VALIKKO

Dental-Ebs

13.7.2017 23:21

Hampaiden vastaanottovalkaisu

Helouu sinä lukija siellä<3

Tässäpä vähän infoa, mitä tapahtuu vastaanotolla tehtävässä hampaiden valkaisussa, miten siihen kannattaa varautua ja kuinka toimia sen jälkeen.

Usein hampaat valkaistaan vetyperoksidia sisältävällä geelillä, joka melko topakasti myös tehoaa. Valkaisun onnistuminen riippuu hyvin pitkälti lähtösävystä, varmaa kuitenkin on, että hymy kirkastuu. Suomalaisten kiille on yleensä A2-A3 -sävyä ja penkkivalkaisuissa pyritäänkin skaalan kirkkaimpiin sävyihin: A1-B1. Luonnollinen ja kaunis lopputulos on usein taattu. Jos lähtösävynä olisikin jo valmiiksi skaalamme kirkkaimmat sävyt, saattaa kiille valkaistua ”yli”, jolloin päästään jenkkityyliseen vaaleuteen W1.

 

 

Mitä tapahtuu ennen valkaisua?

On tärkeää, että suu tarkistetaan ennen valkaisua ja hampaistosta poistetaan hammaskivet. Vain puhtaisiin ja terveisiin hampaisiin voidaan tehdä valkaisu. Hampaat voi valkaista parin viikon sisällä puhdistuksesta, jolloin uutta hammaskiveä ei ehdi muodostua. Aivan taaimmaisia poskihampaita ei valkaista, vaan näkyvät kymmenen edestä: Viitosesta viitoseen.

Ennen varsinaista valkaisua kannattaa syödä hyvin, sillä itse toimenpiteeseen menee n. tunti ja sen jälkeen tulee olla syömättä/ juomatta värjääviä tuotteita pariin tuntiin. Valkaiseminen saattaa aiheuttaa vihlontaa ja jos tiedätkin omaavasi herkät hampaat, kannattaa ottaa kipulääke hieman ennen vastaanotolle tuloa.

Hampaiden uloimmat pinnat käsitellään hohkakivellä, jonka jälkeen suuhun asetetaan suun aukipitäjä ja syljenimu. Myös alkusävy katsotaan. Valkaistavia hampaita ympäröivät ikenet suojataan iensuoja-aineella ja tämän jälkeen voidaankin laittaa jo valkaisugeeli.

Geelejä on erilaisia. Osaa pidetään hampaiden pinnalla 15 minuuttia kolme kertaa, eli uusitaan geelikerros vartin välein. On myös niitä, jotka voidaan jättää hampaalle 45 minuutin ajaksi. Valkaisussa kieli kannattaa pitää mahdollisimman takana, jottei geeliä mene limakalvoille:)

Geeli tehoaa hampaisiin vajaan tunnin ajan, jonka jälkeen kiille ei enää pysty vastaanottamaan ainetta. Toimenpide kuivattaa hampaita, joten on erityisen tärkeää harjata niitä fluoritahnalla. Hammas nesteytyy takaisin normaalitilaan parissa päivässä, joka saattaa aiheuttaa vihlontaa.

Mites valkaisun jälkeen?

Pari vuorokautta valkaisusta tulee välttää kaikkea värjäävää (esim. kahvi, tee, tupakka, mausteiset ruuat, marjat, huulipuna, punaviini ym.) + käyttää säännöllisesti pari-kolme kertaa viikossa vaalentavaa tahnaa. Laadukkaimmat tahnat löydät parhaiten apteekista tai vastaanotolta.

Vastaanottovalkaisut ovat vaarattomia, eikä niistä ilmene varsinaista haittaa. Hampaan rakenne tai kiille ei vaurioidu, kun valkaisu tehdään terveisiin hampaisiin. Harvinaisempia ovat valkaisugeelistä aiheutuvat allergiset reaktiot, jossa suun limakalvot voivat turvota.

Kauanko valkaisusta saatu sävy säilyy?

Valkaisutuloksen säilyttämiseen vaikuttavat monet tekijät. Lähinnä käyttääkö päivittäin värjääviä tuotteita (mm. tee ja kahvi ovat tehokkaita värjäämään), sekä se kuinka huolehtii päivittäin suuhygieniastaan. Harjaus ja lankaaminen ovat ehdottomassa ykkösasemassa sävyn säilyttämiseen, sillä mitä liukkaampi hampaan pinta on, sitä heikommin siihen tarttuvat myös värjäymät! Myös vastaanotolla käytössä olevalla valkaisugeelillä ja siinä olevan vaikuttavan aineen pitoisuudella on vaikutusta sävyn säilymiseen:)

Pahoittelut, ettei artikkeli sisällä ennen- ja jälkeen-kuvia. Toivottavasti skaala antaa suuntaa valkaisussa tapahtuvasta sävymuutoksesta. Lisää valkaisuasiaa tulossa myöhemmin; kotivalkaisulusikat, vaalentavat tahnat, aktiivihiili…

Psssst! 😉 Näitä tuotteita voi tutkailla ja tilailla tuolta>

www.hampaille.fi

 

Kommentit

 • Tsiidu

  Ymmärtääkseni on niin, ettei sitä näyttelijöillä usein nähtävää jenkkihymyä saa muuta kuin laminaateilla – ei siis valkaisulla.

   0
  • Eveliina

   Oikeassa olet Tsiidu, täysin valkoiset ja tasaiset hampaat saadaan laminaateilla. Vastaanottovalkaisuissa lopputulokset ovat luonnollisempia:)

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.