VALIKKO
10.7.2018 10:35

Kuuntele intuitiotasi – se voi kertoa vastauksen

Viimeisen vuoden aikana elämä on tarjonnut useampiakin esimerkkejä siitä, että intuitioon kannattaa luottaa. Muun muassa filosofi Frank Martela ohjeistaa kuuntelemaan myös intuitiota, eikä suinkaan ohittamaan sitä. Toki tärkeissä elämää tai työtä koskevissa päätöksissä kannattaa kerätä myös faktaa päätöksen tueksi, mutta intuition viesti kannattaa ottaa huomioon.

Mitä se intuitio meinasikaan? Vapaasti määritellen se on tunne, joka sinulle tulee tosi nopeasti jostain jutusta. Esimerkiksi ihmisestä, työpaikasta tai päätöksenteon hetkellä. Muistat varmaan itsekin esimerkkejä? Sinä tiesit päätöksen hetkellä, mikä on oikea valinta. Et ihan pystynyt perustella valintaasi, mutta jälkikäteen se osoittautui oikeaksi. Useasti esim. petetyksi tulleet ihmiset sanovat, että he tiesivät pettämisestä jo etukäteen. Heillä ei ollut mitään todisteita, ja niiden puutteessa ratkaisun tekeminen on vaikeaa, jos puoliso ei myönnä mitään eikä niin sanotusti anna todisteita. Myöhemmin asian paljastuttua on kuitenkin huomattu, että alkuperäinen intuitio oli oikeassa. Intuitio ei ole silti mitään mustasukkaisuutta tai skeptisyyttä. Se on ikään kuin pään oma ”tekoäly”, algoritmi joka tekee sekunnin sadasosissa päätelmän tilanteesta. Tämä systeemi on meihin sisäänrakennettu. Savannilla juostessa ei muuten ollut aikaa kerätä faktoja, vaan oli reagoitava ajatusta nopeammin, jos mieli saada sinä päivänä ruokaa tai päästä pakoon petoja.

Miksi sitten päätin tarttua intuitioon blogikirjoituksen aiheena? Intuitio on pelastanut minut henkilökohtaisesti ikävältä työpaikalta, onnettomalta ihmissuhteelta ja auttanut tekemään parannuksia ihan päivittäiseen elämään. Olen tehnyt nyt reilun vuoden ajan melko säännöllisesti mindfulness-harjoituksia ja uskon itsensä kuuntelemisen ja hyväksymisen herkistäneen intuitiota ja sen viestien kuuntelua entisestään. Kun saan intuitiolta viestin, en yritä työntää sitä mielen perukoille vaan tutkiskelen, löytyykö jotain faktaa tueksi. Joskus löytyy, joskus ei, joskus ongelmaa voi pohtia vaikka ystävien kanssa. Jos faktoja ei olekaan aina löytynyt, olen silti saattanut tehdä ratkaisun, koska intuitio on niin voimakkaasti ohjannut kyseisen päätöksen suuntaan.

Intuitio on pelastanut minut henkilökohtaisesti ikävältä työpaikalta, onnettomalta ihmissuhteelta ja auttanut tekemään parannuksia ihan päivittäiseen elämään.

Minulle tarjottiin noin vuosi sitten töitä etsiessäni muutamaakin työpaikkaa. Eräs työtarjous kuulosti mahtavalta, minulle olisi tarjottu isoa vastuualuetta ja kansainvälisiä työtehtäviä nosteessa olevan brändin alta. Menemättä yksityiskohtiin, varoituskellot alkoivat soida päässäni, ja mietin, että en ehkä olisi oikea henkilö tehtävään. En osannut ihan sanoa, enkö minä arvoiltani ja ajatuksiltani sopeutuisi yrityskulttuuriin vai mikä tarkalleen ottaen oli vialla. Ihmiset ympärilläni olivat iloisia puolestani – mikä mahtava tilaisuus! Päätin kieltäytyä tehtävästä, vaikka minulla ei juuri sillä hetkellä ollut mitään muuta. Myöhemmin olen kuullut, että ihmisiä kohdellaan yrityksessä todella huonosti monella eri tapaa. Huh, kiitos intuitio!

Mitä tulee ihmissuhteisiin, ainakin supersuosittu suhdeasiantuntija Matthew Hussey on todennut, että jos parisuhde ei onnistu, syyt sen kaatumiseen on aina ollut nähtävillä kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Voin allekirjoittaa tämän kyllä joka ikisen (epäonnistuneen, olenhan sinkku..) parisuhteen tai jonkinlaisen suhteen tapaisen kohdalla. Tyyppi, joka ei huomioi sinua tai kohtelee sinua huonosti alussa, tulee tuskin petraamaan käytöstään. Jos alkuvaiheessa jo epäilet, että kumppanilla on jotain vispilänkauppaa toisellakin suunnalla, se todennäköisesti paljastuu todeksi. Raha-asioissaan ja elämänhallinnan kanssa kamppaileva tuskin pystyy muuttamaan käytöstään, tai ainakaan sinä et ole se maaginen voima joka saa jokaisen itsekeskeisen törpön tai elämäntapaluuserin parantamaan tapansa kuin taikaiskusta. Yleensä eron tullen huomaa, että itseasiassa jo tosi kauan ennen varsinaisia ongelmia on saattanut olla outo ”tunne” ja on tavallaan etukäteen tiennyt miten homma tulee menemään. Jokaisessa meissä on toki huonoja puolia – mutta kannattaa valita ne huonot puolet, joiden kanssa on valmis elämään. Uskon kyllä myös että jokainen pystyy muuttumaan, mutta muutos lähtee aina itsestä eikä koskaan ulkopuolisen tahon ”käskystä” – hetkellisesti ehkä. Ihmisen perusluonne ei myöskään muutu enää aikuisiällä (ellei kohtaa jotain todella traumaattista tapahtumaa) joten intuitiosi lähettämät viestit kannattaa ottaa todesta. Jos joku tuntuu olevan vialla, se yleensä on.

Ihmisen perusluonne ei myöskään muutu enää aikuisiällä (ellei kohtaa jotain todella traumaattista tapahtumaa) joten intuitiosi lähettämät viestit kannattaa ottaa todesta.

Intuitio on jeesannut mua monessa muussakin suhteessa. Olen uskaltanut luottaa oikeisiin ihmisiin oikealla hetkellä, ja esimerkiksi viimeksi asuntoa vaihtaessani – mulle tuli vaan heti ensi sekunneilla tosi hyvä fiilis asunnosta, johon päädyin muuttamaan. Pohdin ensifiiliksen jälkeen muuttoa vielä jonkun aikaa, mutta päätin seurata ensifiilistä. Päivääkään en ole katunut, ja olen viihtynyt mun nykyisessä asunnossa ihan superhyvin.

Ihailen ihmisiä, jotka osaavat luottaa intuitioonsa epäilyksettä. Itse kuulun niihin, jotka saattavat usein hakata päätä seinään pitkäänkin ja painaa intuition kertomat viestit jonnekin mielen perukoille. Nyt olen kumminkin päättänyt kuunnella enemmän myös ”tunnetta” ja tarvittaessa tukea päätöksiä faktoilla. Entä sinä?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.