luovuttaisiin autosta?”, miehen esittämä kysymys arkirutiinien keskellä herätti välittömästi vastustusta. Yksi ensimmäisistä asioista, sen jälkeen kun raskaustestiin on piirtynyt kaksi viivaa, on farmariauton ostaminen. Suomessa vauvan ja auton hankinnan välille voi melkein piirtää yhtäläisyysmerkin. Eihän lapsiperhe pärjää ilman autoa. Vai pärjääkö?

 

”Ystäväpariskunnan miehen mukaan jo sitä voi ajatella ilmastotekona, että pärjää yhdellä autolla.”

 

Aamulla kaivat auton esiin ja teet sen verran lumitöitä, ettei puskuri jää matkasta osuessaan lumipenkkaan. Lapset autoon ja esikoinen 8,5km päähän perhepäivähoitajalle. Matkalla huomaat tankin olevan tyhjä ja kaarrat lähimmälle huoltoasemalle kahden huutavan lapsen kanssa, ynnäillen samalla päässäsi paljonko vanhempainpäivärahasta on varaa tällä kertaa tankata. Autolla kauppaan, kavereille, kaupungille, harrastuksiin, töihin, viikonloppuna perheiden luokse, lomamatkoille, luontopoluille jne. Missä se peräkontissa oleva loputon tavaramäärä kulkisi ilman autoa?

 

Pärjääkö ilman autoa?

Meidän sukupolvelle tuntuu olevan tyypillistä kokea ilmastoahdistusta ja siitä kirjoitellaan joka lehdessä, blogissa ja facebook päivityksessä. Ilmastonmuutosta ei ratkaista yhden perheen autottomuudella vaan se on isompi maailmanlaajuinen ongelma. Ystäväpariskunnan miehen mukaan jo sitä voi ajatella ilmastotekona, että pärjää yhdellä autolla. Voiko maakunnissa edes pärjätä ilman autoa? Jyväskylä on pyöräilykaupunki, mutta onko täällä tarpeeksi toimiva julkinen liikenne lapsiperheen tarpeisiin? Vievätkö matkat kohtuuttomasti aikaa? Olemme melko spontaaneja ihmisiä ja äkkiseltään tuntuisi, että autottomuus vaatisi paljon suunnittelua. Pitäisikö joistain menoista luopua sen vuoksi?

 

Muutaman päivän asiaa pohdittuani aloin lämmetä miehen ajatukselle autottomuudesta. Yhtään ilmastonlämpenemistä vähättelemättä, meidän kohdallamme autosta luopumisen motiivina on kuitenkin pääosin kunnon kohottaminen ja säästäminen. Autoilu on tunnetusti kallista ja meidän perheemme kärsii samasta ikuisuus ongelmasta monien muiden kanssa, missä välissä on aikaa huolehtia omasta kunnosta ja sitä myötä jaksamisesta.

 

Pääsiäisen aikaan huomasin kertovani asiasta muutamalle ystävälle ja pian asiasta ei voinut enää perääntyä. Sovimme miehen kanssa autottomasta kesästä 1.5. – 30.9.2019. Tarkastellaan syksyllä auton tarvetta uudelleen. Spontaanina, mutta en kovin pitkäjänteisenä ihmisenä, pelkään itkeväni kahden viikon jälkeen miehelle, että meidän on ostettava auto takaisin.

 

Pian kuulet, mikä oli meidän vaihtoehtomme autolle ja miten ensimmäinen viikko ilman autoa on sujunut kahden lapsen ja yhden koiran kanssa.

 

(Kirjoitus on julkaistu alunperin Bloggerissa 26.4.2019)

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.